Autor: Lidia Livițchi

Reguli mai dure pentru doctorii care operează cu informații despre persoanele HIV-pozitive. De acum încolo, cadrele medicale vor trebui să fie mai atente atunci când utilizează datele cu caracter personal ale pacienților seropozitivi. În caz contrar riscă să răspundă administrativ, civil și chiar penal. De curând, Ministerul Sănătății a aprobat un regulament mai complex privind transmiterea informațiilor medicale despre pacienții HIV-pozitivi, iar de respectarea documentului sunt responsabili Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile și Centrul Național de Sănătate Publică.

Spre deosebire de regulamentul vechi, aprobat încă în 2012, documentul nou stabilește foarte clar cerințele de prelucrare și transmitere a informațiilor confidențiale despre persoanele HIV-pozitive. În primul rând, la angajare, personalul medical trebuie să fie instruit obligatoriu în ceea privește asigurarea confidențialității informațiilor medicale cu caracter personal, precum și să semneze o declarație prin care se obligă să păstreze confidențialitatea statului pacientului HIV-pozitiv. Documentul mai definește noțiuni precum confidențialitatea, secret profesional, mod confidențial de transmitere a informațiilor, date depersonalizate, etc.

De asemene, noul Regulament descrie pas cu pas cum trebuie să fie prelucrată informația cu caracter personal, începând cu evaluarea primară și supravegherea medicală a persoanei HIV-pozitive, prelucrarea acestor date la etapa de supraveghere epidemiologică, verificarea și validarea datelor, modul de transmitere a informației de către Centrele sau secțiile de transfuzie a sângelui, modul de transmitere a informației cu privire la stabilirea stadiului SIDA, accesul epidemiologului la informațiile cu caracter personal despre persoanele HIV-pozitive.

 O asistentă medicală din Moldova a fost înțepată cu acul de la perfuzia unui pacient HIV-pozitiv 

Specialiștii spun că aprobarea unui regulament mai complex privind respectarea dreptului la confidențialitate este oportun, având în vedere că în Moldova au fost înregistrate deseori cazuri când unii doctori au divulgat statul pacientului cu HIV, altor doctori care nu aveau tangență cu pacienții sau chiar unor persoane din afara instituțiilor medicale. Asta, deși aveau obligația de păstrare a confidențialității statului, inclusiv prin legea cu privire la drepturile pacientului.

Doar Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova a înregistrat din 2010 până acum aproximativ o mie de plângeri de la persoanele HIV-pozitive cărora le-a fost încălcat dreptul la confidențialitate de către personalul medical și nu doar. Cele mai frecvente incidente au fost înregistrate la Chișinău, Bălți, Ungheni, Cahul, Fălești și Ceadâr-Lunga. 

În unele cazuri personalul medical responsabil a divulgat diagnosticul, in altele -stadiul bolii pacientului.

“În aceste plângeri este specificat faptul că unii medici de familie scriu în cartela medicală a persoanei infectate cu acest virus, codul diagnosticului. În alte cazuri, medicul care se ocupă de pacientul respectiv divulgă și discută diagnosticul cu alte cadre medicale care nu sunt implicate. Un alt caz a fost înregistrat la o școală. Un învățător la o lecție de educație civică a divulgat diagnosticul unei eleve infectate cu HIV. Se include de asemenea statutul HIV al părinților în cartela copiilor minori. La cererea și intervenția noastră aceste certificate au fost schimbate” a afirmat pentru Sănătate INFO Natalia Mardari, coordonator de programe la IDOM.

 S-a aflat originea virusului imunodeficienței umane (HIV) 

Unele plângeri înregistrate de IDOM au ajuns și în instanță, care în majoritatea cazurilor au decis în favoarea pacienților. De exemplu, o persoană HIV-pozitivă a obţinut o recompensă morală de 20 de mii de lei, după ce medicul de familie a indicat în certificatul de concediu medical al acestuia codul de diagnosticului.

Un alt caz a avut loc în raionul Telenești. Profesorul a divulgat colegilor diagnosticul unei eleve HIV-pozitive. Cazul a ajuns în instanță, iar profesorul a fost obligat să-i plătească elevei despăgubiri în valoare de 3 mii de lei.

Cea mai eficientă metodă de protecție pentru persoanele HIV-pozitive este ca acestea să-și cunoască drepturile și să depună plângeri atunci când acestea le sunt încălcate. Doar atunci situația va începe să se schimbe, este de părere directorul executiv al organizației „Inițiativa Pozitivă”, Alexandr Curașov.

„Credem că informarea medicului de familie despre statutul pacientului cu HIV este absolut ineficientă și zădarnică și dimpotrivă intensifică frica acestuia și-l determină să se ascundă. Mai mult, doctorul de familie nu-l poate ajuta cu nimic pe pacientul HIV-pozitiv. Medicii de familie și infecționiștii sunt încărcați cu problemele altor pacienți. Ei nu au timp să soluționeze calitativ problemele pacienților cu HIV. Cred că responsabilitatea pentru deținerea informației, dar și pentru situația în domeniul HIV/SIDA în țară trebuie să o poarte Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile și cabinetele de tratament din teritoriu. De asemenea, e importantă colaborarea cu reprezentanții ONG-urilor, care acordă consultantă psihologică și socială. Pacientului îi va fi mai ușor să apeleze la servicii, dacă despre statutul lui vor ști cât mai puțini oameni”, a precizat Alexandr Curașov.

De altfel, Legea cu privire la drepturile și obligațiile pacientului prevede în art.12, punctul 1 că: „Toate datele privind identitatea şi starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, pronosticul, tratamentul, precum şi datele cu caracter personal sînt confidenţiale şi urmează a fi protejate şi după moartea acestuia. De asemenea, în punctul 3 se spune că informaţiile ce se consideră confidenţiale pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul consimte acest lucru în mod explicit sau la solicitarea reprezentantului său legal (a rudei apropiate), în condiţiile consimţite de pacient, în măsură adecvată capacităţii lui de înţelegere, în situaţii cînd capacitatea de exerciţiu a pacientului nu este deplină sau lipseşte ori dacă legea o  cere în mod expres”.

Potrivit statisticilor, în Moldova, până pe 1 ianuarie 2014 erau înregistrate 8.557 de persoane cu HIV. Dintre acestea 5.014 sunt bărbați, iar 3.543 sunt femei. 

 Articole relaționate:

Număr record de infectare cu HIV la bebelușii din estul Ucrainei 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare 

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani