Autor: Elena Cioina 

La începutul anilor ’90 Moldova nu avea nici măcar elementarul pentru a putea depista bolnavii de tuberculoză. Lipseau cele mai elementare lucruri - echipamentele de diagnostic, medicamentele și chiar specialiștii. Mortalitatea întrecea morbiditatea, iar doctorii păreau neputincioși în fața maladiei care cuprinsese societatea. Astfel, în 2005, când au început să intre echipamentele moderne de diagnostic și cumpărate mai multe medicamentele, țara se confrunta cu apogeul epidemiei. Erau înregistrați 5.632 de bolnavi, iar alți peste 800 au pierdut lupta pentru viață. De atunci, în fiecare an boala ceda puțin câte puțin din teren. Asta, pentru că în Moldova au început să fie puse în aplicare programe complexe de profilaxie și control a maladiei, în urma cărora specialiștii au obținut un tablou mai clar al incidenței în toată țara, inclusiv în regiunea transnistreană. La modul practic, Moldova a început să dezvolte o serie de servicii medicale și sociale destinate acestei categorii de bolnavi, să cumpere mai multe medicamente și utilaj necesar pentru diagnosticul tuberculozei.

 De altfel, incidența acestei maladii a început să crească începând cu 1990, când Moldova s-a rupt de Uniunea Sovietică, respectiv și de sistemul de sănătate coordonat și finanțat de Moscova. Atunci,țara noastră trecea printr-o criză economică și financiară enormă, astfel încât până la obținerea surselor din exterior, responsabilii din sănătate au fost nevoiți să lupte cu boala practic cu mâinile goale. De exemplu, în 1990 incidența cazurilor noi de tuberculoză era de 39 de bolnavi la 100 de mii populație, iar în 2005 a crescut de aproape patru ori, atingând apogeul epidemiei. Atunci incidența cazurilor noi de TB era de 134 de bolnavi la 100 de mii de oameni. Potrivit experților, creșterea bruscă a numărului de cazuri de tuberculoză în perioada 2002-2005 se datorează și implementării metodelor noi de diagnostic de laborator la nivel național. Totodată au fost puse în aplicare și alte activități, atât la nivelul  sistemului de sănătate, cât și măsuri sociale, care au început să funcționeze din plin. Toate aceste activități au făcut ca ulterior numărul cazurilor de tuberculoză  sa înceapă să descrească treptat.  

 EDITORIAL//Boala care se testează în Moldova în doar două ore. Cum a ajuns țara la aceste performanțe 

Astfel, în ultimii trei ani, de exemplu, se înregistrează cu câte cel puțin 10 bolnavi la 100 de mii de oameni, incidența acestei maladii fiind anul trecut de 88.9 persoane cu TB la 100 de mii populație, cu 20 mai puține decât în 2013 și cu 45 mai puține decât în 2005. 

 „Eu cred că în controlul tuberculozei cele mai mari succese le-am obținut în diagnostic. Au fost deschise mai multe laboratoare de referință, au fost introduse metode de diagnosticare contemporane, care în trecut erau de domeniul fantasticului. Chiar țări mult mai dezvoltate decât Moldova sunt în urma noastră la acest capitol. Până la inițierea programelor de control a tuberculozei nu aveam nici măcar un microscop performant. Acum avem posibilitatea să știm statutul pacientului cu tuberculoză în cel mult două ore. Și asta datorită GeneXpert-ului, un aparat molecular genetic, care depistează TB și testează sensibilitatea la rifanpicină, unul dintre medicamentele principale în tratamentul maladiei”, a declarat pentru Sănătate INFO, Nina Postu, medic ftiziopneumolog în raionul Rezina și director al Spitalului raional. 

 „Atunci a devenit o obligație pentru sistemul de sănătate să fie depistate cazurile de tuberculoză. Lucrul medicului de familie, cât și a medicilor specializați în tratamentul tuberculozei a devenit mai intensiv. Faptul că atunci au fost înregistrați mai mulți bolnavi de TB însemna un indicator bun. Cu cât mai mulți sunt depistați, cu atât mai mulți sunt tratați”, a declarat Maria Cetulean, director adjunct la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie. 

