Redactor: Irina Gurdila 

Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare privind punerea în aplicare a unui test rapid pentru diagnosticarea tuberculozei pulmonare (TB) în centrele de sănătate. Testul, cunoscut sub numele TB-LAMP are nevoie de infrastructură minimă de laborator. 

Metodologia LAMP a fost deja testată cu succes pentru detectarea malariei și a mai multor boli tropicale neglijate. TB-LAMP este o metodă unică de amplificare a AND-ului în organismal infectat cu TB. Este vorba de un test manual care durează mai puțin de o oră, iar rezultatul poate fi citit cu ochiul liber sub lumina ultravioletă. Acest instrument poate fi utilizat la nivelul centrelor de sănătate în cazul în care aici deseori sunt efectuate proceduri de microscopie. 

TB-LAMP oferă rezultate mai bune decât microscopia frotiului sputei, fiind detectați cu 15% mai mulți pacienți cu tuberculoză pulmonară, în cazul în care se face la toate persoanele care prezintă semne sau simptome ale tuberculozei, scrie site-ul OMS-uluiMetoda permite o depistare mai mare a cazurilor de tuberculoză cu 40%, în comparație cu alte teste rapide care au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în ultimii ani.  

Testul nu detectează rezistența la medicamente și este, prin urmare, potrivit numai pentru testarea pacienților cu risc scăzut de infectare a tuberculozei. Acesta poate fi efectuat în afara laboratoarelor convenționale, dar necesită o pregătire a personalului din domeniul sănătății, procedură similară cu formarea necesară pentru efectuarea microscopiei sputei fără frotiu. 

Această metodă este rapidă și permite o diagnosticare mai exactă a TB, economisește timpul dedicat tratamentului, oferă rezultate mai bune la tratament, ceea ce poate pune capăt acestei boli infecțioase. Organizația Mondială a Sănătății face un apel în acest sens pentru diagnosticarea precoce a tuberculozei.  

Datorită cercetării accelerate în diagnosticarea tuberculozei în ultimii 10 ani, suntem acum într-o situație mult mai bună, în care țările au crescut în nivelul de diagnosticare a tuberculozei, a declarat Dr. Karin Weyer, coordonator la Laboratoarele de Diagnosticare și Rezistență la Droguri în Programul Global de Tuberculoză a Organizației Mondiale a Sănătății. 

În epoca strategiei Organizației Mondiale a Sănătății, aceeași dimensiune nu se potrivește fiecăruia, iar alegerea corectă a tehnologiilor depinde de evaluarea atentă a epidemiilor de tuberculoză la nivel de țarăprecizează responsabilii de la OMS. 

 

 Articole relaționate:

REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii

Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii 

Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză