Autor: Sorina Bujarov

Nu mai este un secret că spitalele din țară se confruntă cu un deficit acut de medicamente. Mai grav este însă faptul că și Serviciul de Urgență, cel care intervine în situații când starea pacienților este extrem de gravă, nu dispune de preparatele necesare. Astfel, medicii merg la chemări fiind dotați doar cu jumătate din necesarul de preparate medicamentoase. În consecință, pentru a face față situației, doctorii sunt nevoiți să le administreze pacienților medicamente mai puțin eficiente sau să le ceară să le cumpere singuri. Sunt mărturiile medicilor de la Urgență, care spun că situația durează mai bine de două luni.

Printre cele mai importante preparate care lipsesc din trusa medicilor de la Salvare se numără medicamentele antihipertensive, antidolore, preparatele hormonale și cele antihistaminice. „50 la sută dintre medicamentele necesare, prevăzute în protocoalele naționale, nu le avem la dispoziție. De exemplu, preparatul „Enap” injecție, ni se dă doar câte 2-4 fiole pe zi, iar dacă se termină nu mai primim nimic. Preparate hormonale, precum „Prednisolon”, și medicamente antihistaminice nu le avem deloc”, mărturisește Vlaicu (nume schimbat), unul dintre medicii generaliști de la Salvare, care a dorit să-si păstreze anonimatul. Acesta spune că cei mai mulți dintre doctori se resemnează, pe motiv că nu au alternative de muncă. În consecință, puțini merg la director să-i ceară socoteală.

Preparatul „Enap” se aplică în cazul hipertensiunii arteriale esenţiale, în special cu aritmii cardiace supraventriculare, dar și în cazul hipertensiunii arteriale renale. De altfel, cei mai mulți pacienți care apelează la Salvare suferă de maladii cardiovasculare. Zilnic se înregistrează aproximativ 200 de cazuri.

Potrivit Ordinului cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă din Moldova, hipertensiunea este o urgență medicală cardiovasculară primordială. Un alt preparat de care duc lipsă specialiștii de pe ambulanțe – „Prednisolonul” este indicat pentru nevralgia migrenoasă, în cazul obstrucției pulmonare cronice și al astmului, iar medicamentele antihistaminice se administrează în tratamentul alergiilor, care, de asemenea, reprezintă o urgență medicală primordială.

 Directorii de spitale sunt vinovați că au rămas fără medicamente în stocuri, declară directorul AMDM Alexandru Coman 

Lista medicamentelor care lipsesc din trusa medicilor de pe ambulanțe este mult mai lungă, spune doctorul. Astfel, ca să poată oferi ajutor pacienților, medicii sunt nevoiți să înlocuiască preparatele esențiale cu ceea ce au la dispoziție. Efectul acestora însă de multe ori nu este cel dorit.

„Din preparatele antidolore avem doar tramadol, astfel că utilizăm în loc narcotice, precum morfina, promedol, omnopon. Au fost zile când nici măcar furosemid injectabil nu aveam, iar într-un timp nu aveam branule (catetere pentru administrarea perfuziilor în venă). Înlocuim preparatele de bază, prevăzute în protocoalele clinice, cu alte medicamente, efectul este însă mult mai mic”, a adăugat medicul generalist de la Salvare.

Potrivit specialiștilor, preparatele antidolore se administrează pentru tratamentul durerilor de intensitate moderată-severă, acute și cronice, iar preparatul „Furosemid” se administrează în cazul edemelor grave și în terapia insuficienței cardiace. Medicamentul mai este indicat și în cazul edemului pulmonar acut, edem cerebral, edeme trombotice locale și edeme gravidice. (Edem - acumulare de lichid seros în spațiile intercelulare ale organelor și țesuturilor).

Medicii de la Urgență mai mărturisesc că odată ajunși la Spitalul de Urgență, pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele necesare.

Totuși, administrația Spitalului de Urgență ne asigură că doctorii au la dispoziție tot necesarul pentru a-și îndeplini obligațiile de serviciu. „Avem tot necesarul de medicamente. Suntem obligați să ne facem rezerve pentru două luni înainte și iată datorită acestor rezerve acum nu întâmpinăm dificultăți la acest capitol. Și ambulanțele sunt dotate cu tot necesarul. Nu există o oarecare normă zilnică de medicamente, astfel că atunci când se termină un preparat oarecare, medicii vin și  iau preparate suplimentare de la serviciul de completare. În luna ianuarie avem cheltuieli pentru medicamente chiar mai mari decât de obicei”, a declarat pentru Sănătate INFO Gheorghe Ciobanu, managerul Spitalului de Urgență.

 Cum minte administrația Institutului Oncologic: „Cumpărăm toate medicamentele, mănușile și chiar lamele pentru bisturiu. Aici n-au nimic, doar patul e gratuit”

Doctorii însă îl contrazic: „Toți știu despre lipsa de medicamente, însă nimeni nu recunoaște. Când vin ziariștii, se scot 2-3 cutii de medicamentele lipsă și se arată că ele sunt”, a mărturisit medicul generalist Vlaicu.

Și pacienții confirmă că medicii de la Urgență merg la chemări fără preparatele necesare în dotare. Este confesiunea unei femei din Chișinău care spune că a trecut prin această experiență de curând. Aceasta povestește că medicii i-au cerut bani ca să-i cumpere medicamentul de care avea nevoie, dar și apă.

„Ei au venit, dar mi-au spus ca nu au preparatul necesar. Mi-au pus altul, dar nu a avut efect. Așa că le-am dat bani și au mers ei la farmacie”, a mărturisit Eugenia Puiu, pentru Pro TV Chișinău.

Problema lipsei de ustensile și medicamente nu este carcateristică doar Serviciului de Urgență din Capitală. Șeful Stației Zonale Asistență Medicală Urgentă Sud mărturisește, e adevărat cu jumătate de gură, că și ei întâmpină probleme privind echiparea truselor medicale cu preparatele necesare. „Acum problema e pe cale să se rezolve. De luni am început să primim medicamente. Ducem lipsă însă de seringi, în special de cele de 50 și 100 ml. Încercăm să facem față situației, le înlocuim cu altfel de seringi”, a declarat Dumitru Bzovii pentru Sănătate INFO.

Amintim că spitalele din Republica Moldova duc lipsă de medicamente încă de la începutul anului curent. Deși inițial multe instituții infirmau că problema ar exista, ulterior responsabilii au recunoscut că stocurile sunt aproape epuizate. Potrivit responsabililor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, din cauza deprecierii leului companiile farmaceutice care au câștigat licitațiile și care sunt obligate să asigure spitalele din țară cu medicamente refuză să facă acest lucru, deoarece vor suporta pierderi. 

 

█ Articole relaționate:

Nervi întinși la maxim. Unele spitale rămân și fără seringi și soluție fiziologică în două săptămâni. Medicamentele sunt și ele pe sfârșite

Lipsă de medicamente în spitale. Bolnavii se plâng că trebuie să cumpere până și soluția fiziologică, pe când directorii se jură că n-au probleme