Autor: Parascovia Sula

Cuplurile din Moldova care nu pot avea copii din varii motive de sănătate ar putea beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratis. Ministerul Sănătății a propus spre avizare ministerelor modificări la Legea privind sănătatea reproducerii. Chiar dacă modificările nu au trecut nici măcar de transparența decizională, responsabilii de la Sănătate au anunțat că cheltuielile pentru o asemenea procedură deja au fost incluse în programul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală. De altfel, și legea actuală cu privire la sănătatea reproducerii prevedere o procedură gratuită pentru cuplurile infertile, doar că se pare, norma legislativă a fost până acum nefuncțională.

Astfel, potrivit propunerilor ministerului, cuplurile afectate de infertilitate ar urma să beneficieze de o procedură de fertilizare in vitro gratuită în baza indicațiilor medicale și nu în baza veniturilor pe care le dețin cum este scris acum în lege.  Specialiștii spun că au fost nevoiți să facă această modificare, deoarece Compania Națională de asigurări în Medicină nu putea finanța astfel de servicii fără argumentare juridică. 

„Legea prevede să subvenționeze femeile care suferă de infertilitate, dacă veniturile ei sunt mai mici decât 50% din salariu mediu în sfera de activitate. Dar, când s-a trecut la partea juridică s-a constatat că nu sunt cunoscute veniturile pe ramura de activitate, ci doar cele generale pe economie”, a spus pentru Sănătate INFO Mihai Strătilă, Directorul Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală.

█ REPORTAJ// Moldova, țară fără rod

În consecință, din 2012 când a fost adoptată Legea privind sănătatea reproducerii, nicio femeie și nici un cuplu din Moldova cu probleme de fertilitate nu a beneficiat de acest drept legal. Acestea au plătit toate procedurile de fertilizare.

Mihai Strătilă a mai explicat pentru Sănătate INFO că familiile nu puteau profita de o asemenea procedură, pentru că CNAM nu a planificat niciodată până acum cheltuieli pentru fertilizare in vitro.

 „CNAM-ul face bugete anual și cred eu că pe atunci nu era prevăzut un articol care prevedea și cheltuielile pentru acest serviciu. Aceste cheltuieli nu puteau fi planificate, fără a avea argumentul juridic menționat mai sus. Acum, CNAM-ul va putea mai ușor să-și planifice un buget, având în vedere că deja serviciile se vor oferi în baza indicațiilor medicale”.

Pe lângă modificarea Legii privind sănătatea reproducerii, Ministerului Sănătății mai trebuie să aprobe alte documente care vor  reglementa indicațiile medicale pe care trebuie să le întrunească un cuplu ca să beneficieze gratis de o procedură de fertilizare in vitro. Deși instituția a anunțat pe site-ul său că a elaborat deja un Regulament care stabilește indicațiile medicale pentru prestarea serviciilor de reproducere umană asistată, deocamdată un document final nu există. Directorul Agenției Naționale de Transplant, Igor Codreanu, a declarat pentru Sănătate INFO că instituția pe care o conduce a elaborat un draft împreună cu specialiști în obstetrică și ginecologie, dar deocamdată nu au primit de la Minister varianta finală.

 Problemele sexuale ale bărbaților din Moldova, extrem de grave

În Moldova pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o tendință de reducere a ratei fertilității. Mai exact, per cuplu revine câte un copil. Ultimele date ale Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală arată că 20% dintre cupluri (aproximativ 140.000 cupluri), din numărul total, suferă de o formă sau alta de infertilitate. Medicii susțin că, de obicei, de infertilitate pot suferi atât femeile, cât și bărbații.

„Statistica arată că în 40% din cazuri de vină este factorul masculin și la alte 40% factorul feminin. La restul 20% factorii sunt combinați. În cazul femeilor predomină problemele trompelor uterine, cauza majoră fiind infecția cronică cu chlamydia și gonoreea netratată, care distruge trompele și provoacă infertilitatea. Mai pot fi și probleme legate de ovulație, calitatea acesteia, precum și cele legate de uter. La bărbați cauzele infertilității sunt în mare parte legate de calitatea spermei”, a explicat pentru Sănătate INFO Maxim Călăraș, ginecolog obtetrician.

În ultimii ani cazurile de infertilitate sunt tot mai multe, iar Moldova nu este o excepție. Specialiștii afirmă că problemele de infertilitate apar în special din cauza inflamației trompelor uterine la femei.

„Nu este un secret că numărul cuplurilor infertile este în creștere și anume din cauza proceselor inflamatorii a trompelor uterine la femei. Asta, deoarece în ultimii ani s-a schimbat conceptul unui raport sexual. Relațiile sexuale sunt privite mai mult ca o plăcere. Femeile reușesc să întrețină relații sexuale cu mai mulți parteneri pe parcursul vieții reproductive, iar infecția cu chlamydia care distruge trompele uterine nu are niciun tablou clinic. Femeile se pot infecta, iar consecințele le pot afla abia peste câțiva ani. Numai asta ar explica o creștere ușoară a cuplurilor infertile”, a mai menționat Călăraș.

 Numărul cuplurilor infertile din Republica Moldova, în creștere. Pentru un simplu diagnostic de sterilitate bărbații trebuie să vină până la Chișinău 

Din numărul cuplurilor sterile la aproximativ 2,5% (2.500-3.000 femei), infertilitatea poate fi soluționată doar prin metoda fertilizării in vitro.

O astfel de intervenție, în Moldova ajunge la aproximativ 59.000 de lei. În acest preț sunt incluse atât investigațiile, precum și medicamentele necesare, a mai declarat Strătilă.

De asemenea, Programul Unic al Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală pentru anul 2016 prevede acoperirea cheltuielilor pentru reproducerea umană, asistată medical. În acest sens, Compania Națională de Asigurări în Medicină urmează să contracteze instituții medico-sanitare care vor presta astfel de servicii.

În România, de exemplu, cuplurile cu probleme de fertilitate, de asemenea, pot beneficia de fertilizare in vitro gratuit. Acestea sunt incluse în subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer.

 

 Articole relaționate:

Un nou tip de chirurgie – transplantul de uter. Mai multe femei au obținut, prin transplant, un uter nou și vor putea să nască copii biologici 

Turismul medical, o sursă profitabilă de venit pentru sistemul de sănătate 

Piața fertilizărilor in vitro prosperă în Asia