Redactor: Anastasia Olaru

Imaginează-ți că ți-ai frânt brațul, dar îți dai seama de fractură abia în momentul în care osul a ieșit din țesut. Pentru un bărbat din Washington, această situație neobișnuită este o normalitate. Și asta din cauza unei condiții genetice care cauzează insensibilitate la durere, dar și ineficiență a simțului olfactiv.

Steven Pete, în vârstă de 33 de ani, suferă de analgezie congenitală, numită și insensibilitate congenitală la durere, care are în mod surprinzător avantajele sale.

Pete, care locuiește în Longview, Washington, a fost diagnosticat cu această anomalie la vârsta de patru luni, potrivit propriului site „The Facts of painless people”. Părinții săi au fost îngrijorați după ce el și-a mestecat propria limbă, moment în care pediatrul l-a și diagnosticat cu acest sindrom. Fratele său mai mic, Chris, suferă de aceeași anomalie, scrie Fox News.

În 2011 frații au fost supuși unei testări care confirmă că au mutații genetice la nivelul genei SCN9A, fapt care și cauzează insensibilitate la durere. „Recent m-am tăiat la degetul mic în timp ce-mi preparam cina. A trebuit să mă înștiințeze cumnatul meu de incident. Când m-am uitat în jur, totul era plin de sânge”, își amintește el.

Din cauza tuturor leziunilor, organismul său încearcă să se vindece. Pete a declarat pentru jurnaliști că are probleme cu spatele și disfuncții la șoldul drept. Cu toate că durerea nu reprezintă o problemă, un disconfort extrem persistă.

„Atunci când mă duc la culcare, simt că corpul meu încearcă să se vindece, dar situația se înrăutățește din ce în ce mai mult: reușesc să dorm doar 3-4 ore în decursul nopții, așadar acest lucru are un efect psihologic crucial asupra mea”.

”Încerc să rămân pozitiv. Este dificil atunci când nu simți durerea deloc, pentru că întotdeauna ai presentimentul că propriul organism încearcă să se vindece, ceea ce necesită o nivel enorm de mare de energie. În aceste condiții, nu te simți niciodată în cea mai bună formă”.

Potrivit Institutului Național de Sănătate, insensibilitatea înnăscută față de durere reprezintă o condiție rară. În lume ar exista doar 20 de astfel de cazuri.

 

 Articole relaționate:

Băiețelul care bea 20 litri de apă pe zi

S-a născut cu jumătate de inimă, dar luptă ca să rămână în viață

O femeie de 32 de ani arată ca un bebeluș de 9 luni, din cauza hipotiroidismului