Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, oamenii care au nevoie de asistență medicală de urgență, din start au șanse mici de supraviețuire. Asta, din motiv că majoritatea ambulanțelor din țară au un grad înalt de uzură și nici nu sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea primului ajutor medical. Și mai gravă este situația la copii, deoarece nu există echipe suficiente care să le acorde acestora asistență medicală de urgență. Respectiv, dreptul la viață al pacienților moldoveni este încălcat. Constatările aparțin angajaților Oficiului Avocatului Poporului și au fost făcute publice recent, printr-un studiu privind respectarea drepturilor omului în prestarea serviciilor medicale de urgență.

Datele studiului relevă că aproape 90 la sută dintre ambulanțele serviciului de asistență medicală de urgență prespitalicească (AMUP) sunt uzate în proporție de peste 80%. Asta în condițiile, când potrivit legislației, transportul sanitar care depășește gradul de uzură  de 50 la sută nu mai are dreptul să fie exploatat. De altfel, majoritatea ambulanțelor nu dețin tot echipamentul necesar pentru intervențiile de urgență. Pe lângă aceasta, pentru o operativitate mai mare, țara ar mai avea nevoie de încă 100 de ambulanțe.

█ În ce localități se va extinde SMURD în Moldova

„Dotarea insuficientă cu transport și echipamente pune în pericol viața și siguranța pacienților aflați în stări medicale de urgență. Se încalcă drepturile fundamentale, precum accesul pacienților la servicii de sănătate, standarde de calitate, etc”, scriu autorii studiului.

O altă problemă prezentată în studiu arată că în majoritatea punctelor AMUP nu există echipe de reanimare pentru copii. Motivul este lipsa banilor, dar și a personalului.

Criza de cadre medicale, de asemenea, își lasă larg amprenta asupra calității serviciilor AMUP. Datele arată, că e lipsă acută atât de medici, cât și de felceri. Cel mai mult au de suferit copiii, deoarece în 87% de cazuri există o insuficiență de personal medical cu profil pediatric. Situația cea mai gravă este  la sate, deoarece personalul medical nu este motivat să lucreze acolo, atât din cauza salariului mic, cât și a condițiilor grele de muncă. Din acest motiv, mulți abandonează profesia de medic.

O altă problemă, care derivă din mai mulți factori, este timpul de sosire a ambulanței la domiciliu. Deși, conform legislației, în centrele municipale, orașe, comune, sate - o ambulanță ar trebui să ajungă la solicitare în cel mult 10-15 minute în restul teritoriilor, totuși, se constată că acestea ajung cu mare întârziere.  82% din respondenții studiului declară că ambulanța a sosit la timp la domiciliu, în timp ce restul consideră că a întârziat. Cei mai exigenți sunt respondenții din orașe, în special din Chișinău. Potrivit autorilor studiului, chiar dacă stația AMUP se află la o distanță mică de localitatea solicitată, din cauză stării deplorabile a drumurilor, această întârzie.

„O altă problemă gravă care afectează timpul în care se ajunge la pacient este lipsa indiciilor pentru a găsi ușor strada sau casa bolnavului. În sate lipsește numerotarea caselor, străzile nu sunt marcate, iar drumurile nu sunt iluminate”, scrie în studiu.

Pe lângă acestea, datele mai arată că populația este nemulțumită de faptul că li se încalcă dreptul la confidențialitate. Respondenții au menționat că lucrătorii medicali din cadrul AMUP nu-i informează suficient. Este vorba despre 12% din intervievați. S-a mai constatat că din lipsă de personal medical, adesea la solicitări se deplasează doar felcerul. „Acesta ar putea avea dificultăți în cazul când li se solicită oferirea unor răspunsuri ample despre tratamente”, mai scrie în studiu.

█ Cele mai sigure și nesigure spitale din Moldova

Autorii cercetării au venit și cu un set de recomandări pentru autoritățile din sănătate, cu scopul de a spori calitatea serviciului AMUP.

„Este nevoie să fie revăzut mecanismul de atribuire a fondurilor pentru AMUP din bugetul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Trebuie să fie luate măsuri din partea autorităților publice locale (APL-urile) pentru crearea condițiilor care facilitează accesul ambulanțelor în sate, precum numerotarea caselor, indicarea denumirii străzilor, dar și iluminarea lor”.

Autorii mai precizează că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru ca să motiveze personalul medical să activeze în continuare. De altfel, APL-urile trebuie să revadă condițiile de amplasare a edificiilor AMUP.

O altă recomandare extrem de importantă este formarea și instruirea continuă a medicilor pediatri pentru sistemul de asistență medicală de urgență.

Vom preciza că serviciul de AMUP acordă asistență medicală prin intermediul a 134 de stații și puncte de urgență. Asistența medicală prespitalicească este oferită în regim non-stop în cazul urgențelor chirurgicale, calamităților, dezastrelor, dar și a altor stări care pun în pericol viața persoanelor. Cadrele medicale trebuie să acorde primul ajutor medical specializat, să asigure transportarea la instituțiile medicale a pacienților grav bolnavi, gravidelor, etc.

 

 Articole relaționate:

Bolnavi de nepăsare. Respectul față de pacienţi tinde să devină o boală incurabilă

Miliarde de lei pentru modernizarea celui mai solicitat serviciu medical din țară. Jumătate din bani lipsesc