Autor: Elena Cioina

Ministerul Sănătății urmează să înceapă în aceste zile repartizarea celor 730 de mii de teste pentru măsurarea nivelului glicemiei în sânge, destinate copiilor bolnavi de diabet. Împreună cu acestea vor fi împărțite tot atâtea lanțete și 400 de glucometre. Cea care a câștigat tenderul public este o companie relativ nouă pe piață farmaceutică din Moldova și se numește Pharmony SRL. Potrivit responsabililor de la Institutul Mamei și Copilului aceasta a oferit pentru teste, surprinzător, un preț mai mult decât rezonabil – aproximativ 1,63 de lei bucata. Oferirea gratuită a testelor și glucometrelor copiilor bolnavi de diabet este o premieră pentru țară și doctorii specializați în domeniu s-au arătat extrem de mulțumiți de performanță. Asta, pentru că, deși Programul Național Mold-Diab prevede oferirea gratuită a testelor, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum.

Ceea ce este incert în istoria achiziției acestor teste este câți bani a alocat totuși Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru procurarea lor. Licitația propriu-zisă a fost organizată de Institutul Mamei și Copilului (IMC). Conform contractului de achiziție, Pharmony SRL urmează să primească din licitație 1 milion 186 de mii 688 de lei. Informația a fost confirmată atât de CNAM, cât și de responsabilii IMC și chiar de proprietarul companiei câștigătoare, Alexandru Șarco. Un comunicat al Ministerului Sănătății prezintă o altă cifră, ceva mai mare, de 1 milion 191 de mii 360 de lei. Un alt document însă, în posesia căruia a intrat Redacția Sănătate INFO, arată că la sfârșitul lunii decembrie, Consiliul de Administrare al CNAM a decis, la solicitarea Ministerului Sănătății, să majoreze sumele contractelor pentru câteva instituții medicale, inclusiv pentru IMC. Ministerul a solicitat ca instituției să-i fie alocate 2 milioane de lei pentru „acoperirea costului testelor pentru glicemia la copii”. În luna noiembrie, când era abia anunțată licitația, CNAM ne anunța că pentru procurarea testelor au fost prevăzute 3,6 milioane de lei.

Decizia de acordare suplimentară a banilor a fost luată pe 27 decembrie, deși licitația pentru procurarea testelor a fost lansată la mijlocul lunii noiembrie, iar numele câștigătorului era public încă de pe data de 8 decembrie. Prin urmare, Ministerul Sănătății nu avea cum să nu cunoască suma care trebuie alocată firmei câștigătoare, de aceea nu este clar de ce a solicitat ca IMC-ului să-i fie transferate 2 milioane de lei pentru teste.

Responsabilii de la CNAM au menționat pentru Sănătate INFO că potrivit contractului de achiziție ei urmează să plătească pentru testele de măsurare a glicemiei un milion 186 de mii 688 de lei. „În factura de achiziţie a glucometrelor, testelor de monitorizare a glicemiei şi lanţetelor pentru copiii cu diabet este indicată suma de 1 186 688 de lei. Puteți întreba la Ministerul Sănătății ce au avut în vedere cu această sumă”, este răspunsul CNAM.

La rândul său, reprezentantul Confederației Sindicatelor din Moldova în Consiliul de Administrare al CNAM, Sergiu Sainciuc, ne-a declarat că într-adevăr în ultima ședință, pe 28 decembire, membrii Consiliului au acceptat solicitarea Ministerului Sănătății privind alocarea celor 2 milioane de lei Institutului Mamei și Copilului pentru procurarea testelor de măsurare a glicemiei la copii. Sainciunc a mai adăugat că: „În mod firesc cât au solicitat pentru teste, atât trebuia să transfere CNAM la IMC pentru ele”.

