Autor: Irina Papuc

Pacienții care au avut nenorocul să ajungă la spital în aceste săptămâni, au simțit pe buzunarul lor ce înseamnă zero stocuri – toate medicamentele de care au avut nevoie le-au procurat pe banii lor. Cei care urmau să-i trateze le-au spus că s-au terminat stocurile existente și că, în general, acasă ar fi un mediu mai sigur pentru ei, decât în spital.

Emilia L. spune că și-a dus mama la Spitalul raional din Hâncești, după ce  aceasta a început să se simtă rău. Femeia suferă de mai mulți ani de ciroză hepatică. La internare, însă medicii au preîntâmpinat pacienta, care avea poliță, că instituția nu mai are bani, dar nici medicamente, așa că fie le cumpără din banii proprii, fie  trebuie să mai aștepte cu internarea, după ce vor trece sărbătorile de iarnă.

„N-am putut amâna internarea, pentru că starea mamei era gravă, așa că am acceptat să procurăm toate medicamentele. Nici măcar soluție fiziologică n-aveau. Am cumpărat Hepasol, Arginin”, spune Emilia. Numai pentru medicamente, familia a cheltuit aproximativ 2.000 de lei. După externare, femeia s-a internat la Spitalul Clinic Republican, unde a suferit o intervenție la fiere. Și acolo a trebuit să procure toate medicamentele, inclusiv un tub care era indispensabil pentru operație. „Mi-au zis că nu mai au și că trebuie să-l cumpăr. Am dat și pe el peste 1.000 de lei. Nu e doar cazul nostru. Oamenii din același salon plăteau și ei, exact ca și noi, toate preparatele”.

 Servesc mâncarea împreună cu bacterii. Cum este respectată igiena alimentației în spitalele din Moldova

Și jurnalista Nata Albot a povestit pe o rețea de socializare despre faptul că tatăl ei a fost adus la Spitalul Sfânta Treime cu probleme la spate. Era în ziua de Crăciun. Pe lângă faptul că lumea era în plină sărbătoare, medicii i-au recomandat să plece acasă, pentru că li s-au terminat banii și medicamentele. „Tăticul a ajuns la Urgență cu durere în spate. Ecografia a arătat că e ceva la spate și a fost trimis la Spitalul Sfânta Treime. De-acolo însă l-au trimis acasă, pe motiv ca e sfârșit de an, li s-au terminat banii, nu au medicamente și că ar fi mai bine să stea acasă ca să nu se îmbolnăvească mai tare”, a povestit ea.

Despre lipsa oricăror preparate însă unii manageri de spital refuză să vorbească. „Noi avem toate medicamentele și nu s-a întâmplat niciodată să nu avem cu ce ne trata pacienții”, a răspuns scurt directoarea de la „Sfânta Treime”, Galina Zavatin. Proaspătul director a încercat să ne convingă că niciun titlu de medicamente nu lipsește din rezervele spitalelor, dar nu a fost dispusă să comunice mai mult, așa că a închis telefonul.

Petru Ciubotaru, directorul spitalului din Hâncești ne-a asigurat, de asemenea, că nu există în spital probleme cu stocurile. „Nu știu ce s-o fi întâmplat. Poate în ziua aceea s-a utilizat mai multă soluție fiziologică. Să vină pacientul la mine să ne clarificăm. Îi dau și banii înapoi, dacă are dreptate”, a susține Ciubotaru.

 Conflictul de pe Nistru „îngheață” și bugetele spitalelor de la Chișinău 

Teoretic, pentru cazurile când pacienților li se cer bani pentru unele servicii asigurate de poliță, inclusiv pentru procurarea medicamentelor, CNAM ar trebui să pedepsească conducerea spitalului și anume să nu ramburseze banii pentru cazul tratat. O clauză în acest sens figurează în contractul-tip încheiat dintre CNAM și spital. Aceasta a fost introdusă anul trecut cu scopul de a mai scade din cazurile când pacienților li se cere să achite pentru servicii care sunt acoperite de asigurarea obligatorie, aceasta însă pare să fie ineficientă. Tot CNAM este instituția obligată prin lege să apere drepturile pacienților, ceea ce, la fel, nu se întâmplă.

În schimb atunci când responsabilii tac, statistica vorbește – volumul plăților directe în sistemul de sănătate din Moldova constituie 51 la sută din volumul cheltuielilor totale pentru sănătate, aceasta fiind o cifră colosală. În proporție de 70 la sută, moldovenii plătesc pentru medicamente.

 

 Articole relaționate:

Experiența de pacient în spitalele din Moldova – omoară gândaci, spală prin salon și plătesc bani din buzunar pentru analgezice, tifon și chiar lenjerie. Administrația recunoaște o parte din probleme 

Spitalele au intrat în noul an fără bani, din cauza situației politice. „Parcă sunt cu ochii închiși. Stau cu creionașul în mână și notez de unde să mai tai” 

Legi de ochii lumii. Bolnavii de cancer încă nu au acces la proteze, iar femeile care au suportat mastectomii nu vor beneficia de implanturi