Autor: Parascovia Rogate

Nu știu să aibă grijă de igiena cavității bucale, se periază insuficient sau deloc și se adresează rar la medicii stomatologi. Astfel, moldovenii se duc la doctor când e prea târziu, deseori fiind nevoiți să scoată din buzunar sume enorme de bani pentru tratarea dinților. Este concluzia mai multor specialiști dentiști, care au participat astăzi la cel de-al XVIII-lea Congres Național cu Participare Internațională al Asociației Stomatologilor din Moldova.

La eveniment, doctorii din Moldova, România, Ucraina și Rusia, au prezentat actualități și inovații în domeniul stomatologiei. Astfel, medicii prezenți au aflat informații despre cele mai noi metode de diagnostic, dar și de tratament în domeniu și au aflat recomandările profesorilor și doctorilor cu experiență privind ultimele tehnici de lucru în domeniul stomatologiei.

„Mulți doctori cunosc elemente cheie ce țin de protezare, implantare, etc. și au venit astăzi să le expună”, a declarat pentru Sănătate INFO doctorul conferențiar, Oleg Solomon, secretarul Congresului al XVIII-a al Asociației Stomatologilor din Moldova.

 Numărați pe degete. Specialiștii deficit din sistemul medical al Moldovei

Pentru că la eveniment s-au adunat stomatologi din diverse localități ale Moldovei, nu am ezitat să-i întreb cum stau moldovenii la capitolul igiena orală. Medicii ne-au spus, aproape toți într-o voce, că mai e nevoie de mult efort ca oamenii să înțeleagă măcar că dinții trebuie spălați cu regularitate de cel puțin două ori pe zi.

„Undeva 70% dintre pacienți știu ce înseamnă igiena cavității bucale, mă refer la periajul corect, dar și la profilaxia cavității bucale și că trebuie să vină la medicul stomatolog măcar o dată la jumătate de an. De asemenea, este important să știi să alegi periuțe și paste de dinți corespunzătoare raioanelor Moldovei. De exemplu, în Fălești este foarte mare procentajul de fluor, iar acolo nu trebuie folosite pastele care conțin fluor. În schimb, în raionalele unde trebuie calciu sau fluor, de exemplu, la sud, acolo alegem pastele care conțin aceste ingrediente”, a declarat pentru Sănătate INFO Oleg Solomon.

De altfel, cele mai bune acțiuni pentru o igienă orală perfectă ar fi educația dentară oferită copiilor de  la grădinițe și școli, mai spune specialistul.

„Asta ar fi cea mai bună metodă de informare a populației. La noi se face, dar nu într-un procent atât de mare. În Moldova sunt peste 30 de scaune stomatologice în școli, unde copiii sunt educați cum ar trebui să aibă grijă de igiena cavității bucale. 70% încă este puțin, ar trebui măcar 90%, dacă nu 100% de oameni să-și îngrijească cavitatea bucală corect. Unele motive pentru care moldovenii nu o fac este că se află departe și nu se pot deplasa la raion. Sunt multe sate în care nu este niciun medic stomatolog. Acum cu migrația aceasta, copiii rămân cu buneii și se deplasează mai greu. Trebuie de efectuat echipe mobile care să se ducă la sate. Mai este încă mult de lucru în acest domeniu”, a mai spus Solomon.

„În general stomatologia are o însemnătate deosebită în societate”, spune doctorul habilitat Dumitru Șcerbatiuc. „Asta, deoarece boala și moartea intră prin gură. Trebuie să atragem atenția în primul rând la starea sănătății cavității bucale. De aici pornesc foarte multe maladii, precum cele cardiace, gastrointestinale, pulmonare, etc. Păcat că societatea noastră nu înțelege asta”, a precizat stomatologul.

Dumitru Șcerbatiuc a mai precizat că moldovenii rămân în urmă cu privire la întreținerea igienei orale. „O igienă a cavității bucale duce la profilaxia cariei și complicațiilor ei în proporție de 40%-50%. Am citit că în lume s-au vândut peste patru miliarde de telefoane, pe când periuțe de dinți doar trei miliarde. Păcat că oamenii nu înțeleg că de aici se încep toate problemele organismului. Informarea despre igiena dentară este o obligație și a statului. Un dolar investit în profilaxia cariei aduce venit de trei dolari. Mai exact, omul nu se îmbolnăvește de reumatism, de boli cardiovasculare, respiratorii, etc, a căror tratament presupune costuri mari atât din contul statului, cât și personale. Cu părere de rău autoritățile nu țin cont de asta”, mai completează acesta.

 Evenimentul medical al anului la Moldexpo – MoldMedizin&MoldDent și-a deschis ușile pentru vizitatori. În premieră, sunt organizate Zilele Sănătății pentru toți doritorii

Am reușit să vorbim și cu doctori de peste Prut.  Ei spun că în România situația privind igiena orală e la fel ca în Moldova.

„La capitolul prevenție și igienă orală stăm foarte prost. Chiar și la consumul pastelor de dinți. Un rol foarte important aici îl are Ministerul Sănătății și Colegiul medicilor dentiști. Informarea este cel mai important lucru. În acest fel salvăm din punct de vedere economic o grămadă de resurse, pe care cei mai mulți pacienți nu și le permit când apar probleme serioase. E mai simplu să ne spălăm pe dinți decât să trecem printr-o intervenție chirurgicală de inserare de implanturi de exemplu”, precizează Bogdan Bâldea, doctorul stomatolog din Timișoara.

Medicul precizează că periatul regulat pe dinți trebuie făcut încă de la apariția primului dinte, dar nu cum cred unii părinți că după ce se schimbă dinții micuților, pe la șase ani.

„Pacienții trebuie să înțeleagă că e mai simplu să previi decât să tratezi. Cu toate acestea nu cumpără perii și paste de dinți. Cred că este nevoie de o informare mai riguroasă, în special la copii. Dinții încep să se schimbe la șase ani, iar părinții consideră că până atunci ei nu trebuie spălați. Însă dacă cei temporari sunt cariați asta duce la contaminarea cu streptococ și la cei permanenți. Caria dentară apare datorită unui streptococ, a unei bacterii întreținută de zaharurile din alimentație. Pacienții trebuie să limiteze consumul de dulciuri și în niciun caz seara. Un bun procent din igiena orală îl putem atribui fructelor cu o duritate mai mare. În timpul mestecației se produce curățirea. Un măr sau un morcov curăță dinții”, afirmă doctorul stomatolog, Bogdan Bâldea.

De altfel, medicii participanți au rămas încântați de temele abordate la Congres și spun că vor veni și altă dată, deoarece astfel află ultimele informații în materie de tehnologii în stomatologie.

 Turismul medical tot mai dezvoltat în Moldova. Motivele pentru care străinii preferă să se trateze aici

 „Astfel, un participant pasiv poate afla ultimele informații despre metodele noi de tratament ale diferitor patologii, precum și utilajele și produsele de profil cele mai performante. Totul îmi prezintă interes, deoarece unii lectori abordează problemele altfel decât noi, iar în acest mod facem schimb de experiență”, spune Andrei Mostovei, asistent universitar la Catedra de Chirurgie oro-maxilo-facială.

Congresul Național al Asociației Stomatologilor din Moldova s-a deschis astăzi și va dura și mâine, iar pe lângă programul științific, doctorii vor mai putea participa și la diverse workshop-uri. La eveniment au venit peste 300 de medici.

Potrivit datelor statistice, în Moldova anul trecut activau peste 1.700 de medici stomatologi și dentiști.

 

 Articole relaționate:

Doctorii de „milioane” ai Moldovei

Moldova nu pregătește geneticieni. Aceștia trebuie să plece peste hotare pentru specializare, iar când se întorc îi așteaptă o remunerare simbolică de 1.000 de lei 

Statistici culese cu chin. Angajații spitalelor pierd uneori săptămâni ca să le colecteze manual