Autor: Irina Papuc

Spitalele din Republica Moldova nu mai au medicamente cu ce să trateze pacienții și asta pentru că stocurile s-au epuizat total. Loturile care urmau să ajungă încă în luna decembrie întârzie, din cauza importatorilor care refuză să le livreze, motivând că vor înregistra pierderi. Astăzi, viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu a anunțat că autoritatea nu a apelat la amenzi, pentru că situația din spitale s-ar fi înrăutățit și mai tare. Partea tragi-comică din tot acest scandal este că amenzile pe care le-ar putea primi importatorii pentru nerespectarea prevederilor contractelor sunt de câteva mii de lei, în contextul în care valoarea licitațiilor este de ordinul milioanelor.

Astăzi viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu a declarat în cadrul Comisiei sănătate protecție socială și familie a Parlamentului că spitalele din Moldova nu mai au medicamente pentru proceduri curente, ci doar pentru cazuri de urgență.

„De exemplu la Spitalul Clinic Republican lipsesc analgezicele, seringile, sistemele de transfuzie, lidocaina. Situația este similară de fapt pentru toate spitalele. După ce ne-am întâlnit cu distribuitorii, livrările către instituțiile medicale pentru primele luni au început să se facă totuși”, a spus Ciocanu.

Deși directorii de spitale erau obligați să dețină stocuri pentru minim 45 – 60 de zile, acest lucru nu s-a făcut. Nu din cauza lipsei de resurse financiare, ci din cauza agenților economici care tărăgănează livrarea, încă din luna octombrie, din cauza deprecierii leului.

 Un spital raional va acționa CNAM în judecată, pentru că ar fi încălcat procedura de contractare 

Nimeni însă nu a intervenit, chiar dacă au trecut două luni. Responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că mecanisme de sancționare există, dar că s-au temut să le aplice pentru a nu înrăutăți situația. „Riscam să blocăm piața, unii agenți economici au cote de piață de până la 20 la sută din distribuția în Republica Moldova, riscăm ca situația din spitale să fie și mai gravă.  Dacă totuși importatorii nu vor debloca situația vom începe să aplicăm prevederile legale”, a adăugat Ciocanu.

Acestea sunt atât de mici, încât mai degrabă amuză decât sperie pe cineva. Codul Contravențional prevede amenzi de la 200 până la 500 unități convenționale, adică până la 10.000 de lei. O altă măsură ar fi includerea în lista neagră a importatorilor, ceea ce ar însemna interzicerea dreptului de a mai participa la licitații publice.

Aceste amenzi ar putea să nu-i deranjeze deloc pe importatori, întrucât potrivit lui Alexandru Coman, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, valoarea licitației a fost de sute de milioane, mai exact 382 de milioane de lei, pentru 1.507 titluri de medicamente.

Membrii comisiei au propus introducerea unor sancțiuni mai dure, care ar prevedea inclusiv retragerea licenței de import. Până atunci însă Ministerul Finanțelor și al Sănătății continuă să discute despre ce se poate face pentru ca situația să fie deblocată. Ministerul Sănătății ia în calcul scutirea de TVA în mărime de 8 procente, care i-ar stimula să-și onoreze obligațiile contractuale.

 Cum minte administrația Institutului Oncologic: „Cumpărăm toate medicamentele, mănușile și chiar lamele pentru bisturiu. Aici n-au nimic, doar patul e gratuit” 

„Ar exista două soluții urgente - să recurgem la scutirea de TVA în mărime de 8 procente, doar pentru aceste loturi, care ar acoperi o parte din pierderi, iar pentru viitor propunem ca cadrul normativ existent să plafoneze costurile la medicamente contractate în valută națională și să dăm posibilitate să fie recalculate costurile, astfel ca acestea să fie convenabile ambelor părți. Acum suntem în proces de consultări”, a mai adăugat viceministrul.

„Niciodată în ultimii zece ani n-a mai fost o depreciere atât de mare a leului, de aceea este o situație fără precedent. Agenții economici încep livrarea atunci când sunt încheiate contractele de ambele părți, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. A existat un blocaj din cauza contestațiilor depuse de un agent economic”, a adăugat directorul Agenției, Alexandru Coman.  

Despre faptul că spitalele se confruntă cu o lipsă acută de medicamente am scris de mai bine de o lună. Inițial directorii au ascuns că au această problemă, ulterior au recunoscut că nu mai au nici măcar seringi și soluție fiziologică. Importatorii care au câștigat licitația de aprovizionare a spitalelor refuză să livreze medicamentele pentru că ar înregistra pierderi, din cauza deprecierii leului în raport cu valutele internaționale. Moldova însă produce cantități nesemnificative de medicamente, fiind dependentă de importuri, care se realizează în dolari și euro.

 

 

 Articole relaționate:

Directorii de spitale sunt vinovați că au rămas fără medicamente în stocuri, declară directorul AMDM Alexandru Coman 

Nervi întinși la maxim. Unele spitale rămân și fără seringi și soluție fiziologică în două săptămâni. Medicamentele sunt și ele pe sfârșite

Lipsă de medicamente în spitale. Bolnavii se plâng că trebuie să cumpere până și soluția fiziologică, pe când directorii se jură că n-au probleme