Redactor: Sorina Bujarov

Aproximativ 1.650 de doctori și farmaciști din România au primit „ajutor” în cursul anului trecut de la companiile producătoare de medicamente. Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale de la București a publicat la începutul lunii iulie lista completă a sponsorizărilor făcute de companiile producătoare de medicamente către medici. Potrivit instituției, sume de până la 50 de mii de euro au fost primite sub formă de sponsorizări de cadre medicale celebre din România. De curând, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a expus poziția oficială despre această problemă, precizând că medicii nu încalcă legea atunci când acceptă să fie sponsorizați de către producătrii sau distribuitorii de medicamente. 

De altfel, controversa legată de acest subiect a plecat de la o prevedere din Legea Sănătății din România, care spune că „exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu calitatea de angajat sau colaborator al unităților de producție ori de distribuție de produse farmaceutice sau materiale sanitare”. Așadar, legea interzice ca medicul să fie angajat sau colaborator, acestea fiind două forme contractuale diferite, una prevăzută de Codul Muncii și cealaltă de Codul Civil.

Discuțiile apărute recent au fost dacă sponsorizările primite de la aceste firme reprezintă o formă de colaborare sau nu. Până acum Ministerul Sănătății nu s-a implicat în acest subiect, însă de curând Vlad Voiculescu a venit cu o reacție în care și-a expus opinia față de de problema sponsorizării doctorilor de către companiile farmaceutice.

█ Corupția în sistemul medical, o problemă gravă și pentru una din țările UE. Aproape 70 la sută dintre pacienți au oferit bani sau cadouri personalului medical 

„Articolul invocat de dumneavoastră, art. 389, alin. 1 (...) se referă la personalul medical care, practicând profesia medicală, este simultan și angajat sau colaborator al firmelor care produc sau distribuie medicamente sau echipamente medicale. Acest obiectiv al articolului nu interzice posibilitatea sponsorizării pentru personalul medical, deoarece ar intra în contradicție cu prevederile Legii nr. 32/1994”, a declarat ministrul Sănătății, citat de Curentul.ro http://www.curentul.info/actualitate/15286-ministerul-sanatatii-sponsorizarile-primite-de-la-firmele-de-medicamente-sunt-legale . 

Altfel spus, ministrul se referă la faptul că, potrivit Legii sponsorizării din România, persoana care primește o sponsorizare se numește „beneficiar al sponsorizării”. De cealaltă parte, însă, Legea Sănătății nu interzice ca un medic să fie beneficiar al unei sponsorizări. Chiar și Colegiul Medicilor din România a luat atitudine și a exprimat o poziție publică în acest sens.

„Colegiul Medicilor din București propune o soluție tranșantă pentru reglementarea suplimentară a colaborării între medici și companiile farmaceutice. Biroul Executiv al CMMB a adoptat această poziție în ședința din 20 iulie și o va prezenta autorităților, sperând într-un dialog constructiv cu toate părțile implicate: instituțiile de reglementare, structurile profesionale din țară, opinia publică, industria farmaceutică. (...)Relația dintre medici și companiile farmaceutice este firească, întrucât medicamentele noi, mai eficiente nu pot pătrunde într-un sistem de sănătate dacă medicii nu le cunosc, dacă profesioniștii cei mai pregătiți nu sunt implicați în dezvoltarea lor, daca aceștia nu comentează studiile clinice și dacă autoritățile nu le evaluează prin profesioniștii cei mai pregătiți. (...)
Toată activitatea nu poate fi desfășurată fără o recompensă rezonabilă, conform dreptului de a fi recompensat pentru munca depusă conform duratei, calității și nivelului de complexitate al acesteia, drept prevăzut de Constituție și de Codul Muncii. Aceasta recompensă rezonabilă trebuie să se încadreze în normele legale în vigoare, inclusiv prevederile Codului Fiscal”, se precizează în comunicatul oficial emis de Colegiul Medicilor din București.
De altfel, autoritatea propune și unele soluții pentru problema sponsorizării doctorilor de către companiile farmaceutice.

„Pentru eliminarea oricărui potențial risc al influențării medicilor prin diferite acțiuni de sponsorizare de către companiile farmaceutice, dorim să propunem următoarele măsuri: 

Diferențierea între medicii care aduc progres în medicina din România prin lucrări științifice publicate și prezentate la congrese internaționale, etc, față de medicii care necesită doar programe de educație medicală continuă, conform Statutului Colegiului Medicilor din România (200 de puncte de educație medicală la 5 ani).
Pentru prima categorie de medici propunem ca sponsorizările să fie posibile pentru participarea la astfel de întruniri științifice, naționale și internaționale, pentru un număr de zile necesar desfășurării activităților la care participă, printr-o convenție cu instituția angajatoare care să prevadă un număr maxim de 30 de zile lucrătoare anual, pentru care continuă să își primească drepturile salariale aferente functiei de bază. Pentru zilele dedicate acestor activități există obligativitatea delegării responsabilităților, cu avizul persoanei delegate și cu obligativitatea prezentării unui scurt raport și a dovezii de participare.
Pentru a doua categorie de medici propunem să aibă dreptul la două sponsorizări anual pentru a participa la manifestari științifice în afara țării (externe), cu mențiunea că nu pot fi sponsorizați de aceeași companie într-un an. În plus, propunem să mai aibă dreptul de a fi sponsorizați pentru o manifestare științifică in țară (internă), însă nu de către companiile care au realizat sponsorizarile externe, acolo unde este cazul. Un medic care nu beneficiază de sponsorizare externă poate beneficia de trei sponsorizări pentru manifestări științifice interne în anul respectiv, de asemenea realizate de către companii diferite.
De asemenea, propunem ca pentru rezidenții - din ultimii doi ani de rezidențiat - să existe posibilitatea de a primi o sponsorizare pe an (pentru o manifestare științifică externă sau internă) cu acordul conducătorului de rezidențiat”, încheie CMMB.

 

 █ Articole relaționate:

Conferințele științifice specializate, un lux pentru medicii de la țară. „Pe noi nu ne prea bagă în seamă, doar cei de la Chișinău sau din apropiere merg la astfel de întruniri” 

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Cu cărbuni, dar fără lemne. Unii lucrători medicali de la țară se plâng că sunt nevoiți să taie copaci pentru a se încălzi