Autor: Virginia Murariu

 

A plecat din Moldova în 2005, iar timp de zece ani a lucrat în calitate de soră medicală. Recent s-a angajat la un spital unde muncește medic de gardă și speră că în curând va reuși să obțină și în Italia profesia pe care a avut-o în țară. Mai speră că în timp, condițiile de muncă, dar și salariile medicilor se vor schimba și în Moldova. Constată însă că deși Italia se confruntă cu o criză economică, spitalele sunt la fel de îngrijite, dotate cu echipament de ultimă generație.

Diana Căpățână, în vârstă de 41 de ani este din Chișinău. În Republica Moldova a lucrat medic dermatovenerolog la Dispensarul Dermato-venerologic Republican. În 2005 a decis însă că trebuie să facă o schimbare. „Am plecat din motive financiare, ca mulți alții. Eram împreună cu o prietenă de-a mea. Am plecat printr-o firmă de la Thiene, Vicenza, care angaja la lucru surori medicale“, povestește femeia.

Și-a tradus și și-a legalizat diploma de soră medicală la Ambasada Italiei la București.  În Italia a susținut și un examen la Ministerul Sănătății de la Roma, apoi un alt examen la Asociația surorilor medicale. Nu a avut mult timp pentru adaptare. Știa că trebuie să le învețe pe toate și să se integreze în mediul specialiștilor italieni. „După un an vorbeam și scriam destul de bine în italiană, examenul la Roma l-am susținut în italiană, am învățat foarte intens nu numai limba, dar și medicina în limba italiană“, povestește specialista.

█ Medicul din Moldova care a ajuns director medical la o clinică privată din Portugalia. „Prima lună am câștigat 17 euro. Toate începuturile sunt grele” 

Așa a reușit să se angajeze. „Am început să lucrez la un spital lângă Vicenza, în calitate de soră medicală, în secția de chirurgie, urologie și senologie. Lucram cu profesioniști, care din primele zile m-au ajutat mult să învăț meseria, deoarece multe lucruri nu le cunoșteam“, își amintește Diana Căpățână.

A lucrat timp de zece ani soră medicală, însă nu s-a mulțumit doar cu atâta. A înțeles că poate mai multe și că trebuie să fie în concurență cu cei mai buni. Când a început să vorbească bine italiana a început să se informeze cum ar putea să-și echivaleze diploma de medic, neavând posibilitatea de a merge la cursuri, deoarece erau cu plată. „Datorită faptului că am fost medic în Moldova am avut posibilitatea să trec direct în anul al 6-lea. Altfel nu cred că aș fi reușit să învăț aici de la început. Am susținut examenul de intrare în anul 6 la Universitatea de Medicină de la Milano. Pe parcursul a doi ani am făcut nenumărate drumuri de la Vicenza spre Milano. Am susținut cinci examene, mi-am susținut ultimul examen de stat în 2012. Acum am diploma de medic de la Universitatea de Milano“, spune femeia cu mândrie.

În Italia și-a cunoscut și cea de-a doua jumătate. În timp, și-au mărit familia cu doi membri, iar Diana Căpățână s-a angajat medic de gardă la un spital de lângă Vincenza. Spune că în tot acest timp au ajutat-o oamenii, dar mai ales faptul că a învățat, a citit și-și cunoaște bine profesia. Nu i-a fost ușor și crede că dacă nu-și întâlnea soțul în Italia se întorcea în țară. „În colectiv suntem zece medici, lucrăm câte trei pe schimb. Toți sunt italieni, medici foarte competenți, educați, inteligenți, care-și cunosc foarte bine profesia. Am învățat si mai am de învățat multe de la ei“, recunoaște Diana.

 

Chiar și așa are un singur regret. „Îmi pare foarte rău că specializarea mea în dermatologie nu o pot aplica în Italia. Cred că la un moment dat voi încerca să-mi recapăt meseria, dar concursul este foarte mare“, spune Diana Căpățână. Acum însă este mulțumită că are un loc de muncă bine plătit și asta deoarece criza din Europa se resimte mai ales în rândul șomerilor. „Din cauza crizei sunt mult mai puține locuri de muncă. Chiar și italienii se angajează foarte greu la serviciu“ spune medicul. Nu-i place să vorbească despre salariul pe care-l are. Ne asigură însă că din ceea ce primesc medicii își permit să ducă o viață normală, fără lipsuri, primesc mai mult decât specialiștii din Moldova, dar și chiriile sunt mai scumpe. „Medicii italieni care au un contract nedeterminat, cred că trăiesc bine, au salarii medii pentru Italia“, spune medicul.

Povestește că și medicii noștri merită mai mult deoarece sunt competenți și inteligenți, nu avem însă spitalele și condițiile în care se lucrează în Italia.  „Aparatajul lor este de ultimă generație. În general, ei investesc foarte mult în spitale, iar pacientul când ajunge cu o problemă, practic, nu plătește niciun ban. Chiar dacă este criză, ei nu uită de spitale“, accentuează Diana Căpățână.

 Doctorii moldoveni care muncesc în Italia, Franța, Germania, despre Moldova. Ce ar vrea să se schimbe, pentru ca să accepte să facă medicină acasă 

Totodată spune că, în timp, speră și pacienții vor fi mai informați. „Pacienții sunt ca ai noștri, educați, mai puțin educați, dar sigur mult mai informați. „Majoritatea populației e foarte atentă la problemele de sănătate, la alimentație, sport, se adresează devreme la medic, fac multe vizite de prevenire pentru cancer la intestin, cancer la sân, etc. În plus sunt multe emisiuni TV cu foarte multă informație despre sănătate”, a adăugat Diana Căpățână.

Acasă ajunge rar, în zece ani a fost de două ori în Moldova. O vizitează însă cei dragi în Italia. Spune că nu s-a gândit la o eventuală revenire. Recunoaște însă că îi este dor de oamenii pe care i-a lăsat aici.

 

█ Articole relaționate:

Povestea unei asistente medicale din Moldova care muncește în Rusia. „Mi-e dor să port halatul alb, dar mai rabd” 

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui stomatolog pediatru plecat la muncă în Italia. „Mi-e dor de un „mulțumesc” de copil”