Autor: Irina Papuc

Medina de familie și cea de urgență, precum și spitalele vor primi mai puțini bani de la CNAM, decât anul trecut. Și pentru medicamente compensate a fost redus bugetul.

Serviciu de Urgență va fi finanțat în volum mai redus, în comparație cu anul trecut. Cifra stabilită în Normele metodologice de aplicare a Programului unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015, este 380 de milioane de lei, cu 2,1 milioane de lei mai puțin. Statul va finanța în volum mai mic și asistența medicală primară. Scăderea nu este esențială, fiind vorba de o micșorare de 200 de mii de lei. Suma stabilită de autorități este de 1,372 de miliarde.

Cu aproape 2 milioane a scăzut și bugetul pentru asistența medicală de ambulatoriu, de la 330,9 milioane la 329,1 milioane. Scade și finanțarea pentru medicamentele compensate, în pofida tuturor recomandărilor de a majora atât lista, cât și coeficientul de compensare. Astfel, anul trecut Programul unic prevedea 226 mii de lei, atunci pentru acest an au fost alocate  214 mii lei. Dacă suma trimestrială prevăzută pentru întreaga țară va fi depășită, atunci instituțiile medicale care au prescris mai multe preparate urmează să suporte cheltuielile din bugetul propriu, în mod egal. O scădere neesențială se înregistrează și în cazul spitalelor, care vor fi contractate în 2013 în volum de peste 2,234 miliarde de lei.

O scădere se înregistrează și în cazul serviciilor de înaltă performanță, iar pentru îngrijirile la domiciliu sunt prevăzute 6,6 milioane de lei, mai mult cu 100 de mii de lei decât anul trecut.

 Topul spitalelor cu cele mai mari sume reținute de CNAM, pentru cazuri nevalide. „Spuneți-le celor de la CNAM să-și arunce la gunoi răspunsul lor oficial. Transmiteți-le de la mine” 

În acest an în Programul Unic au fost incluse și unele servicii noi, însă în volum mai restrâns decât s-a anunțat anterior. Astfel, în baza poliței doritorii vor putea să beneficieze de consiliere pentru renunțarea la fumat. Totodată, copiii până la 12 ani vor beneficia de servicii stomatologice gratuite, însă nu și de protezare și restaurare. În schimb, în Program nu se indică nimic despre asigurarea în baza poliței a implanturilor și exoprotezelor mamare pentru femeile au suportat mastectomii, deși asta prevede Legea Ocrotirii Sănătății, modificată în luna mai de către deputați.

În acest an CNAM a stabilit un buget provizoriu, deoarece încă nu avem o Lege a fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2015. Ministerul Sănătății a propus printr-un proiect de inițiativă legislativă majorarea poliței cu 800 de lei în sumă fixă și cu un 1 procent în formă de contribuții, însă Consiliul de Administrație al CNAM a respins proiectul.

 

 Articole relaționate:

 Lipsă de medicamente în spitale. Bolnavii se plâng că trebuie să cumpere până și soluția fiziologică, pe când directorii se jură că n-au probleme 

Spitalele au intrat în noul an fără bani, din cauza situației politice. „Parcă sunt cu ochii închiși. Stau cu creionașul în mână și notez de unde să mai tai” 

Legi de ochii lumii. Bolnavii de cancer încă nu au acces la proteze, iar femeile care au suportat mastectomii nu vor beneficia de implanturi