Un spital ales de Ministerul Sănătății va cumpăra teste de glicemie în valoare de aproape 4 milioane de lei 

De la Ministerul Sănătății nu am putut obține vreun răspuns, întrucât nimeni nu a răspuns la telefon, iar la solicitările Redacției Sănătate INFO instituția nu mai reacționează deja de câteva luni. Într-un comunicat plasat pe site-ul ministerului, pe 27 decembrie, Ruxanda Glavan declara că „pentru prima dată noi am reușit să asigurăm toți copii bolnavi de diabet zaharat cu această partidă de glucometre, teste și lanțete. Prețul mediu în farmacie pentru un singur test este de 3-6 lei. Ceea ce ne-a reușit nouă este să obținem prețuri extrem de mici de 1,5 lei pentru un test”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Potrivit licitației publice, compania Pharmony a vândut Institutului Mamei și Copilului doar testele. Chiar dacă e prima licitație publică câștigată, firma a fost generoasă și a oferit gratis 730 de mii de lanțetele și 400 de glucometrele. „Așa a fost procedura de licitație, dar în cerințele tehnice când s-a înaintat față de ofertanți s-au cerut și aparate. Acestea au fost donate, iar lanțetele au fost incluse în prețul testelor. Nu a fost o licitație separată. Firma e nouă pe piață. Și prețul testelor a fost pentru noi o surpriză. La farmacie un test costă în jur de 4-5 lei, preț comercial, dar ei ne-au oferit cu prețul de 1 leu 63 de bani bucata. Practic nu au avut concurenți”, a declarat pentru Sănătate INFO, Andrian Chiriac, medic endocrinolog la IMC.

La rândul său, proprietarul Pharmony, Alexandru Șarco a menționat pentru Sănătate INFO că a reușit să propună un preț foarte bun pentru teste, nu pentru că a dorit să câștige licitația, ci pentru că e bun la negocieri și tratative. Cert este că deocamdată banii nu au ajuns în contul companiei.

„Eu am o experiență foarte bogată în materie de negocieri și tratative. Odată cu proiectul lansat de Ministerul Sănătății compania noastră își planifică să penetreze piața farmaciilor. Deocamdată noi nu am primit banii, dar nu cred că e o problemă. Conform legislației termenul e de 20 de zile și noi înțelegem că e început de an, așa ca așteptăm. Eu cunosc foarte bine sistemul și suntem înarmați cu răbdare. Plata oricum va fi făcută în curând”, a precizat Alexandru Șarco.

El a adăugat că politica firmei pe care o conduce este să ofere prețuri accesibile și produse de calitate. „Noi suntem distribuitorul exclusiv al companiei VivaCheck, companie americană, specializată în producerea dispozitivelor și consumabilelor de măsurare a glicemiei. Au câteva modele de glucometre performante, interesante cu posibilitatea de a fi integrate în circuite informaționale pentru a transmite datele în regim real. Producerea lor se face în China, dispozitivele dispun de certificate CE și au trecut standardele de conformitate”, a precizat Șarco.

Vom preciza că Pharmony SRL a fost fondată în iulie 2015 și-i are în calitate de fondatori pe Alexandru Șarco, care este și coordonator tehnic la organizația REPEMOL și pe Diana Munteanu. Firma își are sediul în sectorul Râșcani, pe strada Studenților 7/7, ap.85 și printre activități are și comerț cu amănuntul a articolelor medicale și produselor farmaceutice.

Potrivit lui Andrian Chiriac la concursul de cumpărare a testelor pentru măsurarea glicemiei la copii au participat 10 companii. Medicul spune că e o mare performanță pentru ei, având în vedere că fiecare copil va primi pentru fiecare zi câte cinci teste și cinci lanțete, în timp ce în România copiii cu diabet primesc gratuit trei teste, iar în Ucraina – un singur test pe zi. 

„Asta e ceva nou. Nu am întâlnit nici la colegii din țările vecine, România, Ucraina. Pacienții își cumpără singuri lanțetele de cele mai multe ori”, a precizat Chiriac.

Ceea ce nu e sigur, spune doctorul, dacă acest proiect va avea continuitate și în anii următori. Am înțeles că au fost găsite niște surse suplimentare. Nu știm dacă va avea continuitate. Dacă va merge mai departe, noi vom fi doar bucuroși”, a mai spus Chiriac.

Vom preciza că potrivit Programului național de profilaxie a diabetului zaharat „MoldDiab”, statul și-a asumat obligația să asigure copiii care suferă de această maladie cu glucometre și teste de măsurare a glicemiei, lucru care nu a fost respectat încă niciodată până în prezent.

Potrivit statisticilor, în Moldova sunt înregistrați 380 de copii care suferă de diabet. În fiecare an sunt înregistrate în jur de 60-80 de cazuri noi.

 

█ Articole relaționate:

Noi responsabilități pentru spitale. Acestea sunt obligate să raporteze lunar asigurarea cu medicamente

Spitalele taie din medicamente, din cauza bugetului auster 

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale