Autor: Irina Papuc

Deși bolnavii din spitalele din Moldova cumpără deja de câteva luni medicamente, tifon și seringi, ministrul Sănătății neagă în continuare că instituțiile medicale nu au medicamente și consumabile. Acesta s-a arătat astăzi deranjat de faptul că presa ar prezenta în mod eronat informația.

„Acum instituțiile medicale sunt asigurate cu seringi și sisteme de perfuzii. Noi n-avem cantități mari, dar pentru trei-patru săptămâni spitalele sunt asigurate”, a încercat ministrul Sănătății să convingă jurnaliștii.

Deși se știe că consumabile la fel lipsesc, iar directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat că urmează să fie efectuată încă o licitație, Usatîi susține din nou că totul este în regulă.

„Astăzi în orice spital sunt seringi. Pacienții nu trebuie să le cumpere și nu trebuie să facă nimic, pentru că seringi sunt. Încă o dată repet. Nu recunosc că avem criză”, a răspuns iritat acesta. Totuși el s-a autointitulat drept avocatul pacienților.

„Noi suntem datori să-i oferim gratuit bolnavului setul de medicamente asigurat conform Pachetului Unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Eu sunt avocatul pacienților. În contractul-tip dintre CNAM și instituția medicală este un articol unde se spune că instituția trebuie să-i returneze pacientului banii pentru serviciile pe care acesta le-a achitat”. Ministrul Sănătății a refuzat să comenteze declarațiile lui Iurie Leancă, precum că a fost mințit în privința situației create în spitale. „Nu comentez ce-a spus domnul Leancă. Întrebați-l pe el”, a răspuns vădit iritat acesta.  Amintim că în cadrul unei emisiuni televizate, Leancă a spus că a fost mințit de responsabilii de la Sănătate și că ar trebui „de bătut cu bâta” și de „băgat la închisoare”.

 

 Articole relaționate:

Premierul Iurie Leancă, mințit din nou de către responsabilii de la Sănătate. „Tot ce se raportează este o informație distorsionată. Trebuie să batem cu bâta, să mai băgăm la închisoare” 

Ședință cu ușile închise la Ministerul Sănătății despre criza de medicamente. Directorii de spitale au fugit de presă, iar responsabilii s-au bâlbâit. „Nu spuneți că medicamente nu-s” 

Cum minte administrația Institutului Oncologic: „Cumpărăm toate medicamentele, mănușile și chiar lamele pentru bisturiu. Aici n-au nimic, doar patul e gratuit”