Autor: Irina Papuc

Astăzi Ministerul Sănătății a organizat o ședință cu toți directorii de spitale pentru a discuta despre criza de medicamente. Deși au stat aproape două ore la discuții, în fața presei aceștia au creat impresia că n-au nimic de spus. Directorii de spitale s-au strecurat printre camerele de luat vederi, scuzându-se de probleme de sănătate, iar responsabilii au repetat din nou că medicamente în spitale există.

Deși s-au plâns anterior că au stocuri limitate de medicamente, iar mănuși și seringi – numai pentru câteva săptămâni, astăzi directorii de spitale au refuzat să discute cu presa despre soluțiile convenite la minister. Aceștia au fugit în grabă, unii spunând că există șefi care să vorbească în locul lor, iar alții – scuzându-se de probleme de sănătate. Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență ne-a spus că Ministerul Sănătății „va da nota finală”, iar până atunci toți trebuie „să depună eforturi comune”.

Și  viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu, a vorbit încurcat, iar ce rămâne de făcut pentru a debloca situația așa și nu este clar.  

Lipsă de comunicare și devalozizarea leului

 Cum minte administrația Institutului Oncologic: „Cumpărăm toate medicamentele, mănușile și chiar lamele pentru bisturiu. Aici n-au nimic, doar patul e gratuit” 

„Cele mai mari probleme constau în faptul că există unele deficiențe în procedura de licitație publică, la etapa de încheiere a contractelor. O altă deficiență este lipsa de comunicare, care trebuie îmbunătățită între părțile contractante – AMDM, instituțiile medicale și Agenția de Achiziții Publice. Aceste deficiențe s-au suprapus cu fluctuația ratei de schimb a leului față de dolar și euro”, a declarat Ciocanu. Totuși, viceministrul acuză presa că exagerează atunci când afirmă că medicamente în spitale nu există.  

„Dacă tot informați opinia publică, nu spuneți că spitalele au rămas fără medicamente. Unele sunt în volum mai mic, decât norma existentă pentru o lună sau două. Nu există situații când spitalele n-au medicamente și dispozitive medicale. Săptămânile precedente în jumătate dintre spitale lipseau anumite medicamente, dar după ce am început consultările, au început livrările către instituțiile medicale”, mai spune Ciocanu. Deși declară ferm că nu avem criză, viceministrul spune că nu știe câte poziții de medicamente, în ce cantități și în ce spitale lipsesc, abia urmând să fie făcută o evaluare.

Responsabilii ne-au dat asigurări că se „caută soluții pentru problema curentă”, dar că medicamentele deja se livrează către spitale, însă tot ei declară că contractele abia în câteva ore urmau să ajungă la ambele părți pentru a fi semnate - între spitale și furnizori de medicamente.

Mihai Ciocanu spune că pe viitor Ministerul Sănătății ar trebui să vină o inițiativă de modificare a Legii Achizițiilor Publice, întrucât modalitatea actuală ar fi defectuoasă. Ce urmează să fie modificat însă responsabilii nu știu nici de această dată. Până vor fi identificate soluții, directorii de spitale au dreptul legal să organizeze licitații de mică valoare, până la 50.000 de lei.

 Lipsă de medicamente în spitale. Bolnavii se plâng că trebuie să cumpere până și soluția fiziologică, pe când directorii se jură că n-au probleme 

„Domnul premier are dreptate”

Cele mai mare probleme se înregistrează la dispozitivele medicale – seringi și sisteme de perfuzii. Pentru acestea încă urmează să fie organizată o licitație, iar procedura ar putea dura până la șase luni.

Întrebat despre declarațiile premierului Leancă precum că ar fi fost mințit de responsabilii de la Sănătate, Ciocanu a spus că ministerul a făcut tot ce a putut.

„Domnul premier are dreptate în această situație, deoarece și evaluările noastre denotă faptul că pentru unele poziții nu există medicamente și consumabile. Noi trebuie să ținem această responsabilitate pentru informarea eronată. Obligația noastră era de a evalua necesitățile anuale până în luna iulie. Noi asta am făcut. Urma procedura de achiziție publică, de care este responsabilă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”.

Totodată, CNAM a emis un comunicat prin care anunță că bolnavii care au procurat medicamente din surse proprii pot suna la 0 800 99999, pentru a face o solicitare de recuperare a cheltuielilor.

 

 Articole relaționate:

Importatorii care nu vor să livreze medicamentele spitalelor nu vor fi sancționați. Amenzile mai degrabă amuză, decât sperie. „Riscam să blocăm piața” 

Directorii de spitale sunt vinovați că au rămas fără medicamente în stocuri, declară directorul AMDM Alexandru Coman 

Nervi întinși la maxim. Unele spitale rămân și fără seringi și soluție fiziologică în două săptămâni. Medicamentele sunt și ele pe sfârșite