Autor: Irina Papuc

Guvernul a publicat astăzi planul de activitate pentru următorii patru ani. În sănătate, planurile sunt din nou grandioase, cel puţin pe hârtie şi la nivel declarativ. Astfel, vedem că ni se dau la porţie aceleaşi promisiuni – doctorii vor avea salarii mai mari, spitalele vor fi dotate cu tehnică, remunerarea se va face în funcţie de performanţe. Totodată, Executivul are intenţii de-a dreptul curajoase – să schimbe modalitatea șubredă de acreditare a instituțiilor medicale și să contracteze spitalele din bani publici  în mod „strategic” și în funcție de politicile de sănătate.

Printre obiectivele anunțate de către Guvern în domeniul sănătății se numără promovarea şi educarea timpurie a modului sănătos de viaţă, intensificarea acţiunilor în domeniul controlului tutunului, creșterea accizelor la alcool și tutun, regionalizarea serviciilor spitaliceşti de înaltă performanţă, modernizarea asistenței medicale primare, de ambulatoriu și a urgenței.

Screening la nivel național și acreditare în funcție de „performanțe”

Totodată, viitorul Guvern ar urma să se ocupe de perfecţionarea mecanismului de oferire a medicamentelor compensate şi extinderea listei. Interesant este că pentru Executiv ar fi prioritar dezvoltarea şi implementarea sistemelor informaţionale integrate în sănătate și chiar lansarea reţetei electronice.

Totuși, unele obiective trasate pe foaie de actualul Guvern sunt de-a dreptul futuriste, iar altele imposibil de implementat. De exemplu, viitorii funcționari publici își propun să „abiliteze pacientul cu capacităţi decizionale în gestiunea propriei sănătăţi”, ce-ar însemna însă exact acest lucru nu este clar. Totodată, aceștia se aventurează să efectueze screeninguri la nivel naţional pentru diferite categorii de populaţie și chiar să revizuiască mecanismul de acreditare a instituţiilor medicale şi farmaceutice, urmând să fie deplasat accentul pe „calitatea serviciilor şi pe performanţă”.

De asemenea, viitorul Guvern crede că poate schimba actualul mecanism de contractare a spitalelor, astfel încât acestea să se facă „în conformitate cu obiectivele politicilor din domeniul sănătăţii”. Acum CNAM încalcă legea și finanțează chiar și instituțiile care nu au acreditare din cauza faptului că un număr mare de populație riscă să nu poată beneficia de asistență medicală, problema fiind cu două tăișuri.

Motivații pentru doctorii de la sate

Un alt obiectiv este sporirea alocaţiilor financiare pentru dezvoltarea serviciilor medicale calitative pentru mamă şi copil. De fapt, finanțarea acestor servicii este prestabilită, în primul rând în asistența medicală primară, care are cost fix atât pentru copii, cât și pentru gravide (plata se face pe cap de locuitor) și în spitale, unde plata se face în baza DRG, un sistem complex de finanțare a unui caz tratat. Aici costul depinde de foarte mulți factori.

Motivarea doctorilor să se angajeze la sate, se numără și ea printre prioritățile viitorului Guvern. Cert este că până acum, toate măsurile luate au fost inutile. Majoritatea doctorilor tineri preferă să se angajeze în instituțiile medicale publice din Capitală, în cele private ori să plece definitiv din țară.

Cu toate acestea, în Planul de acțiuni nu se pomenește nimic despre reorganizarea spitalelor, deși actuala guvernare s-a angajat să realizeze o strategie care să includă și această componentă.

 

 Articole relaționate:

Ședință cu ușile închise la Ministerul Sănătății despre criza de medicamente. Directorii de spitale au fugit de presă, iar responsabilii s-au bâlbâit. „Nu spuneți că medicamente nu-s”

Premierul Iurie Leancă, mințit din nou de către responsabilii de la Sănătate. „Tot ce se raportează este o informație distorsionată. Trebuie să batem cu bâta, să mai băgăm la închisoare” 

Premierul, dus în eroare de către ministrul Andrei Usatîi. Bolnavii mor cu zile în lipsa medicamentelor, în timp ce ministrul afirmă că ele există. O firmă israeliană ar vrea să intre pe piață