Totuși, specialiștii consideră că succesul în controlul tuberculozei ține foarte mult de implicare, și nu doar a medicului ftiziopneumolog din raion, ci și a asistenților sociali, psihologilor, primarului, preotului, medicului de familie, etc. Pentru aceasta, din resursele financiare oferite de Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, TB și Malarie au fost create 10 centre comunitare și echipe multidisciplinare al căror rol este să depisteze bolnavii de tuberculoză, să li se ofere consiliere, să fie monitorizați, inclusiv dacă își iau sau nu medicația. Foarte important, aceste echipe, au și rolul să informeze oamenii despre riscurile de transmisie a infecției și măsurile de prevenire. 

 Programul Național de control a tuberculozei, aprobat cu întârziere de peste jumătate de an. Autoritățile vor să reducă rata mortalității cu 35% 

„Este evident că trebuie să scadă. S-au investit bani şi au lucrat multe sisteme pentru a ajunge la aceste rezultate. Un alt moment care a influentat la stoparea cresterii incidentei TB, este si reducerea migraţiei în Federația Rusă. Aceasta s-a stopat un pic în ultimul timp. Era o migraţie foarte mare şi necontrolată, iar de acolo veneau foarte mulți bolnavi, mulți în stare gravă. Datorită stopării migraţiei, cazurile cu TB au devenit mai puţine. A mai crescut și bunăstarea populaţiei. Însă un rol foarte important îl are informarea. Oamenii au devenit mai conştienți și mai informați despre ceea ce înseamnă tuberculoză, cunosc măsurile de profilaxie”, a declarat și Valeriu Crudu, consultant la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. 

De regulă, spun medicii, cei mai afectați de tuberculoză sunt persoanele cu venituri mici, dar maladia poate afecta pe oricine are imunitatea mai scăzută. 

„Tuberculoza, din păcate, nu alege pe cine să îmbolnăvească și pe cine nu. Ea poate afecta și un om sărac și un om bogat. De exemplu, eu știu profesori, ingineri care s-au îmbolnăvit de tuberculoză”, a adăugat medicul ftiziopneumolog, Nina Postu. 

În ceea ce privesc decesele, acestea s-au diminuat de la 805 în 2005 la 481 – în 2014, Numărul deceselor a început să crească brusc începând cu 1994, practic dublându-se până în 2005.

Chiar și așa, spun specialiștii, Moldova încă mai are de luptat cu tuberculoza multi-drog rezistentă. De altfel, este cea mai gravă formă a maladiei, rezistentă la medicamente. Ultimul program național de profilaxie și control a TB pentru următorii cinci ani își propune drept provocare diminuarea numărului de bolnavi cu această formă a bolii. 

Medicii ftiziopneumologi afirmă că în lupta cu tuberculoza este important să știi unde s-o cauți și respectiv să treci la acțiuni.  Din păcate, în Moldova mulți doctori, primari, etc încă nu conștientizează acest lucru suficient de bine, în consecință mulți dintre bolnavi decedează fără să știe că au suferit de TB, iar unii încep tratamentul mult mai târziu decât s-ar fi putut.

Vom preciza că Moldova a înregistrat cea mai mare incidență a tuberculozei acum 10 ani, când în țară erau 5.632 de bolnavi. Astăzi, acest număr este cu peste două mii mai mic. Anul trecut, numărul pacienților cu TB a fost de 3.599.

Tratamentul maladiei, în Moldova, este gratuit. Statul își împarte cheltuielile pentru controlul ei împreună cu Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, TB și Malarie, care ne susţine financiar începând cu 2001. Principalii recipienti ai FG sunt Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) care dezvoltă proiecte sociale și de informare în domeniul tuberculozei și instituţia publică - Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectului de Restructurare a Sistemului Sănătății” - care este responsabilă de procurarea medicamentelor și echipamentelor necesare pentru diagnosticul tuberculozei.

 

 Articole relaționate:

REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii

Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii 

Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză