Autor: Elena Cioina

Au început plecările din Partidul Popular European din Moldova. Formațiunea politică a rămas fără un activist în domeniul sănătății. Ala Nemerenco, vicepreședinte și unul dintre experții activi ai partidului, l-a părăsit. Demisia din funcția de vicepreședinte și de membru de partid a fost anunțată oficial duminică la Consiliul Național Politic al PPEM, când Iurie Leancă a anunțat că face coaliție cu majoritatea parlamentară, însă Nemerenco și-a depus demisia acum câteva săptămâni.

Întrebată despre motivele plecării sale, Ala Nemereno a spus pentru Sănătate INFO că acestea țin de activitatea sa în domeniul sănătății pe plan internațional. „Deocamdată rămân în Consiliul Municipal Chișinău, în calitate de membru al Platformei Electorale PPEM - Iurie Leancă, așa cum am fost votați”.

Expertul nu a oferit alte detalii. Vom aminti însă că Ala Nemerenco a făcut parte din echipa lui Iurie Leancă chiar de la lansarea partidului, în martie 2015, și a participat în campania electorală pentru alegerile locale, în urma cărora a devenit consilier municipal.

Iarna trecută a fost candidatului la funcția de ministrul al Sănătății, fiind propusă pentru acest post de omul de afaceri Ion Sturza, care candida la funcția de premier. Anterior, Ala Nemerenco a activat în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, este cunoscută drept o activistă în domeniu și e caracterizată cu un simț extraordinar al strategiilor şi planurilor de perspectivă. A promovat una din cele mai importante reforme ale sistemului sănătății din Republica Moldova - cea privind asistența medicală primară.

█  ine ar putea-o înlocui pe Ruxanda Glavan la Ministerul Sănătății. Ion Sturza a prezentat lista completă a viitorului cabinet de miniștri 

Din datele sale biografice se știe că Nemerenco și-a început activitatea în calitate de medic internist la Spitalul Clinic Republican, apoi a activat în cadrul fostei policlinici municipale nr. 8 Chișinău ca medic internist. A fost șef al secției de terapie al aceleiași policlinici în 1995, apoi medic șef adjunct al AMT Centru Chișinău în 1998. Din 2000 a fost transferată în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și a participat la fondarea Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară, pe care o conduce din 2002 până în prezent. În scurt timp instituția a devenit un Centru-model de asistență medicală, dar și una din cele mai moderne și cunoscute instituții medicale publice din țară. De asemenea, a participat activ la fondarea Centrului de Simulări în Medicină a USMF „Niciolae Testemițanu”, dar și a Centrului de Medicină Tradițional Chinez.

De curând, presa din România a vehiculat cu informaţii precum că Ala Nemerenco ar fi fost propusă pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății de la București. Deocamdată, informațiile nu au fost confirmate, dar nici infirmate.

 

 Articole relaționate:

Ala Nemerenco: „Declarațiile Ministerului Sănătății că își propune depolitizarea și fortificarea gradului de autonomie a instituțiilor medicale au fost doar declarații. Realitatea e alta” 

Se schimbă regulile de concurs pentru cei care vor să devină directori de spitale în Moldova. „Ministerul nu trebuie să organizeze concursuri ori să numească directori”