Autor: Parascovia Sula/Elena Cioina

Autoritățile din sănătate au publicat în sfârșit proiectul legii fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Documentul a fost publicat zilele trecute și urmează să fie supus dezbaterilor publice în următoarele săptămâni. Acesta prevede venituri și cheltuieli în valoare de 5.838.515.500 lei, cu aproape un miliard mai mult decât anul trecut. Până la adoptarea legii însă, instituțiile medicale vor fi nevoite să-și planifice cheltuielile în baza bugetului provizoriu, avându-l ca reper pe cel de anul trecut. În 2015, fondul a avut un deficit de 100 de milioane de lei.

Autorii proiectului planifică venituri mai mari, chiar dacă recent Fondul Monetar Internațional menționa într-un raport al său Moldova, alături de Rusia, Belarus și Ucraina vor avea în acest an cea mai redusă creștere economică și din regiune. Mai mult, Moldova se confruntă cu o scădere importantă a populației apte de muncă și până în 2030 aceasta se va mai diminua în medie, în fiecare an, cu câte aproximativ un procent.

Așadar conform proiectului legii fondului de asigurări medicale pentru 2016, veniturile ar urma să crească cu peste 13% în comparație cu anul trecut sau cu peste 678 milioane 417 mii de lei. La fel, față de 2015 mai mari vor fi și cheltuielile – cu 11 la sută sau cu 578 de milioane 417 mii de lei.

█ Câți bani va primi fiecare serviciu medical din Moldova la început de an

Proiectul legii fondurilor prevede majorarea veniturilor pentru fiecare component în parte. Totuși sursa principală vor fi contribuțiile procentuale din salarii. Și în acest an aceasta va fi de 9% (4,5% va plăti angajatorul și 4,5% - angajatul). Astfel, autoritățile preconizează să obțină de aici  3.166.667.9 mii lei, cu 16% (436.387.9 mii lei) mai mult față de anul 2015. Altă dată, responsabilii explicau că bugetul fondului de asigurare obligatorie de asistență medicală se poate mări, pentru că au fost majorat și salariul mediu pe economie.

Statul va contribui financiar pentru categoriile asigurate de el cu 2.419.185.0 mii lei sau cu cu 8,3% (184.628.4 mii lei) mai mult față de anul trecut.

Potrivit notei argumentative a proiectului, transferurile de la bugetul de stat pentru compensarea veniturilor ratate se planifică a fi în sumă de 738,5 mii, cu 57,8 mii mai mult, decât în 2015. Din primele de asigurare medicală în sumă fixă ar urma să se adune în acest fond peste 93 de milioane de lei, cu peste 10 milioane de lei mai puțin decât în 2015. Și în acest an însă persoanele care nu intră în niciuna din categoriile asigurate de stat sau nu plătește cotă procentuală va trebui să cumpere polița cu 4 mii 56 de lei. Autoritățile din sănătate au planificat că 50 de mii de persoane fizice vor cumpăra în acest an polița din cont propriu , față de peste 48 de mii câți au procurat anul trecut.

Din dobânzi, amenzi, sancțiuni și alte încasări urmează să se acumuleze venituri egale cu cele din 2015 și anume 6 milioane 630 de mii de lei.

Și în 2016 spitalele vor primi cei mai mulți bani din fondul de asigurări medicale – peste 2 miliarde 733 de milioane de lei. Medicina primară este a doua în top – cu peste 1 miliard 794 de milioane de lei. Pentru asistența medicală urgentă sunt preconizate aproape 457 de milioane de lei, iar pentru serviciile de înaltă performanță– peste 168 de milioane. Cel mai puțin autoritățile planifică să dea pentru asistența medicală la domiciliu – doar aproximativ nouă milioane de lei.

█ Cadrele medicale din Moldova ar fi trebuit să primească salarii mai mari din luna aprilie

În acest an, bolnavii cu diabet zahar ar putea fi mai asigurați în comparație cu 2015. Pentru procurarea insulinei, responsabilii preconizează să aloce surse financiare în valoare de peste 62 de milioane de lei, cu 26 de milioane mai mult față de anul trecut. Creșterea reprezintă peste 72 de procente.

Totodată, pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății”, conform Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, sunt preconizate resurse în valoare de aproape 90 de milioane de lei, cu aproape 87 la sută mai mult față de anul trecut, se arată în nota de argumentare a documentului.

94 la sută din cele aproape șase miliarde de lei care urmează să se acumuleze în fondul de asigurare obligatorie vor constitui fondul de bază și vor fi oferiți pentru procurarea serviciilor medicale și salarizarea cadrelor medicale. Autorii proiectului au ținut cont și de promisiunea premierului de majorare a lefurilor începând cu întâi iulie și respectiv au bugetat banii. Fondului de rezervă și celui de profilaxie le vor reveni câte cel mult un procent, iar celui de dezvoltare și modernizarea a prestatorilor publici de servicii medicale, dar și fondului de administrare a sistemului de asigurarea obligatorie – câte cel mult două la sută.

Fondul de rezervă, se pare va fi mai mic în acest an cu aproape 19 milioane de lei și va constitui aproximativ 57 de milioane. De aici autoritățile intenționează să acopere cheltuielile. Din el urmează să fie acoperite cheltuielile suplimentare și cele legate de salarizarea rezidenților, în cazul în care nu se vor acumula suficiente venituri conform planificării.

█ Când ar urma să fie aprobată Legea Fondurilor în Sănătate. Promisiunile Ministerului riscă să nu se îndeplinească 

Mijloacele acumulate în fondul de profilaxie urmează să fie cheltuite pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire a persoanelor asigurate. E vorba de campanii de informare în vederea promovării unui mod de viață sănătos, prevenirea și reducerea stărilor epidemiologice, etc.

Fondul de dezvoltare va fi mai mic în acest an cu peste 65 de milioane de lei și va constitui aproape 96 de milioane, iar fondul de administrare al sistemului de asigurare e mai mare cu aproape opt milioane de lei.

După ce va fi dezbătut public, proiectul fondului de asigurări medicale urmează să fie aprobat de Guvern, iar ulterior de către Parlament. Deocamdată nu se știe dacă repartizarea cheltuielilor prevăzute în acest document vor rămâne sau nu în vigoare.

Vom preciza că este al doilea an consecutiv când sistemul medical din Moldova activează în prima parte a anului cu un buget provizoriu.

Și anul trecut Legea Fondurilor a fost adoptată cu întârziere – la 28 aprilie. Aceasta a generat o mulțime de probleme în sistemul de sănătate, spitalele acumulând datorii colosale în doar câteva luni. În 2015 bugetul provizoriu pentru sănătate a constituit 4,6 miliarde de lei. 

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale