Autor: Sorina Bujarov

Lupta împotriva viciului periculos al fumatului continuă. Săptămâna trecută Parlamentul European a aprobat un Protocol, ce permite colaborarea între state în ceia ce privește prevenirea comerțului ilicit de țigări. Astfel, după ce mai multe țări din regiune și-au aliniat legislația anti-tabacco la nivelul celei Uniunii Europene, ceia ce presupune reguli stricte pentru fabricare, comercializare, dar și consumul de țigări, acest document va permite statelor să-și fortifice capatitățile în lupta cu contrabanda de țigări.

Mai exact, pe 7 iunie Parlamentul European a adoptat Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului. De altfel, documentul a fost votat de marea majoritate a deputaților europeni – 608 voturi pentru, 11 – împotrivă și 14 abțineri, ceea ce demonstrează încă o dată interesul autorităților europene în lupta cu fumatului.

Parlamentul European a adoptat, de asemenea, Recomandarea privind dispozițiile Protocolului în ceia ce privește obligațiile statelor legate de cooperarea judiciară în materie penală și definirea infracțiunilor. Și de această dată cu marea majoritate de voturi pentru. 

 

  Articole relaționate:

Consecințele fumatului secundar: Femeile gravide prezintă un risc sporit de avort spontan și chiar decesul fătului

FOTOREPORTAJ: Încep să fumeze din curiozitate sau de plictiseală. Elevii liceelor din capitală povestesc depre experiența de fumător și despre ce i-ar ajuta să renunțe la acest viciu 

De ce fumătorii nu pot renunța la țigări și de ce tinerii încep să fumeze. În Moldova, actuala legislație antitutun încurajează fumatul