Autor: Viorica Obreja

Dupa ce Gheorghe Brega a fost desemnat premier interimar, astăzi în presă au apărut informații cu referire la scandalul public în care acesta a fost implicat încă în 1994, dar care a ieșit la iveală abia în 2013.

La începutul anilor ’90 Gheorghe Brega ar fi lovit o asistentă medicală de la Institutul Oncologic, unde era șef de secție. În urma loviturilor, femeia s-ar fi ales cu o traumă cranio-cerebrală, după care și-a pierdut memoria.

După lungi procese de judecată, Curtea Supremă de Justiție a decis că totuși Brega se face vinovat de cele întâmplate, acesta fiind nevoit să se concedieze de la Institut.

Cazul a ieșit la iveală abia în 2013, după ce un blogher a postat pe site-ul său documentele de judecată care confirmă că Brega a lovit asistenta medicală. Ulterior, sora medicală a fost găsită de reporterii de la Adevărul.md. Este vorba despre Efrosinia Boboc, o femeie în vârstă de 57 de ani şi care de aproape jumătate de viaţă se chinuie cu un guler care-i ţine gâtul imobilizat. Trăieşte la etajul 13 al unui bloc din sectorul Buiucani al Capitalei împreună cu soţul ei, care munceşte în calitate de sudor pe un şantier din apropiere.

█  Un doctor a devenit premier interimar al Republicii Moldova 

Potrivit ei, incidentul ar fi avut loc pe 24 februarie 1994, când era asistentă superioară la secţia Toracală 2, de la etajul 7 al instituţiei. „Mă chemase şefa de la farmacie să iau nişte morfină. Am mers la etajul 8 după Olga, să mă ajute. Am urcat împreună în lift. Înăuntru se afla Gheorghe Brega cu o persoană. Ascensorul arăta săgeata şi-n sus şi-n jos. Am apăsat la subsol, unde trebuia să ajungem. El s-a dus la etajul 9. Când a ieşit, m-a lovit cu palma peste faţă şi mi-a spus: «Ce te joci la ascensor?». După zece zile am pierdut vorbirea şi nu mă mai puteam ţine pe picioare“, a povestit femeia.

„Gheorghe Brega n-a făcut pleosc şi gata. I-a dat o palmă puternică de bărbat, care i-a mişcat capul brusc şi tare spre dreapta. S-a soldat cu deplasarea vertebrelor cervicale 1 şi 2. E foarte grav“, a adăugat Olga Rusu, acum stomatolog la spitalul raional din Criuleni, care pretinde că a văzut cu ochii ei scena.

Efrosinia Boboc a fost transportată la Urgenţă, unde a fost diagnosticată cu traumă cranio-cerebrală acută şi comoţie cerebrală. Aceasta spune că a stat câteva luni imobilizată pe patul de spital şi a urmat un program de recuperare până în 2004, iar de atunci a rămas acasă pentru că orice puseu de tensiune o poate aduce în stare de comă.

În prezent, femeia are certificat de invalid de gradul II şi primeşte o pensie lunară de 990 de lei. Cu 10 lei mai puţin decât bonul de plată lunar pentru medicamentele cu care se tratează. „Omeneşte măcar, el nu m-a sunat niciodată. N-am cerut nimănui nimic. Din cauza banilor pe care i-am băgat în tratamente, am furat fericirea copiilor. De 20 de ani încoace, de ziua mea primesc cerebrolysin, pentru memorie“, a mărturisit aceasta.

Gheorghe Brega și-a început activitatea politică în 2009, când a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Liberal. Anterior, acesta însă a activat în domeniul medical aproape 40 de ani.

Am încercat să-i adresăm câteva întrebări proaspătului premier interimar, dar nu a răspuns la telefon.

 

  Articole relaționate:

UPDATE//Guvernul Streleț cere votul Parlamentului. Ruxanda Glavan este oficial candidatul PD la funcția de ministru al Sănătății, iar Buga - la Ministerul Muncii 

Viceminiștrii Sănătății și averile lor: firme farmaceutice, case de milioane și bolizi 4X4

„Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Doctorii din Moldova, dezamăgiți de politizarea medicinei