Autor: Sorina David

Cum sunt respectate regulile sanitare în instituțiile medicale din Moldova? Deși riscul de transmitere a bacteriilor și infecțiilor este destul de ridicat în spitale, angajații instituțiilor medicale își permit adesea să se abată de la cele mai elementare reguli de păstrare a igienei. Vorbim de angajații blocului alimentar din spitale, care din observațiile noastre, nu poartă mănuși atunci când le aduc pacienților mâncare în salon. După ce am făcut mai multe vizite în spitalele din capitală am observat că problema este actuală pentru majoritatea instituțiilor medicale de acest nivel.

Prima vizită am făcut-o la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Aici, traseul pe care îl fac femeile ce servesc mâncarea în saloane este următorul - aduc alimentele de la cantina instituției, urcându-se la etaj cu liftul. Dacă mâncarea gătită este păstrată în cratițe mari, atunci vesela și pâinea este transportată pe un cărucior, fără să fie, cel puțin, acoperite. Așa, de exemplu, este transportată mâncarea prin secțiile Spitalului Clinic „Sfânta Treime”.

Mai mult, infirmierele care servesc pacienții nu poartă mănuși și nici nu își spală mâinile înainte să le dea pacienților, de exemplu, pâine. Secția pe care am vizitat-o era în reparație, iar acest lucru presupune un risc mai mare de contaminare a alimentelor cu bacterii.

Administrația instituției a refuzat să comenteze situația, afirmând că întâi de toate trebuie să vadă dacă într-adevăr e așa. Ulterior vor veni cu declarații.

Aceeași situație la Spitalul Clinic Municipal de boli contagioase pentru copii. Acolo sunt internați micuții cu maladii transmisibile, precum varicelă, meningită, hepatite, etc. Cu toate acestea, bucătăresele nu își pun problema să poarte sau nu mănuși atunci când servesc mâncarea pacienților. Și mămicile au observat acest lucru. Ele au precizat  că este o practică zilnică, fără excepție.

█ Fac injecții fără mănuși copiilor cu maladii infecțioase, iar gândacii se plimbă prin saloane. Se întâmplă la Spitalul de boli contagioase pentru copii din Chișinău 

„Într-adevăr nu se poartă mănuși când se servește mâncarea prin saloane. Poartă bonetă pe cap, dar mănuși nu poartă. Inițial nu am observat acest lucru, pentru că mai indignați eram de mâncarea pe care ne-o servesc și de faptul că nu este un orar anumit pentru masă. Nu se poartă mănuși când se fac injecții, nemaivorbind de atunci când se servește mâncarea”, mărturisește una dintre mămici.

Mai mult, femeile care aduc mâncarea, trec dint-un salon în altul, unde stau copii cu diverse maladii, fără să-și spele mâinile, afirmă mămicile indignate.

Am încercat să aflăm ce crede directorul spitalului despre această situație. Ludmila Bîrcă  ne-a asigurat că toți angajații spitalului respectă toate regulamentele, în ceea ce ține de igienă. „Asistentele sunt obligate să poarte și medicii. Nu văd la ce risc se supun pacienții sau angajații, dacă bufetierele nu poartă mănuși. Ele respectă regulile de igienă, se spală pe mâini atunci când gătește mâncarea. Mănuși poartă doar femeia care toarnă mâncarea în farfurii”, a precizat Ludmila Bîrcă, managerul Spitalului Clinic Municipal de boli contagioase pentru copii.

  Afaceri cu bahile în spitalele din Moldova. Vizitatorii și pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Managerii afirmă că au bugete prea sărace ca să le dea gratuit. „Poate în 20 de ani vom fi mai bogați” 

La Spitalul Clinic Republican același lucru. Angajatele blocului alimentar aduc bucatele în secții, urcând etajele cu liftul. După ce servesc mâncarea în cantina secției, acestea distribuie alimentele în saloanele pacienților imobilizați. 

Mai grav este că nici legislația nu stabilește clar care este echipamentul angajaților din blocul alimentar din instituțiile medicale din Moldova. Ordinul privind ameliorarea alimentaţiei pacienţilor în instituţiile medico-sanitare, emis în 2009, stabilește doar că „Atribuţiile, obligaţiunile, drepturile şi responsabilităţile personalului angajat se expun în fişele de post şi se aprobă de conducătorul instituţiei medico-sanitare”. Așa deci, doar regulamentele interne a spitalelor indică mai clar ce echipament trebuie să aibă bucătarii și bufetierele. Managerii spitalelor refuză însă să spună ce prevăd regulamentele interne. „Noi avem create toate regulamentele ce permit funcționarea unui spital”,a precizat directorul Spitalului Clinic Municipal de boli contagioase pentru copii.

 Binefaceri în valoare de zeci de mii de euro pentru spitalele din Moldova 

Amintim că nenumărate studii au demonstrat faptul că în spitale riscul de contaminare cu bacterii este destul de ridicat. Cele mai contaminate obiecte dintr-o instituție medicală fiind butoanele de la lift, tastaturile calculatoarelor și telefoanele mobile. Cel mai frecvent, pe mâinile angajaților din instituțiile medicale se găsesc bacterii, precum staphyococcus aureus și pseudomonas aeruginosa, care pot provoca o serie de maladii, printre care infecții stafilococice, toxiinfecții alimentare, infecții ale pielii, etc. 

 

 

 Articole relaționate:

 

Saloane sterile pentru bolnavii de fibroză chistică din Moldova, reparate cu bani donați de nemți 

 

Unul din 25 de pacienți ia o infecție din spital

 Alertă în spitale - o bacterie periculoasă a fost depistată în săpunul antibacterian folosit de medici ca dezinfectant înainte de operaţie