Autor: Irina Papuc

Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor verifică legalitatea utilizării banilor publici în cinci instituții medicale, dintre care patru republicane și unul municipal. Este vorba despre Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de Urgență, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie și Spitalul Municipal „Sfânta Treime”. Inspectorii verifică rapoartele de cheltuieli după ce au apărut informații că ar fi fost schimbată destinația unor fonduri din spitale și anume de la procurarea medicamentelor la construcții. 

Potrivit lui Alexei Secrieru, șefului Inspecției Financiare, controlul a început pe 9 februarie și ar urma să se încheie la sfârșitul acestei săptămâni. El mai spune că inspectorii s-au implicat la solicitarea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale însă nu ne-a comunicat alte detalii. Astfel, deocamdată informația nu este nici infirmată și nici confirmată.

Unii directori de spitale, care au devenit ținta controalelor financiare, spun că n-au schimbat destinația utilizării banilor și că de acest lucru s-au putut convinge și inspectorii.

„Noi am planificat 30 de milioane de lei pentru procurarea medicamentelor și exact 30 de milioane am achitat. Nu au existat devieri. Au fost inspectorii săptămâna trecută, au verificat și ne-au spus că situația este mai bună decât în alte spitale. Nu știu ce au găsit în alte instituții, însă la noi n-au fost înregistrate situații în care să amânăm operațiile planificate sau să nu acordăm asistență medicală din cauza lipsei de medicamente”, afirmă Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență.

Și la Institutul de Neurologie documentele ar fi în regulă. Managerul instituției, Andrei Uncuță spune că inspectorii au ajuns la concluzia, după verificarea devizelor de cheltuieli, că destinația banilor s-a respectat. „Nu am înregistrat nici datorii la agenții economici, decât suma egală cu stocurile existente în farmacia spitalului. Adică noi rambursăm cheltuielile pentru stocurile asigurate timp de două luni, în funcție de cum se face finanțarea”, spune Uncuță.

Sergiu Popa, directorul Spitalului Republican s-a scuzat că este ocupat. El s-a grăbit să ne asigure că banii au fost folosiți întocmai. Acesta nu a putut însă să ne comunice cifra exactă alocată pentru medicamente. Conform unor surse care preferă să-și păstreze anonimatul, instituția în cauză a folosit numai 94 de milioane de lei, din cei 121 planificate pentru medicamente. Totodată, instituția înregistrează datorii la agenții economici în valoare de 69 de milioane de lei.

 Importatorii care nu vor să livreze medicamentele spitalelor nu vor fi sancționați. Amenzile mai degrabă amuză, decât sperie. „Riscam să blocăm piața” 

Restul managerilor nu au fost la fel de receptivi în privința explicațiilor. Galina Zavatin, directoarea de la Sfânta Treime s-a scuzat că este ocupată și a închis telefonul, după care nu a mai răspuns. Aceeași situație și la Institutul Oncologic, unde Victor Cernat refuză deja de câteva luni să răspundă la orice întrebări ale reporterilor Sănătate INFO.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, spune că Agenția a efectuat și ea la rândul ei o inspecție în spitale pentru a verifica ce stocuri există și dacă instituțiile au datorii la companiile importatoare. Lucrurile nu stau tocmai bine.

„În cadrul controalelor s-a constat că spitalele dispun de stocuri de medicamente. Ele nu sunt mari, dar există și sunt suficiente pentru 14-30 de zile. Problema este că în cadrul creșterii galopante a valutei euro, agenții economici nu vor să înregistreze pierderi. În plus, agenții economici se plâng că spitalele au datorii”, explică Coman.

 

 Articole relaționate: 

Inspecția Financiară efectuează verificări la câteva spitale. Motivul – cum au cheltuit banii destinați pentru medicamente 

Ședință cu ușile închise la Ministerul Sănătății despre criza de medicamente. Directorii de spitale au fugit de presă, iar responsabilii s-au bâlbâit. „Nu spuneți că medicamente nu-s” 

Importatorii care nu vor să livreze medicamentele spitalelor nu vor fi sancționați. Amenzile mai degrabă amuză, decât sperie. „Riscam să blocăm piața”