Autor: Parascovia Rogate

Istoria se repetă al doilea an consecutiv. Livrarea celor 200.000 de doze de vaccin antigripal întârzie din nou. Deși Ministerul Sănătății a semnat un memorandum cu Center for Vaccine Equity, The Task Force for Global Health din Statele Unite, iar lotul de vaccinuri antigripale trebuia să ajungă până la sfârșitul lunii octombrie, acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum. Potrivit autorității în sănătate, în acest moment „vaccinurile se află în tranzit spre Moldova”. Doctorii, la rândul lor, ne asigură că deocamdată situația e sub control și nu trebuie să ne îngrijorăm, deocamdată nu există focare de infecții respiratorii, iar gripa se așteaptă abia în a doua jumătate a lunii ianuarie – începutul lui februarie. Asta, deși deja sunt înregistrate cinci cazuri de gripă. Totuși, specialiștii afirmă că persoanele din grupul de risc trebuie vaccinate cât mai curând posibil.

Vaccinurile antigripale întârzie al doilea an consecutiv. În momentul în care a fost semnat memorandumul, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că acestea vor ajunge în țară până pe 31 octombrie. Ulterior, demnitarul a pronunțat alt termen – 30 noiembrie. Suntem în 6 decembrie și vaccinurile încă nu au ajuns. Într-un comunicat plasat pe site-ul instituției scrie că acestea sunt „în tranzit”, doar că nu e precizat unde anume.

 Au fost confirmate primele cazuri de gripă din acest sezon. Este vorba despre doi copii din Chișinău 

Între timp, specialiștii în sănătate ne consolează și spun că deocamdată situația e sub control. Totuși, cred ei, pentru o protecție eficientă împotriva gripei este nevoie ca vaccinurile să fie administrate cu cel puțin o lună înainte de a apărea focarul în țară.

„Pentru a se forma imunitatea este nevoie de timp, de la o lună la două luni. Însă totul e individual, deoarece pacienții sunt diferiți. Desigur că întârzierea acestor vaccinuri nu e în beneficiul pacienților, deoarece dacă o persoană din grupul de risc a contactat virusului gripal, atunci reprezintă o sursă de infecție pentru toți cei din jur. Însă totul depinde de situație și cât de agresiv este virusul gripal”, a declarat pentru Sănătate INFO Ninel Guler, medic de familie și șef adjunct la Centrul de Sănătate nr.1 de la Orhei.

De altfel, specialiștii au spus că în acest an situația privind infecțiile respiratorii este la nivelul anului trecut.

„Sigur că e bine să facem vaccinarea înainte ca să apară gripa. Numai că și pacienții sunt diferiți. Unii până nu apare gripa nu vin să fie vaccinați. Cel mai bine ar fi ca oamenii să fie vaccinați în noiembrie. Având în vedere că acum situația e sub control, atunci nu e pericol să fie administrate când vor apărea, dar Doamne Ferește dacă luna decembrie vor fi multe cazuri de viroze și gripă. Atunci vaccinurile trebuiau administrate mai înainte”, a spus și Nicolae Pocinoc, medic pediatru, șef adjunct al Centrului de Sănătate de la Orhei.

Vom preciza că în ultimele două săptămâni au fost depistate șase persoane care au contactat virusul gripal. Trei dintre ele sunt din Capitală. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, toți pacienții au primit tratament antiviral. Anul trecut însă primul caz de gripă a apărut cu o lună mai târziu, la sfârșitul lunii decembrie.

Totodată, anul trecut 20 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de virusul gripal. Niciuna dintre ele nu era vaccinată.

Este al doilea an consecutiv când Moldova beneficiază de o donație de vaccinuri antigripale gratuite, dar în același timp, pentru a doua oară livrarea acestora întârzie. Ministrul Sănătății a anunțat că datorită acestei donații, bugetul sănătății a economisit 14 milioane de lei.

 

 Articole relaționate:

Vaccinarea împotriva gripei se face cu mare întârziere. Medicii se roagă ca oamenii să nu se îmbolnăvească, deși recunosc că riscul este mare

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră