Redactor: Sorina Bujarov

Medicina a evoluat considerabil în societatea modernă, mai ales în perioada pe care tocmai o trăim. Cu toate acestea, mai sunt femei și nu numai care mai cred în eficiența unor practici sau metode contraceptive din categoria miturilor populare. Sfatulmedicului.ro a întocmit o listă cu cele mai răspândite dintre aceste ”basme”, însoțite de comentariul specialiștilor cu referință la veridicitatea lor.

1. Dacă alăptați, nu puteți rămâne însărcinată

Chiar dacă alăptatul are ca prima caracteristică întârzierea ovulației, asta nu înseamnă neapărat că sarcina va fi evitată. Ovulația se poate produce și în timpul alăptatului, motiv pentru care medicii recomandă femeilor să folosească o metodă sigură de contracepție, dacă nu vor să rămână însărcinate din nou.

2. Dacă nu ați avut orgasm, nu aveți cum să rămâneți gravidă

Din moment ce bărbatul ejaculează după fiecare act sexual, nu e deloc necesar ca femeia să aibă orgasm pentru a rămâne gravidă. Sarcina este urmare a unui proces fiziologic, în care spermatozoidul fecundează ovulul. Femeile aflate la vârsta reproductivă eliberează ovule lunar, în cadrul ciclului menstrual, iar asta se întâmplă chiar dacă ele n-au atins punctul culminant în timpul actului sexual.

3. Nu veți rămâne gravidă dacă faceți duș după contactul sexual

Dușul sau spălarea zonelor intime nu este, în nici un caz, o metodă eficientă de contracepție. În urma ejaculării, sperma pătrunde în cervix, iar curățarea acestuia nu va mai fi posibilă cu niciun produs de igienă.

4. Nu este nevoie să folosiți o metodă contraceptivă în perioada "sigură".

 Se știe că în procesul ciclului menstrual sunt implicați 4 hormoni principali: hormonul foliculostimulant (FSH), hormonul luteinizant, estrogenul și progesteronul. Acești hormoni contribuie la ovulație, iar în cazul în care ovulul nu este fertilizat apare menstruația. Persoanele care folosesc o anumită metodă contraceptivă trebuie să monitorizeze cu atenție perioada menstruală a femeii și să evalueze simptomele ovulației, precum și factorii externi care pot influența această perioadă.

5. Nu veți rămâne gravidă dacă stați deasupra, sau dacă actul are loc din picioare

Multe persoane cred că pozițiile sexuale practicate pot influența pătrunderea spermei în  vagin. În mod normal, pozițiile folosite în timpul actului sexual nu au nicio legătură cu procesul de fertilizare. Dacă bărbatul ejaculează în interiorul vaginului, sperma, prin natura ei, începe deplasarea prin canalul cervical.

6. Prezervativul poate fi înlocuit de o folie din plastic sau un balon

Nu toate materialele din plastic pot fi folosite pe post de prezervativ. În primul rând, pentru că substanțele conținute pot afecta organele genitale ale ambilor parteneri, iar mai apoi pentru că se pot rupe cu ușurință în timpul actului sexual.

7. Nu rămâneți  însărcinată dacă partenerul nu ejaculează în vaginul

Ejacularea în exteriorul vaginului, în termini științifici, se numește retragere. Aceasta nu este o metodă contraceptivă ușor de folosit, și de aceea nici nu este foarte sigură. Sperma poate fi eliminată și înainte ca bărbatul să ajungă în punctul culminant.

8. Dacă faceți sex prima oara, nu aveți cum să rămâneți însărcinată

Femeia poate rămâne însărcinată de fiecare data când ovulul este fecundat de spermatozoid, indiferent dacă este sau nu prima ei experiență sexuală.

9. Anticoncepționalele sunt eficiente numai imediat după administrare

Multe femei, care au un ciclu menstrual regulat, au nevoie de pilule contraceptive realizate din hormoni naturali, pentru a preveni ovulația. Pentru ca acestea să fie eficiente, ele trebuie administrate cu constant, respectând prospectul de administrare.

 

Articole relaționate:

Sfatul medicului: Sarcina nedorită - soluții corecte

Femeile după 39 de ani pot rămâne însărcinate la fel de ușor ca cele de 27

Cele mai răspândite contraceptive au provocat 23 de decese