Autor: Irina Papuc

Dacă e să credem declarațiilor de venit ale șefilor de spitale raionale, aceștia trăiesc de pe o zi pe alta și asta pentru că veniturile lor se limitează numai la salariile obținute din șefia instituțiilor medicale. Deși sunt puțin mai mari decât ale doctorilor simpli, acestea sunt oarecum modeste – de la 10 mii până la maxim 13 mii de lei.

În declarația sa de venit, Florea Mariana, directoarea Spitalului din Cimișlia indică că a adunat 123 de mii de lei din salariu. Soțul acesteia a adunat 148 de mii de lei tot din activitatea medicală. Soții Florea au împreună o casă în valoare de 370 de mii de lei, procurată în anul 1997. Nu dețin cote de acțiuni sau alte afaceri și nici nu declară vreun automobil.

Mașinile, mai scumpe decât locuințele

Vasile Malcoci, care este director al Spitalului raionala din Sângerei din 1999, declară că a câștigat pe parcursul anului 2013 peste 110 mii de lei din activitatea de director, ceea ce înseamnă că care un salariu lunar de doar 9 mii de lei. Are o casă de locuit și un garaj, ambele obținute cu doi ani înainte de a deveni director la spital. Valoare cadastrală a locuinței ar fi de 200 de mii de lei. În schimb are un Audi 80, cumpărat în anul în care a fost numit manager șef la spital. Are un depozit bancar în valoare de 20 de mii de lei.

Florea Maria, directoarea spitalului din Rezina a obținut din salariul de director 134 de mii de lei, iar din pensie 41 de mii de lei. Declară patru terenuri și o casă de locuit procurată între anii 2010 și 2011. Valoarea acesteia ar fi de numai 17 mii de lei. Nu declară automobil. Are în schimb un cont bancar în valoare de 250 de mii de lei, bani depuși între anii 2007 – 2010. Mai are și acțiuni în valoare de 400 de lei la SA Bucuria Invest.

Roman Vasiliu, directorul Spitalului raional Nisporeni a înregistrat un venit de doar 54 de mii de lei din activitatea medicală. Deține un apartament din 2005 în valoare de 180 de mii de lei în Nisporeni, iar în 2010 și-a procurat un automobil în valoare de 100 de mii de lei, asta chiar dacă venitul lui abia trece de 50 de mii, iar al soției a fost de 43 de mii de lei. Nu declară conturi bancare și nici cote parte din acțiuni.

Directorul Spitalului din Hâncești, Petru Ciubotaru, a acumulat din salariul de director 130 de mii de lei, nu are terenuri, în schimb are o casă de locuit și un apartament.  Casa a fost procurată în 2011, are o suprafață de 170 de metri pătrați și ar costa, dacă e să credem declarației, doar 32 de mii de lei. Cu un an mai devreme și-a procurat un Peugeot 307, pe care ar fi dat 45 de mii de lei. Ciubotaru nu declară alte venituri, nu este fondator la firme și nu are active.

 Ministrul Sănătății, suspectat de CNI că nu și-a declarat toate mașinile și acțiunile pe care le-ar deține în cadrul unei firme

Nouă terenuri și nicio mașină

Elena Palanciuc, directoarea Spitalului raional Orhei, declară doar salariul obținut din funcția de manager în valoare de 148 de mii de lei și un apartament, obținut până la independență. Palanciuc nu are conturi în bancă și nici automobil.

Sergiu Sochircă, cel care a devenit director la Spitalul raional Florești în 2012, a obținut un venit de 156 de mii de lei. Deține patru terenuri extravilane, toate procurate în 2014, valoarea cărora ar fi de 14 mii de lei și un teren agricol în valoare de 10 mii de lei. Asta chiar dacă este nevoit să se descurce cu un salariu de 13 mii de lei.

Sochircă nu declară niciun apartament și nici casă de locuit, ci doar o mașină extrem de veche pe care ar fi dat 40 de mii de lei, fără să indice marca acesteia. Nu deține conturi bancare și nici acțiuni.

Directorul spitalului din Telenești, Alexei Bivol, a obținut de la locul de muncă aproape 116 mii de lei. Soția acestuia a avut două surse de venit – din funcția de doctor la spital, în valoare de 97 de mii de lei, și venituri de la o firmă medicală privată (ElitMedical), de unde a obținut 84 de mii de lei. Bivol declară nouă terenuri  - patru extravilane, trei intravilane și două agricole. Ultimele două au fost obținute în 2013 și ar beneficia de ele în urma unui act de donație.

 Averea Ministrului Sănătății, Andrei Usatîi: locuiește în apartamentul soției și deține o mașină veche de zece ani 

„Mi-ajunge chiar și să pun deoparte”

Bivol mai deține o casă de locuit, cu o suprafață de 281 de metri pătrați, în valoare de 199 de mii de lei, și un alt imobil, despre care nu dă alte detalii. Directorul nu declară mașină și nici conturi în bancă.  

Directorii de spitale s-au dovedit a fi scumpi în declarații și vădit deranjați de întrebări. „Chiar nu am casă și nici apartament, locuiesc la părinți”, ne-a răspuns scurt Sergiu Sochircă. „Trăiesc din salariu și-mi ajunge. Dumneavoastră ce, nu vă ajunge? Pot chiar să vă zic că reușesc să pun și deoparte”, a spus el, motivând că nu mai poate discuta, pentru că ar fi ocupat cu o delegație.

Petru Ciubotaru, directorul de la Hâncești, spune că și-a permis o casă, după ce s-a împrumutat la bancă. „Am luat un credit de 600 de mii de lei în 2010. Lucrează și soția. Banii nu ne ajung, cui ajung în ziua de azi? Medicii tot timpul au tras cureaua”. Totuși, în declarația sa, Ciubotaru nu are indicat împrumutul de la bancă.

Alexei Bivol, directorul de la Telenești spune că are alte valori în viață, decât cele financiare. De aceea, are doar o bicicletă, iar la muncă merge de multe ori pe jos. „Copiii mi-s mari, pe cont propriu. Eu n-am mari cerințe de la viață și am alte valori, așa că salariul îmi ajunge”, susține Bivol. Cele două terenuri pe care le are, le prelucrează plătind celor care vin cu tehnica. Cel puțin așa susține el.  

Completarea declarațiilor de venit și de interese de către persoanele cu funcție de răspundere este obligatorie prin lege în Republica Moldova.

 

 Articole relaționate:

 Averile șefilor de spitale republicane - mașini luxoase, case impunătoare, afaceri și terenuri 

Averea șefilor de la Sănătate, modestă pe hârtie. Octavian Grama are Dacia Logan, Svetlana Cotelea nu are locuință, iar Luminița Suveică se descurcă cu un salariu de 7 mii de lei 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi va fi cercetat penal pentru fals în declarații. El n-a indicat în declarația sa de venit trei mașini, un teren forestier și mai multe acțiuni