Redactor: Sorina Bujarov

Aproximativ 66% dintre nou-născuţii din Europa care au primit o serie de medicamente comune au fost expuşi la acţiunea unor aditivi potenţial periculoşi, potrivit unui studiu realizat recent în Estonia.

Studiul nu a analizat dacă bebeluşii au avut, efectiv, de suferit de pe urma acelor medicamente, ci doar dacă ei au fost expuşi la anumiţi excipienţi - substanţe inactive incluse în multe produse - care au fost asociaţi cu apariţia unor efecte secundare toxice la nou-născuţii trataţi.

„Multe dintre ingredientele potenţial dăunătoare din medicamente sunt esenţiale pentru stabilitatea şi siguranţa acestora. De exemplu, pentru a face medicamentul să se dizolve sau să oprească bacteriile să se dezvolte sau pot chiar să extindă durata de utilizare a acestora”, a precizat coordonatorul studiului, Georgi Nellis, medic la Spitalul Universitar Tartu din Estonia, citat de Descoperă.

Cercetătorii au observat câteva diferenţe regionale în privinţa numărului de bebeluşi care au fost expuşi la fiecare dintre cei opt excipienţi analizaţi, ceea ce sugerează faptul că anumite versiuni alternative ale acelor medicamente erau disponibile pe acele pieţe zonale.

Cercetătorii au analizat datele referitoare la administrarea de medicamente în 89 de unităţi de terapie intensivă neonatală din 21 de ţări europene, pentru o zi, în 2012. Ei s-au concentrat pe excipienţii potenţial dăunători asociaţi cu o serie de efecte secundare negative, de la disfuncţii renale şi hepatice şi până la afecţiuni ale sistemului nervos central şi diaree.

 Încă o țară adoptă măsuri drastice pentru părinții care nu-și vaccinează copiii. Aceștia nu vor primi alocații și alte scutiri fiscale din partea statului 

Aditivii analizaţi au fost următorii: parabeni, polisorbat 80, propilen glicol, benzoaţi, zaharină, sorbitol, etanol şi clorură de benzalconiu.

Dacă aceste substanţe sunt administrate în doze foarte mari, ele pot cauza afecţiuni grave, chiar fatale, însă medicamentele din tratamentele neonatale conţin de regulă doze mult mai mici.

În total, 726 de nou-născuţi au primit 2.199 de reţete pentru 562 de medicamente, care conţin 246 de ingredienţi activi. Doar 27% dintre medicamente conţineau unul dintre excipienţii avuţi în vedere de cercetători, însă medicamentele conţin numeroşi alţi excipienţi comuni, iar 456 dintre cei 726 de nou-născuţi au fost expuşi la cel puţin una dintre aceste substanţe.

Bebeluşii au fost expuşi cel mai adesea la parabeni, o clasă de conservanţi care se găsesc şi în produsele cosmetice. Mai puţin de 10% dintre bebeluşi au fost expuşi la sorbitol, etanol şi clorură de benzalconiu. Situaţia din Europa este similară cu aceea din America de Nord, afirmă autorii studiului.

Studiul a fost publicat în numărul de săptămâna trecută al British Medical Journal.

 

  Articole relaționate:

O lege îi obligă, iar alta le dă drepturi. Mai mulți părinți sunt într-un litigiu cu administrația școlară pentru că refuză să-și vaccineze copiii 

Calendarul vaccinurilor. Când și de ce trebuie să imunizăm copiii. „Vaccinurile sunt importante din prima zi de la naștere”

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani