Autor: Sabina Rebeja/Elena Cioina

Suntem la mijlocul lunii septembrie, iar asta înseamnă că lucrătorii medicali din Moldova ar trebui să-și ridice, pentru a doua lună consecutiv, salarii mărite și calculate conform criteriilor de performanță. Spre deosebire de iulie, când toți doctorii și asistenții medicali au beneficiat de un spor de 20 la sută la salariul de bază și alte cel puțin 15%, indiferent dacă au îndeplinit sau nu criteriile de performanță, în august situația a fost ușor alta. Unii manageri de spitale le-au tăiat din salariile doctorilor sau asistenților, pentru că nu au reușit să fie performanți, alții dimpotrivă, au fost mai darnici, și le-au oferit la toți adaosuri.

În general, majoritatea managerilor de spitale cu care am discutat au declarat că angajații și-au ridicat deja salariile pentru luna august. Ca și în iulie, specialiștii tineri, asistenții, infirmierii au simțit mărirea de salarii, în comparație cu cei care au un stagiu de muncă mai mare. Totuși, sunt și cazuri când doctorii sau asistenții au primit mai puțini bani decât luna trecută, pentru că nu au îndeplinit toate criteriile de performanță. Așa s-a întâmplat la Spitalul raional Ungheni. Fără să intre în detalii, directorul adjunct a instituției, Ghenadie Șerbu, ne-a spus că, cităm: „Noi am avut medici care au fost excluși din lista de plată pentru performanțe din cauză că nu au îndeplinit criteriile indicate în regulament”.

█ Grevă generală în toate spitalele din țară în 31 octombrie 

Vicedirectorul a adăugat însă că noul regulament de salarizare a cadrelor medicale avantajează mai mult asistentele medicale, infirmierele, medicii începători, dar și pe cei fără grad de muncă. „Pot să vă spun pe exemplul meu că salariul calculat după mărirea salariului, conform regulamentului nou, este mai mic decât cel care l-am avut până la introducerea regulamentului nou de salarizare. Doar că legea prevede faptul că, în cazul în care salariul tarifar este mai mic decât  cel avut anterior, atunci legislația prevede să ni se compenseze diferența între salariul vechi și cel nou. Nu am pierdut și nu am câștigat nimic ce ține de salariul tarifar. Sporul la salariu a fost dat selectiv, nu suntem obligați să dăm de sus până jos”, a precizat Ghenadie Șerbu.

Printre criteriile de performanță pe care trebuie să țină cont cadrele medicale sunt respectarea protocoalelor și standardelor în tratamentul pacienților, prestarea serviciilor medicale de calitate, să respecte disciplina de serviciu, regimul de activitate, să nu existe plângeri din partea pacienților, verbale ori scrise.

La Institutul Mamei și Copilului, toți angajații medicali au primit un adaos de 15 la sută. Galina Țvetcova, șefa secției Economie și Planificare ne-a spus că mai mult instituția nu a avut de unde. „Pentru că instituția, în acest moment, nu are posibilități financiare mai mari, nu a fost posibil să le dăm mai mult”, a precizat responsabila.

█ Absolvent al USMF, dar mai departe? Veronica Gudumac despre rezidențiatul în Belgia și motivele care au determinat-o să plece din țară

La rândul său, directorul Spitalul Clinic Municipal nr.1, Iurie Dondiuc, a declarat pentru Sănătate INFO în această lună comisia de evaluare a reușit să verifice toate performanțele înregistrate de cadrele medicale din spital, iar administrația a reușit chiar să-și planifice bugetul pentru septembrie. „Salariile, serviciile comunale și medicamentele sunt pe primul plan”, a menționat, Iurie Dondiuc.

Și la Ialoveni, cadrele medicale au reușit să îndeplinească toate criteriile de performanță și au obținut pentru august sporuri de 15 la sută, minimum cât este prevăzut în regulamentul nou de salarizare.

„Chiar astăzi am semnat transferul pentru indicatorii de performanță. În instituția pe care o gestionez, toți angajații sunt implicați în activități mai ample și acestea săi corespund cerințelor „moderne”, a declarat directorul Mihail Cotovan pentru Sănătate INFO.

Directorul Spitalului Raional Sângerei, Lilian Brânză, afirmă că având în vedere situația financiară a instituției medicale, nu au putut oferi lucrătorilor acel minim de 15% adaos la salariu. „Per general, medicii au câștigat în medie 10% adaos la salariu. Medicii care fac gărzi de noapte câștigă în salariu, medicii din secția consultativă câștigă doar conform indicatorilor, altfel nu sunt în avantaj. Cel mai motivat în acest caz este personalul medical inferior și personalul mediu. Doctorii au fost mai puțin motivați, dar oricum au un spor salarial”.

█ Salariile doctorilor moldoveni de 60 de ori mai mici decât ale colegilor de peste Ocean. Topul celor mai bine plătite specialități medicale 

Totuși, Lilian Brânză consideră că unele criterii de performanță ar trebui modificate și explică de ce. „De exemplu, plângerile verbale nu pot fi documentate obiectiv, dar și salarizarea personalului care activează în mediul urban, față de cel din mediul rural. Decalajul ăsta dintre specialiștii care activează în instituții de nivel republican, municipal și cu cei care activează în spitalele raionale ar fi un minus. Există decalajul acesta, dar ei au terminat toți o universitate, să zicem. La noi sunt doctori care au terminat Kutuzovskii. Cu ce e mai rău el decât cel care activează în Municipiu? Nu e corect lucrul ăsta”, s-a arătat indignat Lilian Brânzan.

Noul regulament privind salarizarea cadrelor medicale conform criteriilor de performanță a intrat în vigoare în iulie. Tot în iulie au fost mărite cu 20% și salariile de bază ale cadrelor medicale. Miza acestei schimbări sunt specialiștii tineri pe care Ministerul Sănătății speră să-i țină în țară și să oprească exodul masiv. Aceștia ar trebui să câștige salarii cu 50% mai mari sau chiar dublate. Regulamentul mai spune, în articolul 34, că dacă salariul de funcție al unor angajați este mai mic decât leafa lunară, formată din plățile obligatorii, stabilită conform condițiilor anterioare, acestora li se va păstra și li se plăti diferența de salariu.

Vom aminti că, potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Moldova muncesc peste 10 mii de doctori și peste 21 de mii de asistenți medicali. Pentru plata salariilor majorate, statul urmează să cheltuie până la finele anului peste 295 de milioane de lei.

 

 Articole relaționate:  

Nemulțumiri legate de noua metodă de salarizare a medicilor. „Nu va duce la majorarea echitabilă a salariilor, în unele cazuri fiind admisă chiar micșorarea lefei” 

Cu pixul și foaia de-acasă. Asistentele medicale, nevoite să-și cumpere birotică din propriul buzunar 

Ministerul Sănătății, cu capacități de „prezicător”. Instituția face instruiri cu privire la noua metodologie de salarizare, deși aceasta încă nu a ajuns la Guvern