Redactor: Irina Soltan

Gripa continuă să facă ravagii în întreaga lume. Țările vecine anunță despre  primele decese survenite în urma complicațiilor cauzate de virusul gripal. Astfel România a înregistrat prima victimă în județul Galați, scrie libertatea.ro. Gripa a răpus viața unei femei nevaccinate. Aceasta mai suferea și de diabet. La doar câteva zile de la acest deces, altul a fost înregistrat în județul Dâmbovița.
Medicii din România spun că sunt uimiţi atât de numărul mare de pacienţi, cât şi de faptul că îmbolnăvirile au apărut mai devreme decât în alţi ani. În plus au constatat că virusurile sunt mai agresive şi nu ţin cont de graniţe. Oamenii se îmbolnăvesc pe capete şi în alte ţări europene.

Un alt stat vecin, Ucraina, înregistrează și el indici depășiți ai pragului epidemic în 21 de regiuni ale țării. Medicii se plâng că nu fac față numărului mare de bolnavi afectați de viroze. Printre orașele afectate este Capitala, anunță ministerul Sănătății de la Kiev. Instituția informează că șase oameni au murit în urma complicațiilor cauzate de gripă. Deși de regulă cei mai afectați de gripa sezonieră sunt copiii, autoritatea în sănătate copiii spune că acum numărul micuților bolnavi este în descreștere, datorită vacanței din perioada sărbătorilor.

În Rusia situația nu e deloc îmbucurătoare. Gripa a cuprins, pentru prima oară în istorie, orașe întregi din Siberia, precum Krasnoiarsk și Novosibirsk. Potrivit datelor publicate de „Научно-исследовательский институт гриппа” al Federației Ruse, indicii epidemici sunt în continuă creștere pe întreg teritoriul țării. Numărul persoanelor afectate este de peste 1000 de persoane la 100 de mii populație. 59 de orașe sunt afectate de virus, iar specialiștii prognozează un nou val epidemic la începutul lunii februarie.

În schimb în Moldova virozele bat în retragere. Cel puțin în Chișinău, numărul bolnavilor s-a micșorat cu cel puțin o mie de persoane. Centrul Municipal de Sănătate Publică ne anunță că în Capitală nu au fost înregistrate decese ori complicații severe cauzate de gripă. Și asta datorită imunizării populației. Astfel, în perioada 2-8 ianuarie, în Municipiu au fost înregistrate 4 mii 140 de afecțiuni virale față de 5 mii 61 de cazuri înregistrate o săptămână mai devreme. Deocamdată nu există date pe întreaga țară. Ultimele publicate pe site-ul Centrului Național de Sănătate Publică sunt din luna decembrie.

 

 Articole relaționate:

Moldovenii suferă tot mai mult de boli respiratorii. Copiii, cei mai afectaţi 

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră