Redactor: Viorica Obreja

Peste 20 de copii din satul Congaz din autonomia găgăuză nu sunt admişi la studii pentru că nu sunt vaccinaţi. Părinţii lor au hotărât să dea în judecată administraţia şcolară. E un caz fără precedent și asta deoarece, pe de o parte, legea prevede că orice pacient are dreptul să refuze o procedura medicală, în timp ce alt document normativ prevede că vaccinarea este obligatorie la admiterea în şcoli, grădiniţe şi tabere de odihnă.  

Pentru că primii copii au suportat mai greu vaccinurile, părinţii au decis să nu-i mai imunizeze pe următorii. Părinții se plâng însă că sunt chemaţi în fiecare lună să scrie refuzuri, iar medicii fac presiuni asupra lor pentru a-i convinge să accepte imunizarea.

„Copilul meu se îmbolnăvea des şi îl vaccinam la timp. Medicii spuneau că nu e nimic grav, deşi copilul slăbise mult şi nu mai mânca, practic, nimic. La şase ani, când a mers la şcoală, ne-au făcut vaccinul contra tuberculozei. Un an şi jumătate rana a puroiat. Nu puteam nici să-l spăl normal, plângea mereu. Le spuneam medicilor, iar ei îmi răspundeau că e o reacţie normală şi că va trece, că aşa trebuie să fie“, a declarat Parascovia Iasîbaș, potrivit emisiunii Pur și Simplu, la Radio Europa Liberă.

Totodată, o mamă spune că fiica ei se plânge că asistenta medicală întreabă de ce este la școală dacă nu e vaccinată.  „Şi în pauză o necăjeşte, iar fata se simte prost când e cu colegele ei şi o întreabă asistenta medicală de ce a venit la şcoală. Eu am primit înştiinţarea, am semnat şi am indicat acolo foarte clar de ce refuz vaccinarea. Gata“, a declarat Ana Gaidarji.

█ Când este contraindicată vaccinarea copiilor. Unii doctori din Moldova refuză să vaccineze micuții, invocând contraindicații neargumentate 

Astfel, părinții au decis să dea în judecată administrația școlară. Până la soluționarea litigiului în instanţă, directorii celor două şcoli le-au permis copiilor nevaccinaţi să vină la lecţii, deşi au fost avertizaţi de Centrul de Sănătate Publică din Comrat că vor fi amendaţi.

Părinții sunt susținuți de avocatul parlamentar Tamara Plămădeală, care consideră că acestor elevi li se încalcă dreptul la educaţie. „Atât Legea Ocrotirii Sănătății cât și Legea Drepturilor Pacienților prevăd că la orice intervenție medicală se solicită consimțământul pacientului“, susține Tamara Plămădeală.

După ce, anul trecut, Curtea Constituţională a lăsat obligatorie vaccinarea, ca o condiţie pentru accesul în colectivele de copii, Centrul pentru Drepturile Omului a cerut Parlamentului să excludă această prevedere din legislaţie. Deputaţii nu au răspuns însă, deocamdată, la demers.

Un studiu realizat de UNICEF arată că 89 la sută din copiii cu vârsta de până la doi ani din Republica Moldova au fost imunizaţi. Asta în timp ce, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar trebui să fie acoperite 95 de procente din fiecare grupă de vârstă.

Anatol Melnic, şeful Centrului Profilaxie Specifică de la Centrul Naţional de Sănătate Publică a declarat în cadrul unui reportaj pentru emisiunea Pur și Simplu, la Radio Europa Liberă, că dacă am avea un procent atât de mare de imunizări, la sigur nu vom avea epidemii, dar asta nu garantează protecţia individuală. „Acum, ce se întâmplă cu cele 5 procente? De la o cohortă de vârstă - 5 procente, de la alta - 5 procente şi, în cinci-zece ani, se acumulează o masă destul de semnificativă de persoane neprotejate, care pot declanşa o izbucnire locală“, a explicat specialistul.

În Republica Moldova sunt obligatorii nouă vaccinuri, care protejează de 12 boli infecţioase. Acestea sunt administrate din primele zile de viaţă şi până la vârsta de 60 de ani, conform unui calendar național al imunizărilor.

 

 Articole relaționate:

Calendarul vaccinurilor. Când și de ce trebuie să imunizăm copiii. „Vaccinurile sunt importante din prima zi de la naștere”

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani