Autor: Irina Papuc

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a recunoscut, în cadrul unui briefing de presă, că sistemul de sănătate din Republica Moldova are probleme, iar acest lucru s-ar întâmpla din cauza reformelor, care întârzie să fie implementate. De această dată ministrul nu a mai declarat convingător că toate lucrurile decurg bine la Spitalul Ignatenco și a cerut autorităților implicate, dar și angajaților să respecte legea.

„Aș vrea să aduc aminte directorilor că există departamentul de standardizare, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, iar legea prevede că echipamentul medical trebuie supus controalelor și trebuie mai întâi să treacă prin aceste instituții. Ministerul Sănătății nu va reuși de unul singur în realizarea tuturor obiectivelor. Administrațiile publice locale sunt datoare să colaboreze cu noi, mai ales în ce privește dotarea și modernizarea spitalelor”, a precizat Andrei Usatîi.

Totodată, ministrul susține că va prezenta în fața presei pe data de 7 august rezultatele unei comisii, care va examina nu numai situația de la „Valentin Ignatenco”, ci și a spitalelor din întreaga țară. Astfel, ministrul va oferi informații despre numărul de utilaje medicale necesare în fiecare instituție medicală și suma preconizată pentru procurarea acestora.

Scandalul de la spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” a izbucnit la începutul acestei săptămâni, când pe un portal de știri au apărut imagini cum doi chirurgi operează un copil, folosind o bormașină industrială. Filmulețul a fost preluat de către cele mai importante publicații din lume.

Articole relaționate:

Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul „Valentin Ignatenco” 

A vizitat spitalul „Valentin Ignatenco”, dar nu a găsit nicio bormașină industrială. Andrei Usatîi: Filmulețul a fost postat pentru a discredita activitatea instituției 

Premierul Iurie Leancă cere suspendarea angajaților responsabili de situația de la Spitalul Valentin Ignatenco