Autor: Elena Cioina

Moldova se confruntă cu o dramă la capitolul sănătate reproducerii. Aproximativ 25 la sută dintre cuplurile din țară nu reușesc să conceapă copii. Asta ar însemna aproximativ 140 de mii de familii care se confruntă cu problema infertilității. Responsabilii din sănătate spun că tendința este una dramatică și pune sub semnul întrebării creșterea demografică a țării. Din acest motiv au fost operate mai multe modificări la Legea privind sănătatea reproducerii. Astăzi documentul a fost votat de deputați în prima lectură.

Autoritățile din sănătate speră ca astfel să le ușureze măcar puțin povara familiilor cu probleme de fertilitate.  Acestea au propus ca familiile care nu pot avea copii să beneficieze de prima procedură de fertilizare gratuit, indiferent de veniturile pe care le au. Cert este că ei nu vor face aceste proceduri la o instituție publică specializată în fertilizare, pentru că în țară ele nu există, ci la clinicile private. Cel puțin așa a declarat viceministrul Sănătății, Aliona Serbulensco în plenul Parlamentului. Acestea urmează să fie contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, care va stabili, în funcție de banii pe care-i va acumula în buget, câte proceduri de fertilizare și câte cupluri va ferici pe parcursul anului viitor.

La rândul său, Ministerul Sănătății urmează să elaboreze un regulament cu indicațiile medicale pe care vor trebui să le întrunească familiile cu probleme de fertilitate și să instituție un consiliu care va examina dosarele acestora. Ceea ce este important e că partenerii trebuie obligatoriu să dețină polițe de asigurare medicale pentru a putea beneficia de fertilizare in vitro. Ei însă nu vor mai depinde de veniturile pe care le obțin, așa cum era indicat în legea veche.

█ REPORTAJ// Moldova, țară fără rod

Ministrul adjunct al Sănătății, Aliona Serbulenco, a mai declarat la ședința Parlamentului că o procedură de fertilizare in vitro la clinicile private din Moldova costă, în funcție de complexitatea cazului, între 30 și 60 de mii de lei. În acest preț sunt incluse atât investigațiile, precum și medicamentele pentru tratament.

Potrivit specialiștilor, legea sănătății reproducerii trebuia modificată, deoarece Compania Națională de asigurări în Medicină nu putea finanța astfel de servicii fără argumentare juridică. 

„Legea prevede să subvenționeze femeile care suferă de infertilitate, dacă veniturile ei sunt mai mici decât 50% din salariu mediu în sfera de activitate. Dar, când s-a trecut la partea juridică s-a constatat că nu sunt cunoscute veniturile pe ramura de activitate, ci doar cele generale pe economie”, declara anterior pentru Sănătate INFO Mihai Strătilă, Directorul Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală.

În consecință, din 2012 când a fost adoptată Legea privind sănătatea reproducerii, nicio femeie și niciun cuplu din Moldova cu probleme de fertilitate nu a beneficiat de acest drept legal. Acestea au plătit toate procedurile de fertilizare.

Mihai Strătilă a mai explicat pentru Sănătate INFO că familiile nu puteau profita de o asemenea procedură, pentru că CNAM nu a planificat niciodată până acum cheltuieli pentru fertilizare in vitro.

De asemenea, Programul Unic al Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală pentru anul 2016 prevede acoperirea cheltuielilor pentru reproducerea umană, asistată medical. În acest sens, Compania Națională de Asigurări în Medicină urmează să contracteze instituții medico-sanitare care vor presta astfel de servicii.

 

█  Articole relaționate: 

Dr.Adrian Borș, ginecolog-obstetrician: „Pentru mine cuplurile care decid să conceapă prunci prin metoda fertilizării sunt niște eroi” 

Promisiuni pentru cuplurile infertile. Ministerul Sănătății a anunțat o procedură de fertilizare in vitro gratuită, fără să aibă pregătite toate regulamentele