Autor: Irina Miron

După ce, acum o lună, a beneficiat de o parte din ficatul celui mai bun prieten din copilărie, Dumitru Alboteanu a fost astăzi externat din spital. Tânărul spune că se simte bine, iar tot ce îşi doreşte acum este să revină la o viață normală. Medicii îl atenționează, însă, să nu se grăbească, pentru că recuperarea nu e deloc ușoară.

În cele aproape 30 de zile care au trecut după ce a suportat transplantul, viața lui Dumitru s-a schimbat simțitor. Cel care, acum un an, căuta cu disperare un donator compatibil, are acum puterea să zâmbească.

„Mă simt bine, am suficiente forţe acum, am simţit asta imediat ce am deschis ochii după operaţie”, ne-a spus Dumitru, dintr-o suflare. „Acum este important să mă fac bine până la capăt, apoi îmi voi face şi planuri, dar asta se va întâmpla mai târziu”, a continuat el , după ce una dintre asistente i-a administrat un medicament.

Medicii care au avut grijă de Dumitru confirmă că acesta ar putea, degrabă, să-și amintească de boala care l-a măcinat ca despre un vis urât. „Toate analizele lui Dumitru sunt bune. Trebuie să continue totuşi recuperarea care va dura toată viaţa. Prima etapă va fi una decisivă pentru că o dată pe lună trebuie să vină la consultaţii”, subliniază Adrian Hotineanu, medic hepatolog la Spitalul Clinic Republican. Iar ca să se facă sănătos cât mai repede, Dumitru trebuie, la cei 28 de ani pe care îi are, să respecte cu sfinţenie recomandările doctorilor.

„Păstrez regimul alimentar, mănânc supe, pârjoale la aburi, fiert sau copt, terciuri”, spune Dumitru.

Perioada de recuperare l-a marcat vizibil. „Aveam înainte de operaţie 78 de kg, acum nu m-am mai cântărit că nu am avut unde, dar am slăbit foarte mult”, constată el.

Despre Adrian, prietenul care l-a salvat donându-i o parte din ficatul său, Dumitru vorbeşte cu dragoste şi profundă recunoştinţă. „Adrian a devenit pentru mine mai mult decât un frate, îl iubesc extrem de mult. Acum sigur nu ne vom mai despărţi niciodată, mai ales că el deja s-a mutat la mine acasă”, mărturiseşte Dumitru cu lacrimi în ochi. Îşi aminteşte perfect fiecare dintre cuvintele pe care le-au schimbat înainte să înceapă operaţia. „Am fost veseli până în momentul în care anestezia şi-a făcut efectul. Ne despărţea un perete, ne auzeam, vorbeam, ne susţineam reciproc, iar când am deschis ochii după operaţie, am întrebat în primul rând ce face Adrian”, povestește tânărul.

Și, dacă Adrian i-a donat o parte din ficat, alţi oameni l-au copleșit cu toată dragostea şi afecţiunea lor. „Mama a fost alături de mine mereu, nici nu a dormit în perioada aceea. Când am intrat pe reţelele de socializare, după intervenţie, am găsit o sumedenie de mesaje în care toată lumea se interesa cum mă simt şi Adrian avea multe mesaje. M-am simţit flatat”, recunoaște Dumitru.

Astăzi, când a ieşit în sfârşit dintre pereţii salonului numărul 4, de la etajul 11 al Spitalului Clinic Republican, Dumitru Alboteanu este hotărât să înceapă o viaţă nouă. „Ştiu că trebuie să mai îndur multe, dar acum îndrăznesc să visez. Dacă ne-am apucat de asta, trebuie să mergem până la capăt”, a încheiat Dumitru.

Dumitru Alboteanu a fost supus pe 7 iunie unui operaţii de transplant de ficat. Tânărul a fost cel de-a doilea moldovean care s-a bucurat de un ficat nou. Prima intervenţie de acest fel a fost efectuată în luna februarie, atunci când o femeie a beneficiat de ficatul fiului ei. Acum câteva zile, şi Victoria, eroina Campaniei "Dăruieşti şi Câştigi" de la Pro TV, s-a întors în ţară, după ce cu o lună în urmă, a fost operată cu succes la Clinica Fundeni de la Bucureşti.