Autor: Irina Papuc

Plățile private pentru serviciile de sănătate au ajuns la 47,6 la sută din cheltuielile totale pentru sănătate în 2015. Cheltuieli private înseamnă donații, asigurări private sau cheltuieli ale ONG-urilor. Cea mai mare parte însă - peste 97 la sută -sunt banii pe care moldovenii i-au scos din buzunarul lor pentru ca să poată obține acces la servicii medicale.

Vorbim, așadar, de un nivel incredibil al plăților private în sistemul public de sănătate de aproximativ 5,5 miliarde de lei, dintre care 97 la sută reprezintă banii moldovenilor, plătiți pe medicamente, echipamente și alte cheltuieli la diferite etape ale interacțiunii lor cu sistemul medical din Moldova. Acest lucru înseamnă că pe lângă bugetul de stat, fiecare moldovean mai contribuie la un alt buget în sistemul de sănătate, care este la fel de consistent ca și primul. Datele aparțin Centrului Național de Management în Sănătate, sistematizate în raportul „Conturi Naționale de Sănătate 2015”.

Este important de menționat că anul trecut cheltuielile totale în sănătate au ajuns la cifra de 12,36 miliarde lei, adică aproximativ 656,8 milioane de dolari SUA. Potrivit datelor acumulate, cheltuielile publice au reprezentat - 4,9 la sută din PIB, iar cheltuielile private – 4,8 la sută. În același timp, cheltuielile externe,. fără credite, au constituit 0,4 la sută.

Cheltuielile publice

Din totalul de 12, 36 miliarde de lei, resursele din sectorul public constituie 48,6 la sută. În Moldova, sectorul public este finanțat din mai multe surse. Cei mai mulți bani provin din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală al CNAM. Aceasta administrează 85,7% din fondurile publice şi 41,7% din cheltuielile totale pentru sănătate. La rândul său, CNAS finanţează preponderent serviciile de recuperare, iar autorităţile publice locale joacă un rol aproape nesemnificativ în finanţarea sectorului de sănătate. Ministerului Sănătăţii a finanțat 10,4 la sută din fondurile publice şi 5,1 la sută din cheltuielile totale pentru sănătate. Celelalte fonduri sunt gestionate de alte autorităţi publice.

Cheltuielile private

Cheltuielile private provin de la patru surse: asigurările private, companiile private, asociaţiile non-profit şi persoanele fizice. Ponderea asigurărilor private a fost foarte scăzută, de doar 0,4 la sută din totalul cheltuielilor private. Cheltuielile ONG-urilor au constituit 0,06 la sută din cheltuielile private, iar companiile private au contribuit cu 1, 6 la sută din totalul acestei sume. „Majoritatea cheltuielilor private de sănătate sunt acoperite de gospodăriile casnice. Acestea reprezintă 97,9 la sută din toate cheltuielile private”, atenționează CNMS.

Unde s-au dus banii moldovenilor

Din totalul cheltuielilor destinate pentru internare, peste 85 la sută au revenit CNAM, în timp ce 11 la sută au fost suportate direct din buzunarul moldovenilor. La etapa acordării asistenței medicale în ambulatoriu lucrurile stau cu mult mai prost – aproape 94 la sută din cheltuieli au fost suportate, din nou, de către moldoveni, din propriul buzunar.

Ce bani au obținut farmaciile

Farmaciilor din Moldova le-au revenit venituri de 32 la sută din totalul cheltuielilor pentru sănătate, adică aproximativ 4,4 la sută. Numai 6 la sută au constituit bani publici. Restul banilor sunt plătiți de oameni pentru medicamente și dispozitive medicale.

Cât cheltuie statul pentru un moldovean

Dacă raportăm cheltuielile totale de sănătate la numărul existent de locuitori în Republica Moldova, atunci obținem o medie de 3.478 de lei pentru fiecare moldovean sau o medie de 184 de dolari.

Conform autorilor, unele date ar putea să nu fie foarte exacte, din cauza faptului că nu toți prestatorii de servicii medicale au fost capabili să gestioneze corect datele. De asemenea, nu este exclus că unele instituții ar fi prezentat date eronate.

 

 Articole relaționate:

Miliardele din sănătate, acumulate din buzunarul pacienților. Sume colosale „se pierd” până a ajunge în conturile spitalelor

În 2012, moldovenii au lăsat, oficial, în vistieria instituțiilor medicale peste 400 de milioane de lei 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane