Autor: Sorina Bujarov

Ministerul Sănătății aduce din nou în discuție problema regionalizării spitalelor din țară. Autoritatea în sănătate a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care cuprinde reforma spitalicească în Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate din Moldova pentru perioada 2008-2017. Deși majoritatea prevederilor incluse în document vizează reforma spitalelor, instituția de vârf în sănătate nu a inclus modificări ce țin direct de guvernanța spitalelor. Asta deși anterior ministrul Sănătății Mircea Buga declara că reforma guvernanței spitalelor este importantă pentru sistemul de sănătate din Moldova, mai ales că actualul model de organizare a spitalelor a rămas cel sovietic.

Așadar, proiectul de modificare a Strategiei presupune în primul rând regionalizarea spitalelor din Moldova. În total, ar trebui să avem nouă la număr. Documentul mai prevede stabilirea unui management administrativ comun pentru spitalele publice din Chișinău. Întregul plan de dezvoltare ar trebui să fie pus pe hârtie până la finele acestui an. Totodată, responsabilii de la Ministerul Sănătății urmează să estimeze necesitățile de personal pentru spitalele regionale, iar până în 2017 autoritatea, împreună cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei ar urma să identifice și sursele necesare de bani pentru proiectarea, construcția și renovarea spitalelor regionale.

 Moldova, fără un model de guvernanță a spitalelor bine definit. Problemele acestor instituții, cuprinse într-un amplu studiu despre reforma spitalicească 

De asemenea, urmează să fie descentralizat serviciul de radioterapie de la spitalul din Bălți și să fie create servicii de chimioterapie și de reabilitare medicală în spitalele regionale și spitalele raionale, dar și să fie modificat regulamentul instituțiilor medicale publice, astfel încât acestea să fie capabile să presteze servicii de îngrijiri paliative. Tot până în 2017 Moldova ar trebui să aibă și un Program Național de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative.

Deși modificările la Strategia de dezvoltarea propuse de către Ministerul Sănătății vizează reforma spitalelor, în document nu a fost deloc abordată reforma guvernanței spitalelor. La modul practic, guvernanța spitalelor presupune un sistem comun de reguli – măsuri, decizii, norme și legi, menite să reglementeze activitatea acestor instituții, se spune în studiul „Guvernanța spitalelor publice în contextul reformelor de sănătate: soluții pentru Republica Moldova”. Un model eficient de guvernanță a spitalelor presupune stabilirea clară a competențelor tuturor actorilor implicați în organizarea sistemului spitalicesc – Cine decide? Ce decide? Prin ce mijloace și ce efect are decizia?

Anterior ministrul Sănătății declara pentru presă că modul de organizare a sistemului spitalicesc din Moldova trebuie modificat de urgență. Solicitat de Sănătate INFO, Mircea Buga a spus că reforma guvernanței spitalelor este una importantă pentru o bună organizare a spitalelor, iar unele aspecte ale acesteia ar trebui să se regăsească și în Strategia de dezvoltarea a sistemului de sănătate.

 Reforma spitalicească – la ce capitole Moldova bate pasul pe loc. „Ministerul Sănătății subordonează procesul decizional și face uz de atribuții improprii” 

„Modificările propuse sunt incluse într-un proiect și urmează să fie discutate suplimentar. Anumite modificări vor fi incluse și pe segmentul guvernanței spitalelor. Mai ales că avem nevoie de schimbări rapide în domeniu”, a declarat Mircea Buga.

De cealaltă parte, experții în sănătate spun că guvernanța spitalelor trebuie să fie punctul de pornire al unei reforme ample în sectorul spitalicesc. Din acest motiv, reforma spitalicească propusă de Ministerul Sănătății riscă să nu genereze mari schimbări, iar spitalele din țară să se confrunte cu același probleme cu care se confruntă și astăzi.  

 „Experiența și cercetările operaționale demonstrează că reforma sectorului public spitalicesc nu poate avea loc fără a aborda primar guvernanța spitalicească la toate nivelele - macro, meso și micro. Inițiativa Ministerului Sănătății de modificare și completare a Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate abordează reforma spitalului public, dar neglijează reforma guvernanței spitalicești. Consider ca acest aspect trebuie să fie în agenda reformei, inclusiv din considerentele că necesită intervenții normative simple și există o claritate privind acțiunile necesare în acest domeniu. Or, riscam să producem o reformă a spitalului public similară cu cele realizate în 1998-2001, 2004 și 2012-2013, despre rezultatele cărora putem judeca după situația de acum din sectorul spitalicesc”, a afirmat expertul Andrei Mecineanu.

Amintim că reforma spitalicească a fost blocată acum doi ani de către Parlament, iar Ministerul Sănătății nu a mai venit cu un document nou. Atunci, legislatorii l-au criticat dur pe fostul ministru, Andrei Usatîi, pentru felul în care autoritatea în sănătate a încercat să comaseze mai multe spitale municipale și republicane.

În Republica Moldova funcționează 86 spitale, dintre care 73 cu o capacitate de peste 21 de mii de paturi. 

 

 Articole relaționate:

Pentru unii închisoare, pentru alții iertare. Cei care au datorii pentru că nu și-au cumpărat poliță medicală pentru anii trecuți ar putea fi scutiți de datorii. Guvernul este de acord

Ministrul Sănătății, pus în încurcătură. Responsabilul nu știe câți bani au fost întorși pacienților care s-au tratat cu bani, deși aveau poliță. Cel puțin 7 spitale n-au întors niciun bănuț

Moldovenii cheltuie tot mai mulți bani pentru serviciile medicale neacoperite de poliță, iar instituțiile medicale câștigă tot mai mulți bani din serviciile contra cost