Autor: Irina Papuc

Un medic rezident a trăit timp de o lună într-un spital, pentru că n-avea unde locui. Acesta a dormit în camera de odihnă a colegilor săi, până a obținut dreptul la o cameră în cămin.

Toată lumea știe că viața unui medic rezident în Moldova nu este tocmai ușoară – majoritatea sunt nevoiți să se descurce cu o bursă de 900 de lei pe lună, iar alții în paralel cu studiile mai și muncesc. Acestea însă nu sunt singurele sacrificii pe care aceștia le fac, pentru a studia mai departe. Alexandru Cotruță, un rezident la chirurgia pediatrică de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a trăit mai mult de o lună într-o cameră de spital, unde medicii rezidenți se schimbă și se odihnesc.     

Tânărul povestește că a rămas fără un loc în cămin, dar și fără titlu de rezident, după ce a luat decizia să plece în SUA. Atunci făcea al doilea an de rezidențiat, dar a decis că-și va lua un an academic, timp în care va aduna bani în Țara Făgăduințelor. „Atunci când am obținut viza, cei de la Ambasadă se mirau de faptul că las medicina pentru ca să fiu undeva spălător de vase”, povestește viitorul medic. Planurile însă s-au schimbat, iar Alexandru a stat în America mai mult decât și-a planificat, iar în scurt timp a fost exclus din universitate.

„Credeam că acolo va fi mai ușor, dar n-a fost așa. E multă discriminare acolo. Am înțeles că trebuie să mă întorc acasă, să-mi termin studiile și să devin medic, la fel ca cei patru frați ai mei”. Astfel, pe 15 noiembrie acesta a fost restabilit pentru studiile de rezidențiat, dar n-a primit și un loc în căminele universității, așa cum ar fi trebuit. „Am mers de câteva ori și am rugat să mi se dea o cameră, dar n-am  fost ascultat. Inițial mi s-a zis că nu voi obține nimic, dar după mai multe insistențe mi-au zis că voi obține o cameră numai în decembrie, după ce restul rezidenților din primul an le vor obține”.

 Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă 

Pentru că n-avea unde să se ducă, o cameră din Institutul Mamei și Copilului i-a devenit casă pentru mai bine de o lună. Acolo a dormit și s-a odihnit. În afară de un pat acolo însă nimic nu există. „Cearșafuri mi-am adus de acasă. Făceam baie la prieteni și tot la ei îmi spălam hainele. Mă duceam o dată la câteva zile. E clar că nu este ca și acasă, însă cel puțin am avut un acoperiș de-asupra capului”,  povestește Alexandru. Rezidentul spune că n-avea unde să se ducă, pentru că locuiește la Orhei, iar de o lună de când face ture și activează ca și rezident n-a primit niciun ban – administrația a decis că acesta va fi plătit din ianuarie.  „Suntem cinci copii în familie, dintre care patru au făcut medicina. Nu e tocmai ușor, de aceea trebuie să mă descurc pe cont propriu. Să închiriez o gazdă ar fi imposibil pentru mine”.

După implicarea mai multor medici, Alexandru a obținut totuși o cameră în căminele pentru rezidenți și a trecut în noua „casă” acum câteva zile.

 

 Articole relaționate:

Sacrificiile rezidenților care vor să primească lefuri. La 13 luni de la aprobarea Hotărârii de Guvern privind salarizarea acestora, majoritatea viitorilor doctori muncesc gratis 

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern