Redactor: Sorina Bujarov

Finlanda rămâne a fi una dintre țările cele mai bune exemple în ceea ce ține de reușitele înregistrate la capitolul mortalitatea infantilă. Dacă acum aproape șapte decenii această țară avea probleme grave la capitolul sănătatea nou-născuților, treptat, Guvernul a reușit să stabilizeze situația, implementând unele măsuri simple, dar eficiente. 

De 75 de ani, femeile însărcinate din Finlanda primesc de la stat câte o cutie, atunci când dau naștere bebelușului. Este vorba despre o cutie mică, care în mod obișnuit este utilizată pentru păstrarea hainelor, jucăriilor sau pentru alte mărunțișuri. Femeile din Finlanda însă folosesc astfel de cutii pe post de patuț pentru nou-născut. Împreună cu cutia nou-născutul mai primește un pachet cu scutece, hăinuțe, produse pentru baie, lenjerie de pat, un sac de dormit și o saltea micuță. Astfel Guvernul se asigură că oferă șanse egale de început pentru fiecare copil în parte, indiferent de statutul social al acestuia, scrieBBC. Mămicile pot alege, fie i-au cutia împreună cu pachetul social sau pot lua un cec în valoare de 140 de euro. Datele arată însă că 95 la sută dintre mămici aleg pachetul social oferit de către stat.

Unii specialiști sunt de părere că anume această cutie îi ajută pe finlandezi să prevină decesul copiilor mici, Finlanda fiind una dintre țările cu cea mai mică rată a mortalității infantile.

█ Dezvoltarea fizică a bebelușului, pe luni

Tradiția de a oferi nou-născuților un astfel de suport datează încă din 1930. În 1938 astfel de cadouri se ofereau doar familiilor cu venituri mici, iar din 1949 legea s-a modificat, astfel încât și familiile înstărite să poată beneficia de acest ajutor. Trebuie să știți că cutia cu tot necesarul pentru bebeluși nu se oferă doar ca un ajutor social, ci are și un alt scop – să motiveze mamele să meargă la doctor în timpul sarcinii. Astfel, încă de la început s-a stabilit că femeile care vor să primească cutia cu lucruri pentru bebeluș trebuie să se pună la evidența unui medic înainte de a patra lună de sarcină.

Această tradiție datează încă din 1930, când Finlanda era o țară săracă, iar rata mortalității infantile era foarte ridicată – din o mie de nou-născuți decedau 65. În următorii ani însă situația s-a stabilizat. Totul datorită cutiei pentru bebeluși, afirmă specialiștii. Totodată, precizează medicii de la Institutul Național de Sănătate și Asistență Socială din Helsinki, oferirea cutiilor cu tot necesarul pentru bebeluș a fost primul pas care a dus la crearea sistemului de asigurări de sănătate și rețelei de spitale centrale, create în 1960.

 Meniuri cu somon, fructe, salam și saloane ce pot fi comparate cu un hotel de cinci stele. Cum nasc femeile din Moldova în alte țări 

Conținutul cutiei pentru bebeluși s-a modificat de-a lungul timpului, acesta fiind stabilit în funcție de necesitățile de moment ale populației. De exemplu, în anii 1930 – 1940 în cutii se punea stofă, pentru ca mamele să coase singure hăinuțe pentru copii, iar în 1970 în cutiile pentru bebeluși au fost adăugate saltele. Ulterior medicii au recomandat părinților să culce copii separat, asftel că mămicile au început să culce copiii în cutiile primite la maternitate. Deși într-o perioadă mămcile găseau în cutie inclusiv lapte praf și biberon, ulterior acestea au fost excluse, pentru a promova alăptatul. 

 

█ Articole relaționate:

Moldovenii cheltuie milioane de euro anual pentru medicamente. „Legea le permite doctorilor să dețină cote parte din farmacii” 

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane