Autor: Natalia Nicoreanu

Proiectul Codului Sănătății va mai zăbovi la minister până cel puțin vara viitoare. În cadrul unei ședințe la Curții de Conturi, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan, a declarat că documentul este unul amplu și la elaborarea lui se lucrează intensiv, inclusiv cu experți internaționali. Acesta este un alt termen dat de Glavan, după ce anterior, ministrul Sănătății promitea că documentul, care este unul important pentru domeniul ocrotirii sănătății, va ajunge pe masa deputaților în această vară.

„Codul Sănătății este un document complex, cum ar fi Codul de procedură penală, Codul Civil etc. Ministerul Sănătății a elaborat un draft la sfârșitul anului trecut, având în vedere că este un document care are peste 1.400 de articole, noi ne-am rezervat anul 2016 pentru dezbateri publice și consultări. Totodată, Ministerul Sănătății, prin intermediul mecanismului de depunere a proiectelor twining la Uniunea Europeană, este în așteptarea unui grup de experți care ne va ghida să finalizăm acest document într-o variantă care să poată schimba într-adevăr lucrurile în sistem. Ceea ce planificăm noi este către jumătatea anului 2017 să-l putem pregăti pentru Parlament. Până atunci, prin mici inițiative legislative să încercăm să schimbăm lucrurile”, a declarat Ruxanda Glavan pe 20 mai în cadrul ședinței la Curtea de Conturi.

Pe 25 noiembrie 2015, Ruxanda Glavan declara pentru Radio Europa Liberă, că proiectul Codului Sănătății este unul esențial pentru reformele din domeniu și spunea că documentul urma să ajungă în Parlament în această vară. „Eu sunt convinsă: Codul Sănătăţii este primul pas spre schimbările radicale şi spre reformele pe care trebuie să le facem în sănătate. Nu cred că vom reuşi să-l prezentăm la sfârşitul acestui an în Parlament, pentru că urmează şi etapa de consultare publică şi avizare. Din experienţa mai multor ministere, de obicei etapa de avizare şi consultare poate să dureze ceva timp. În luna aprilie 2016 este programată vizita unor experţi din Uniunea Europeană, care ne vor ajuta să analizăm produsul finit care va fi gata la acea etapă. Deci, până în vara anului viitor acest document ar trebui să ajungă în Parlament”, a fost termenul dat de Ruxanda Glavan la finele anului 2015.

 Legi nule și cu iz sovietic în proiectul Codului Sănătății 

Am expediat o scrisoare în adresa Ministerului Sănătății în care întrebam la ce etapă se află proiectul și cam pe când ar putea ajunge la Guvern. Într-un răspuns pe care l-am primit se spune că documentul se definitivează de către specialiști, care muncesc în cadrul a 13 subgrupuri de lucru instituite. Totodată, autoritatea în sănătate ne-a anunțat că planifică să pună documentul pe masa miniștrilor la finele acestui an.

Cât despre modificările la proiectul inițial al documentului, autoritatea în sănătate a evitat să deschidă parantezele, menționând că cităm: „documentul actual a suferit mai multe modificări, care vin să aducă plus valoare și îmbunătățiri în sistemul de sănătate”, se arată în răspunsul venit de la Ministerul Sănătății.

În cadrul ședinței Curții de Conturi din 20 mai curent, Ruxanda Glavan a venit cu unele precizări la proiectul Codului ce țin de finanțare. „Ministerul Sănătății a elaborat proiectul Codului Sănătății  în care, la capitolul finanțare, prevedem schimbarea acestei formule și, totodată, obligarea autorității centrale responsabile de în domeniul finanțelor ca în cazul în care la 31 decembrie se acumulează datorii ale Bugetului de Stat față de fondul de asigurări medicale, acestea să fie transferate pentru următorul an. Or, situația care s-a aflat în 2015, când Bugetul de Stat nu și-a onorat obligațiile față de fonduri în mărime de aproape 100-120 de milioane de lei, acești bani pur și simplu s-au pierdut. Și atunci ne punem întrebarea: cui până la urmă trebuie să-i revină responsabilitatea pentru o finanțare neritmică și nejustificată până la urmă, a sistemului de sănătate?”, s-a întrebat ministrul Sănătății.

Codul Sănătății este o premieră pentru țara noastră. Documentul vine să reglementeze prin lege mai multe domenii ce țin de ocrotirea sănătății, printre care asistența medicală primară, spitalicească și urgentă, precum și responsabilitatea pentru personalul medical în caz de malpraxis și infecții nosocomiale. Totodată, proiectul Codului urmează să reglementeze sistemele informaționale din sănătate, a managementului calității, precum și regulile de conduită etică și deontologică.

█ Ministerul Sănătății revine la cel mai important document din sistemul ocrotirii sănătății, după ce a fost „îngropat” de fosta conducere 

La finele anului 2015, Codul Sănătății a fost plasat pe site-ul particip.gov.md pentru dezbateri publice. Documentul, care conținea 240 de pagini și consta din peste 600 de articole a fost supus dezbaterilor publice pentru perioada 28 decembrie-20 ianuarie. Atunci, specialiștii în sănătate spuneau că este prea puțin timp pentru a elabora un asemenea document voluminos și important.

La modul practic, Codului Sănătății este un document care compilează practic toate legile existente în domeniu. În varianta supusă dezbaterilor publice la începutul acestui an se regăsea Legea Ocrotirii Sănătății, cea a drepturilor și obligațiilor pacienților, Legea privind exercitarea profesiunii de medic, și chiar unele legi anulate de Curtea Constituțională, cum ar fi cea privind colegiul medicilor.

Despre necesitatea elaborării unui Cod al Sănătății se vorbește încă din vara lui 2013. Responsabilii de atunci ai Ministerului aveau obligația să-l întocmească până la sfârșitul anului. Evenimentele politice din țară au dat însă planurile peste cap și documentul a rămas doar inițiativă.

La începutul anului 2014, Ministerul Sănătății promitea din nou că va elabora un Cod al Sănătății. Și atunci a fost lăsat baltă, chiar după primele ședințe. După venirea lui Mircea Buga în calitate de ministru, componența vechiului grup de lucru a fost modificată, astfel, munca la Codul Sănătății a pornit din nou de la zero.

 

█ Articole relaționate: 

Toate legile din sănătate, înglobate în una. Până la iarnă s-ar putea să avem un Cod al Sănătății 

Vor să facă în câteva zile, ceea ce n-au reușit în câțiva ani. Ministerul Sănătății vrea să elaboreze în șase zile un Plan de Acțiuni pentru Strategia Resurselor Umane în domeniu 

Proiectul Legii ocrotirii sănătății: „Nimeni nu a vrut să se complice să înțeleagă care ar trebui să fie sistemul de prestare a serviciilor spitalicești și Ministerul Sănătății le-a inclus pe toate”