Autor: Irina Miron

Cetăţenii Republicii Moldova plecaţi peste hotarele ţării sau cei care au permis de şedere în alt stat nu vor mai fi obligaţi, începând de astăzi, să achite polița de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Pentru asta, însă, ei trebuie să prezinte instituției medicale de sector un document care să confirme că lipsesc din Moldova mai mult de 183 de zile pe an.

De asemenea, în categoria celor scutiţi de achitarea poliţei de asigurare medicală se vor regăsi şi moldovenii care îşi fac studiile peste hotare. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceştia vor trebui să prezinte drept dovadă, la centrul medicilor de familie, carnetul de student. Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, statul va trebui să găsească soluţii pentru ca această categorie de persoane să fie inclusă în lista celor asiguraţi medical. Poliţa de asigurare medicală va fi eliberată pentru un an de zile.

Modificările în lege au fost aprobate de Parlament în aprilie curent, după ce mai multe persoane şi-au manifestat nemulţumirea în legătură cu obligația de a procura polița, chiar dacă nu folosesc serviciile incluse în aceasta, în legătură cu faptul că nu se află pe teritoriu Republicii Moldova.

 

Articole relaționate: