Autor: Irina Papuc

Dacă spitalul în care vă tratați nu dispune de medicamente și trebuie să le procurați din resursele proprii, chiar dacă aveți poliță de asigurare, păstrați bonul și sunați la Linia Verde a CNAM. Instituțiile medicale sunt obligate să vă restituie banii.

Apelul este gratuit din orice reţea de telefonie, fixă sau mobilă. Bolnavii trebuie să știe că în staţionar, consultaţiile şi investigaţiile pentru stabilirea diagnosticului, tratamentul, îngrijirea, medicamentele, cazarea şi alimentarea pentru persoanele asigurate care se internează conform regulilor stabilite în Normele metodologice de aplicare a Programului unic, sunt achitate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. În cazul maladiilor social-condiţionate (tuberculoză, HIV/SIDA, boli mentale, maladii oncologice şi infecţioase),  asistenţa medicală este accesibilă fără plată şi persoanelor neasigurate, în conformitate cu prevederile Normelor metodologice pentru anul curent de gestiune.

Pacienților cărora li se cere să procure anumite medicamente, urmează să păstreze bonul de plată, iar în baza acestuia pot cere de la administraţia instituţieis să le fie restituită suma. Solicitarea poate fi adresată şi agenţiilor teritoriale ale CNAM.

 

  Articole relaționate:

Ședință cu ușile închise la Ministerul Sănătății despre criza de medicamente. Directorii de spitale au fugit de presă, iar responsabilii s-au bâlbâit. „Nu spuneți că medicamente nu-s” 

Importatorii care nu vor să livreze medicamentele spitalelor nu vor fi sancționați. Amenzile mai degrabă amuză, decât sperie. „Riscam să blocăm piața” 

Directorii de spitale sunt vinovați că au rămas fără medicamente în stocuri, declară directorul AMDM Alexandru Coman