Autor: Sorina Bujarov

Anul 2015 a fost unul destul de greu pentru sistemul național de sănătate, la fel ca pentru întreaga țară. Din cauza crizei economice și a finanțării insuficiente a sectorului medical, spitalele din țară au acumulat datorii enorme pe parcursul ultimelor 12 luni. Problema se referă în special la instituțiile medicale republicane, care, potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, au încheiat anul cu datorii de peste 232,1 milioane de lei. 

Mai exact, din totalul datoriilor acumulate de spitalele republicane pe parcursul ultimului an - 142,6 de milioane sunt datorii față de companiile farmaceutice, care asigură instituțiile medicale cu medicamente și consumabile.   

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, prezentat la sfârșitul lunii decembrie, cele mai multe datorii le are Spitalul Clinic Republican. La sfârșitul lui 2015, aici la capitolul datorii era trecută suma de 93,2 milioane de lei, dintre care 77 de milioane sunt pentru medicamente şi consumabile. Ce-i drept, suma reprezintă inclusiv datoriile istorice ale spitalului, acumulate pe parcursul ultimilor patru ani, preciza anterior ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.  

 Câți bani va primi fiecare serviciu medical din Moldova la început de an 

Nici la Institutului de Urgență lucrurile nu au mers mai bine. Instituția a încheiat anul cu datorii de peste 36 de milioane de lei, clasându-se astfel pe locul doi în topul spitalelor din Moldova cu cele mai mari datorii. Aproape jumătate din această sumă – 13,7 milioane sunt pentru neplata medicamentelor şi a produselor parafarmaceutice. 

În același timp, puțin peste 37 de milioane de lei datorii are și Centrul Republican de Diagnostică Medicală, iar Institutul Oncologic – 24,8 milioane de lei. Responsabilii de la Ministerul Sănătății precizează că acestea cuprind atât restanțele la plata medicamentelor, dar și datoriile pentru plata serviciilor de întreținere. În cazul Institutului Oncologic, de exemplu, 20 de milioane de lei din suma totală a datoriilor sunt pentru medicamente și consumabile.

Următorul loc în topul instituțiilor medicale care au cele mai mari datorii este Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, care a încheiat anul cu peste 15 milioane de lei datorii, dintre care 3 milioane sunt pentru produsele medicale. Aproape la fel de mult s-a îndatorat și Institutul de Cardiologie, care are datorii de peste 13,3 milioane de lei. 

Institutulul Mamei și Copilului, de asemenea, figurează în raportul Ministerului Sănătății ca fiind una dintre instituțiile medicale cu cele mai mari datorii. Mai exact, spitalul ar avea datorii de peste 12,5 de milioane de lei, informație dezmințită în repetate rânduri de către responsabilii spitalului – „Când cei de la minister au efectuat controale, nu au luat datele de la început de lună, dar datoriile de la data de 28 a lunii – atunci când spitalul nu reușise să plătească lumina, căldura, salariile, etc. Deși acești bani au fost plătiți la sfârșit de lună, cei de la minister au spus că acestea sunt datoriile spitalului. (…) Doar 6 milioane datorii sunt reale, ceea ce este puțin, având în vedere cât de mare este spitalul”, a precizat pentru Sănătate INFO Sergiu Dodon, juristul de la IMC.

Potrivit Ministerului Sănătății, din cele 12 de milioane de lei ce figurează ca datorii ale IMC, cinci milioane sunt pentru medicamente.

 Mai mulți bani în fondul CNAM. Instituția a încheiat anul fără datorii la spitale 

Aceleași date relevă că Institutul de Neurologie și Neurochirurgie a finalizat anul cu datorii de peste 9,1 milioane de lei.

În raportul Ministerului Sănătății găsim și instituțiile medicale care au reușit să strângă cureaua bine în 2015, astfel încât au încheiat anul cu cele mai puține datorii. Este vorba despre Spitalul clinic de Boli Infecțioase – cu datorii de 1,8 milioane de lei, Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumologie Orhei – cu 2,6 milioane de lei datorii și Dispensarul Republican de Narcologie -cu datorii de 2,2 milioane de lei. 

Amintim că în 2015 Ministerul Finanțelor a transferat cu întârziere mare banii către Compania Națională de Asigurări în Medicină, acumulând spre sfârșit de an restanțe de peste 500 de milioane de lei. O parte din bani - peste 360 de milioan de lei, au fost achitați chiar la sfâșit de an, când CNAM a reușit să facă ultimele transferuri către spitale, astfel încât să încheie anul fără datorii.  

 

█ Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale