Autor: Irina Papuc

Situație tensionată în spitale. Stocurile de medicamente se epuizează, iar unele instituții riscă să rămână fără seringi și soluție fiziologică, din cauză că agentul economic care a câștigat licitația a refuzat să le mai livreze. Între timp, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale spune că există două soluții - una ne costă timp, iar alta – bani.

Tot mai mulți directori de spitale recunosc deschis că au probleme cu stocurile de medicamente. Aceștia nu au mai primit cantitățile necesare pentru care au fost organizate licitații încă în luna august. De exemplu, la Institutul de Cardiologie cea mai mare problemă este cu stocurile de seringi și soluție fiziologică. „Avem rezerve încă pentru două-trei săptămâni, ce vom face după asta nu știu. Agentul economic a refuzat să ni le mai livreze, fiind de acord chiar să suporte consecințele”, spune directorul Vitalie Moscaliuc. Managerul spune că a rezolvat temporar problema cu medicamentele cele mai utilizate, însă situația este încordată, iar nervii – întinși la maxim.

  Prețurile la o treime din medicamentele înregistrate în Moldova vor crește. Majorarea afectează și bugetele spitalelor, care n-au voie să cheltuie mai mult decât anul trecut 

„Vine februarie, noi soluții n-avem”

Aceeași situație la Spitalul Clinic Republican și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Managerii de aici susțin că stocurile sunt pe sfârșite. „Mai avem preparate pentru o lună maxim. În rest - nu știu cum ne vom descurca”, spune Victor Deatișen, managerul Spitalului „Toma Ciorbă”.

Problemele persistă și la Institutul Oncologic. Deși, responsabila de comunicare din acest spital, Angela Rodideal, ne-a răspuns oficial că „instituția dispune de toate medicamentele necesare”, bolnavii, dar și doctorii recunosc că unele preparate nu mai sunt deja de opt luni. Este vorba despre Ciclofosfan și Vinkristin, ambele fiind incluse în schemele de tratament pentru tratarea leucemiilor. Responsabilii din această instituție n-au explicat însă dacă lipsa preparatelor este generată de problema creșterii prețurilor la medicamente din cauza creșterii valutelor sau din cauza altor probleme legate de disponibilitatea firmelor de a le aduce în țară.

La Strășeni stocurile ajung pentru opt zile. „Am încheiate contracte de valoare mică cu unii agenți economici la prețuri rezonabile. Iată însă că vine februarie, iar noi soluții nu mai avem. Cele mai solicitate medicamente sunt antibioticele, cardiotonicele. Avem mulți copii cu infecții respiratorii în această perioadă. Am înțeles că s-au făcut întruniri, dar totul a rămas așa cum a fost”, spune și Alexandru Tuchilă, șeful Spitalului raional din Strășeni.

  Servicii medicale în valoare de zeci de milioane de lei, neachitate de către CNAM. Spitalele folosesc banii în alte scopuri. Cele mai multe cazuri nevalidate - la Spitalul Clinic Republican

„Companiile nu se ocupă de compensarea diferențelor de cost”

Situația creată este generată de faptul că agenții economici care au câștigat licitațiile pentru procurarea medicamentelor necesare spitalelor nu mai vor să-și onoreze obligațiile contractuale. Problema este că prețurile diferă acum cu aproximativ 25 la sută față de luna august, atunci când a avut loc licitația, din cauza creșterii foarte mari a dolarului și monedei Euro. Asta ar însemna că aceștia vor suporta pierderi. Soluțiile se lasă greu așteptate. Directorul Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, spune că există două soluții – una este să mai fie organizată o altă licitație, care ar prelungi criza de medicamente încă aproximativ jumătate de an, iar a doua ar însemna ca autoritățile să indexeze prețurile.

”Firmele care au câștigat licitațiile ar trebui să vândă în pierdere, ceea ce este interzis de legislație. O soluție ar fi să indexăm prețurile de achiziție. Am avut ieri o ședință la Ministerul Sănătății, cu Agenția de Achiziții Publice, iar astăzi am discutat cu cei de la Ministerul Finanțelor. Încercăm să găsim soluții pentru a debloca situația. Companiile nu trebuie să se preocupe de compensarea diferențelor de cost, asta e treaba statului”, a adăugat Coman.

Din cauza creșterii dolarului și cursului Euro, în ultimele luni au crescut prețurile la circa 2.000 de medicamente. Piața Republicii Moldova este direct afectată, din cauza faptului că 85 la sută dintre preparate sunt de import, iar restul depind de materia primă pe care o procură, la fel, în dolari sau euro. În plus, spitalele deja au dificultăți cu banii, din cauza faptului că CNAM a încheiat contracte de finanțare provizorii.

 

█  Articole relaționate:

Urgența, medicina de familie și spitalele vor primi mai puțini bani în acest an 

 Lipsă de medicamente în spitale. Bolnavii se plâng că trebuie să cumpere până și soluția fiziologică, pe când directorii se jură că n-au probleme 

Spitalele au intrat în noul an fără bani, din cauza situației politice. „Parcă sunt cu ochii închiși. Stau cu creionașul în mână și notez de unde să mai tai”