Autor: Irina Papuc

Guvernul va examina mâine Proiectul de Guvern care prevede crearea unei societăți comerciale, cu capital exclusiv de stat. Propunerea vine de la Ministerul Sănătății care intenționează să creeze o structură nouă care să excludă intermediarii în procesul de achiziții publice pentru sistemul medical, ceea ce înseamnă medicamente, articole parafarmaceutice și echipamente medicale. Noua structură ar putea crea un monopol pe piața achizițiilor și ar putea deveni funcțională pentru grupuri restrânse de interese, a atenționat CNA, într-un raport al său. Documentul a ajuns pe masa Guvernului și urmează să fie examinat mâine. Ministerul l-a înaintat în redacția inițială, cu elementele sale riscante, astfel că decizia Guvernului de mâine este una extrem de interesantă.

Noua structură se va numi MoldFarm și va avea un capital social de 20.000 de mii de lei. În mare parte, asta e tot ce știm. Ministerul Sănătății argumentează crearea unei noi societăți pe acțiuni cu capital social de stat destul de simplu – procurarea medicamentelor și echipamentelor centralizat, la preț de producător.

Astfel, conform statutului, societatea pe acțiuni ar urma să achiziționeze, să importe, să păstreze, să depoziteze și să comercializeze medicamente, articole parafarmaceutice și dispozitive medicale, inclusiv preparate psihotrope și tehnică de optică medicală.

„Prin procurarea bunurilor respective la preț de producător, societatea pe acțiuni nou-creată ar exclude situațiile în care importatorii de medicamente și dispozitive medicale ar recurge la înțelegeri de cartel, pentru a majora în mod nejustificat prețurile”, se argumentează destul de voalat în Nota Informativă a proiectului. De asemenea, Ministerul Sănătății dă asigurări că astfel MoldFarm ar putea cumpăra preparate pentru necesitățile spitalelor în regim de urgență și astfel s-ar evita criza generată artificial din perioada 2014-2015 din spitale.

Într-o expertiză a elementelor corupționale, CNA a atras atenția asupra faptului că proiectul trebuia consultat cu Consiliul Concurenței, pentru a evita riscurile de monopol pe piața medicamentelor. Mai mult, autorii analizei cred că Ministerul Sănătății nu a reușit să creeze o legătură logică dintre crearea MoldFarm și argumentele pe care le-a folosit în Nota sa Informativă.

„În contextul examinării unor iniţiative ce vizau în esenţă obiectul creării Societăţii pe acţiuni MoldFarm (inclusiv raportul de expertiză în privința reorganizării societăţii pe acţiuni SanfarmPrim), accentuăm faptul că desconsiderarea recomandărilor reflectate în prezentul raport de expertiză poate determina prejudicierea interesului public general prin crearea unor condiţii adaptate convenţiei anumitor persoane sau grupuri de practicare a activităţii economice în condiţii favorabile”, este constatarea francă a CNA.

De altfel, CNA este reticent în privința activității de viitor a societății pe acțiuni. „Prevederile proiectului nu stabilesc norme de reglementare a intervenţiei operatorului în contextul în care unii operatori economici privaţi, desemnaţi în calitate de câştigători ai procedurilor de achiziţii publice de medicamente, produse farmaceutice ori dispozitive medicale, nu şi-ar executa obligaţiile contractuale, prin refuzul livrării. Circumstanţa în speţă creează incertitudine faţă de rolul şi activităţile ce urmează a fi desfăşurate ulterior de către entitatea creată, condiţionând riscul neeliminării deficienţelor ce au fost invocate drept temei pentru crearea S.A.„MoldFarm”, mai constată CNA.

Amintim că Guvernul a aprobat recent Hotărârea de Guvern prin care a fost creat Centrul Național de Achiziții Centralizate în Sănătate, acesta preluând o parte din atribuțiile Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Numirea conducerii Centrului însă a picat testul transparenței, iar Ministerul Sănătății nu s-a deranjat să explice de ce numirile nu au fost anunțate public.

 

█  Articole relaționate:

Fostul director de la Căile Ferate, partener de afaceri cu familia Voronin, a ajuns vicedirector la Agenția Medicamentului

Schimbări pe muțite la Agenția Medicamentului. Un vicedirector s-a enervat când a fost întrebat ce studii are 

Directorul Agenției Medicamentului a fost demis. Cine i-a luat fotoliul