Autor: Sabina Rebeja

Farmaciile din Moldova activează cu numeroase încălcări, iar printre cele mai grave sunt lipsa medicamentelor de importanță socială sau eliberarea preparatelor fără rețetă. Aceasta este concluzia Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), care a verificat acum două săptămâni mai multe apoteci din Chișinău și din câteva raioane. Vizitele inspectorilor au fost inopinate, iar Agenția promite să facă și alte verificări.

Inspectorii au mers cu controalele în farmacii din Municipiul Chișinău, Orhei, Anenii Noi. Aceștia au constant că în unele farmacii lista medicamentelor și dispozitivelor medicale de importanță socială nu este actualizată și nici nu stă la vedere pentru consumatori. Mai mult, farmaciștii nu le-au prezentat controlorilor o serie de medicamente, pe motiv că nu le aveau în stoc și nici nu au fost achiziționate. 

„Din farmacii lipseau preparate, precum Mebhydrolin (Diazolin) drajeuri, Alopurinol comprimate, Bendazol (Dibazol) soluție injectabilă, Furosemid comprimate, Glibenclamid comprimate, Neo-Anuzol supozitorii, Diphenhydraminum (Dimedrol) soluție injectabilă, Metoclopramid soluție injectabilă, Benzil-benzoat crem, Tempalgin comprimate, Spazmalgon soluție injectabilă ș.a.”, scrie în comunicatul Agenției Medicamentului.

 Mai multe medicamente compensate din octombrie. Nu se știe câți pacienți vor beneficia de ele

Potrivit purtătorului de cuvânt al AMDM, farmaciștii au motivat lipsa medicamentelor prin lipsa cererii. „Ei au spus că nu sunt solicitate. Medicamentele au mai multe denumiri internaționale. La fiecare denumire internațională, revin zeci sau mai multe denumiri comerciale ale medicamentelor. Poate și erau denumiri comerciale  dar nu toate așa cum prevede legislația și Ordinul Ministerului Sănătății, respectiv ei au zis că nu sunt solicitate și nu le-au achiziționat de la depozit. Asta este o încălcare, deoarece este ordinul Ministerului Sănătății, care prevede că farmaciile sunt obligate să procure o listă a medicamentelor de importanță socială“, a conchis Tatiana Gâscă.

Controlorii au mai constatat că oamenii nu sunt informați de către farmaciști despre tot spectrul de preparate care au aceeaşi substanță activă și aceleași efecte terapeutice, prețul acestora.

Ca să se convingă că farmaciștii comit încălcări, inspectorii au cumpărat un medicament care se eliberează doar cu prescripție medicală. „Farmacistul a eliberat preparatul, fără a vedea rețeta, ceea ce contravine ordinului Ministerului Sănătății № 960 din 01.10.2012 „Cu privire la modul de prescriere și eliberare a medicamentelor”, mai scrie în comunicatul AMDM.

Medicii au scris, de asemenea, denumirile comerciale ale medicamentelor și nu pe cele internaționale. Unele prescripții au fost scrise pe recipise, deși legislația prevede că trebuie pe formulare speciale pentru rețetă. AMDM ne anunță că deja a sesizat conducătorii instituțiilor medicale, ai căror doctori au admis aceste încălcări. Totodată, farmaciile care au eliberat medicamente fără rețetă, deși era necesar, riscă amenzi între o mie și 2.500 de lei.

Agenția Medicamentului a publicat rezultatele verificărilor inopinate, înainte ca ele să se încheie. Următoarele controale, deși responsabilii de la AMDM le califică tot inopinate, vor fi efectuate la fel în Municipiul Chișinău, unde sunt concentrate cele mai multe farmacii din Moldova, precum și în raioanele Ialoveni, Orhei, Criuleni, Anenii-Noi și Strășeni.

Tatiana Gâscă, spune că, chiar dacă se cunosc raioanele, nu se cunosc farmaciile care vor fi supuse verificărilor, iar publicarea rezultatelor parțiale nu ar reprezenta un dezavantaj.

 În Moldova lipsesc medicamentele vitale pentru cardiaci. Farmaciștii le sugerează bolnavilor să le cumpere din regiunea transnistreană 

„Noi de asta și nu publicăm lista farmaciilor, noi nu spunem în ce farmacii se efectuează aceste verificări. Da, se subînțelege că toate farmaciile ar trebui acum să fie în alertă, dar noi nu verificăm fiecare farmacie. La una mergem, la alta nu” a declarat pentru Sănătate INFO, Tatiana Gâscă.

La rândul său, profesorul universitar la Catedra Farmacie Socială a USMF, Vladimir Safta, afirmă că unele dintre încălcările depistate de inspectorii Agenției sunt grave, iar altele ar fi eronate.

„Problemele nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. În primul rând nu au făcut bine, publicând deja rezultatele. Noi avem acum rețele de farmacii unde, conform legii, la tejghea trebuie să lucreze farmacistul, dar lucrează cine vrea. Patronii, știind că s-a pornit inspectoratul vor face repede schimbările și-i vor pune pe farmaciști la tejghea. Du-te și caută și vezi cine încalcă. Astfel de controale se fac inopinat, dar e treaba agenției. Ei au conducerea lor, indicațiile lor. Ar trebui să fie o logică în toate acțiunile” a declarat Vladimir Safta.

Verificările au început pe 12 septembrie, iar în decurs de două săptămâni au fost inspectate mai mult de jumătate din instituțiile farmaceutice planificate, au precizat responsabilii Agenție Medicamentului.

În acest an, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale împreună cu Compania Națională de Asigurări în Medicină au mai efectuat verificări similare la farmaciile de pe lângă spitale.

 

█ Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale