Autor: Irina Papuc

În Moldova infecțiile luate din spitale rămân o problemă nerezolvată, care generează probleme de sănătate, dar și de finanțare, fiind nevoie de aflări prelungite și neargumentate în spitale. Deși a fost demonstrat prin studii anterioare că majoritatea infecțiilor se iau de la mâini nespălate, în instituțiile medicale nu există suficienți detergenți și șervețele de unică folosință. Mult mai rău stau lucrurile la capitolul „deșeuri medicale” – doctorii sunt nevoiți să le transporte manual afară din spital, iar apoi acestea fie se ard în aer liber, fie în așa-zisele casangerii sovietice.

Subiectul infecțiilor nosocomiale, adică a celor „luate” din spitale a fost discutat la Colegiul Ministerului Sănătății. La acest capitol Republica Moldova are mari carențe. Acum însă din cauza gestionării proaste a resurselor, banii nu mai ajung nici măcar pentru detergenți, ceea ce ar putea duce la un val de creștere a infecțiilor.

 „Au fost depistate rezerve la implementarea cerinţelor privind respectarea igienei mâinilor. Cauzele principale privind nerespectarea igienei mâinilor sunt lipsa sau cantitatea insuficientă a antisepticilor, săpunului lichid şi a ştergarelor de unică folosinţă”, se arată în Nota informativă a Ministerului Sănătății. Asta deși specialiștii din Sănătate Publică au atenționat de nenumărate ori că mâinile murdare sunt principalul motiv ce declanșează infecții intraspitalicești.

„De exemplu, în cazul infecției de plaga chirurgicală  agentul cauzal poate proveni de la pacientul supus intervenției chirurgicale, dar și transmis de echipa de intervenție prin intermediul mănușilor, lenjeriei, instrumentelor, echipamentelor, aerului, care nu corespund condițiilor de siguranță. Totuși, factorul primordial în transmiterea infecțiilor nosocomiale este nerespectarea igienei mâinilor, care sunt responsabile de circa 80% din infecțiile înregistrate”, declara pentru Sănătate INFO Ecaterina Busuioc, epidemiolog la Centrul Național de Sănătate Publică.

Și dacă nu există bani nici măcar pentru dezinfectante, despre restul nici nu încape îndoială. Instituțiile medicale de toate nivelele duc lipsă de autoclave, iar distrugerea deșeurilor medicale, inclusiv cele periculoase, are loc prin ardere, inclusiv în aer liber.

„Transportarea deşeurilor în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice deseori se asigură în mod manual. Cel mai des se utilizează metoda de dezinfecţie chimică şi ardere a deşeurilor  infecţioase în cazangerii, în instalaţii improvizate şi în aer liber”, se mai precizează în documentul Ministerului Sănătății.

 Afaceri cu bahile în spitalele din Moldova. Vizitatorii și pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Managerii afirmă că au bugete prea sărace ca să le dea gratuit. „Poate în 20 de ani vom fi mai bogați” 

Pentru a redresa situația, autoritatea a dispus ca până la 15 februarie să existe o raportare detaliată a infecțiilor nosocomiale, iar pentru anul viitor să fie identificați bani, astfel încât să fie procurate autoclave. Spitalele însă se confruntă cu datorii enorme, de peste 600 de milioane de lei. Amintim că anterior directorii de spitale au recunoscut că din lipsă de bani nu procură toate cele necesare pentru spital. De exemplu, Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului declara că instituția și-a planificat 1,3 milioane de lei pentru dezinfectanți, deși era nevoie de o sumă dublă. În același timp, directoarea spitalului raional din Cimișlia declara pentru Sănătate INFO că va fi nevoită să reducă din cheltuieli, iar pentru ca să nu cumpere șervețele de unică folosință vor trece la cele din material.

În Moldova raportarea infecțiilor nosocomiale nu se face decât parțial. Datele statistice pentru 2014 arată că 1.100 de moldoveni au luat infecții din spitale. Cele mai frecvente se transmit la proaspetele mămici, în timpul lăuziei, la pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale și la nou-născuți. Din cauza acestora perioada de spitalizare se mărește cu aproximativ două săptămâni. În multe raioane, medicii epidemiologi lipsesc.  

 

 Articole relaționate:

Ce infecții iau moldovenii din spitale

Mâinile nespălate, principala cauză a infecțiilor transmise în spitalele din Moldova. Pacienții sunt nevoiți să se trateze până la două săptămâni în plus

Tratează o afecțiune și se aleg cu infecții. Pacienții sunt nevoiți să mai stea la spital ca să scape și de ele