Autor: Sorina Bujarov

Se adună tot mai mulți bani în fondul asigurărilor medicale. Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că în primele trei luni ale acestui an în fondul de asigurări medicale s-au strâns peste un miliard de lei, o bună parte din bani fiind deja transferați instituțiilor medicale din țară. În sens opus însă cresc datoriile Ministerului Finanțelor față de CNAM.

De la începutul anului și până acum în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală s-au acumulat 1 miliard 188 milioane lei. Suma este totuși mai mică decât cea planificată pentru perioada dată, deficitul fiind de 56,6 milioane. Altfel spus, până acum trebuiau, de fapt, să fie acumulate peste 1 miliard 244 milioane de lei.

Serviciul de presă al CNAM informează că principala sursă de venituri o reprezintă contribuțiile procentuale din salariu și din alte recompense. Până acum, din această sursă s-au acumulat 702 milioane 500 mii de lei. Alte 417,3 milioane de lei au fost transferate din bugetul de stat, iar din plata primelor de asigurare medicală s-au strâns din primelor de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă – 67,2 milioane de lei.

 

În același timp a crescut și datoriile Ministerului Finanțelor către CNAM. Dacă în februarie suma datoriilor era de 144,2 de milioane de lei, la sfârșitul lunii martie această sumă a crescut cu 21,2 milioane de lei, suma totală a restanțelor fiind de 165,4 milioane de lei.

Pentru perioada ianuarie – martie 2016, CNAM anunță că și-a onorat în totalitate obligațiile față de instituțiile medicale din țară. Până acum acestea au primit 983,3 milioane de lei. 

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale