Autor: Irina Papuc

Examinarea hotărârii de Guvern cu privire la parteneriatul public-privat pentru serviciul de dializă, elaborată de Ministerul Sănătății, a fost amânată pentru o ședință ulterioară, după ce a provocat, astăzi, discuții aprinse. Până atunci, proiectul acestei hotărâri va fi supus unor dezbateri publice, cu participarea reprezentanților societății civile. De asemenea, premierul Iurie Leancă i-a cerut ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, să comunice mai activ cu sindicaliștii și cu ceilalți membri ai Executivului.

Documentul a generat controverse, mai ales, la capitolul prețuri și investiții. „Distrugem sistemul public fără a ști cum va funcționa cel privat. Ne trebuie un document clar care să prevadă care sunt cheltuielile statului în acest caz”, a opinat vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Mihail Hâncu. El l-a întrebat pe ministrul Andrei Usatîi dacă serviciul va fi gestionat de un singur agent economic, adăugând că, în acest caz, domeniul ar putea fi monopolizat.

În replică, ministrul Sănătății a declarat că mai mulți agenți economici și-au exprimat, deja, dorința să investească. „Statul nu își asumă niciun risc. Toate riscurile și le asumă partenerul privat”, susține Usatâi.

După mai multe minute de dezbateri, premierul Iurie Leancă i-a cerut ministrului să-și retragă proiectul pentru cel puțin o săptămână, iar în acest timp să fie asigurată comunicarea cu sindicatul de ramură și cu societatea civilă. „V-am rugat să existe o comunicare mai activă, iar procesul de transparență să fie respectat, în conformitate cu legea. Sunt proiecte absolut necesare, dar sunt sensibile și trebuie discutate. Sunt sigur că veți reuși să le explicați și reprezentanților de la Sindicate de ce este nevoie atât de mare de acest proiect”, a precizat Leancă.  

Pe marginea subiectului a intervenit și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a propus ca prețurile pentru o procedură de hemodializă să fie fixate de Guvern.

Hemodializa, făcută pe jumătate

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, anual în Moldova se fac peste 48 de mii de proceduri de hemodializă, pentru 440 de bolnavi, care au nevoie vitală de acest tratament. Însă, pe lângă faptul că aparatele sunt vechi și au întrecut demult termenii admiși de utilizare, acestea nici măcar nu sunt suficiente pentru a-i asigura pe toți pacienții. Conform unor calcule, ar mai fi necesare încă cel puțin 130 de aparate.  O altă problemă este că cele existente sunt concentrate în secțiile spitalelor din Chișinău și Bălți. Din acest motiv, oamenii sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri de două și chiar trei ori pe săptămână, cheltuind sume importante de bani, pentru a putea beneficia de tratamentul care îi menține în viață.

Autoritățile sunt conștiente de faptul că sunt necesare investiții, însă invocă lipsa de bani – construcția unor secții noi de hemodializă și utilajele sunt prea scumpe. Pentru a rezolva problema, Ministerul Sănătății a elaborat proiectul unei hotărâri de Guvern pentru inițierea unui parteneriat public-privat în hemodializă.

Documentul prevede că partenerul privat va finanţa lucrările de proiectare, construcţie şi de renovare a centrelor de dializă, va echipa serviciul cu tehnologiile necesare și se va ocupa de mentenanţa lor. De asemenea, acesta va fi responsabil de angajarea personalului medical şi îndeplinirea obligaţiilor contractuale față de aceștia.

 

Articole relaționate: