Redactor: Tatiana Povar

Cea mai influentă organizație în domeniul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, a publicat pentru prima dată lista bacteriilor rezistente la antibiotice, care sunt prioritate la nivel global. Este un catalog cu 12 familii de bacterii despre care OMS spune că ,,sunt o adevărată încercare pentru sănătatea omenirii și au nevoie urgent de antibiotice noi”, afirmă José Luis Castro, director executiv al Uniunii Internaționale împotriva Tuberculozei  și Bolilor Pulmonare, scrie statnews.com.

Mai mult decât un exercițiu academic, documentul reprezintă un instrument de lucru creat pentru a ajuta la stabilirea priorităților investiționale. Persoanele de decizie vor avea un instrument de orientare pentru a sprijini dezvoltarea cercetărilor farmaceutice.

,,Lista este binevenită, însă are un defect care necesită corecție imediată”- afirmă José Luis Castro director executiv la Uniunea Internațională Împotriva Tuberculozei și Bolilor Pulmonare.

 OMS a publicat lista bacteriilor care prezintă cel mai mare pericol pentru viața omului 

Experții au ales să excludă Mycobacterium tuberculosis - bacteria care provoacă tuberculoza (TB), în timp ce maladia ucide mai mulți oameni decât oricare altă boală infecțioasă și are o rezistență înaltă la mai multe antibiotice, pe care însăși OMS a declarat-o ,,critică”.

OMS consideră rațional excluderea TB din lista bacteriilor prioritare, deoarece deja ,,este stabilită drept o prioritate globală care necesită urgent tratamente inovative”. Cu alte cuvinte bacilul Koch nu a fost luat în considerare, deoarece deja i s-a acordat proritate globală.

Tuberculoza este pandemică. OMS estimează că numai în 2015 un număr de aproximativ 10.4 milioane de oameni au contractat boala, iar 580 de mii dintre aceștia suferă de o formă rezistentă la tratamentul cu antibiotice. Numai unu din cinci persoane cu TB multi-drog rezistentă sunt diagnosticate și tratate. Restul rămân bolnavi și contagioși pentru luni sau chiar ani, răspândesc infecția și într-un final decedează din cauza ei.

Tuberculoza multi-drg rezistentă este dificil de tratat. Persoanele afectate au nevoie de tratament cu antibiotice rare (deseori scumpe) de la două luni până la 2 ani. Printre pacienții care beneficiază de tratament, jumătate supraviețuiesc. Cei care supraviețuiesc, de obicei au efecte adverse de la tratamentul pe care l-au primit, cum ar fi afectarea unui organ sau pierderea auzului.

Printre ciudățenii, lucrătorii medicali și pacienții ezită să profite de ceea ce ar trebui să fie deja ,,medicina de ieri”. Aproape toate antibioticele inventate pentru tratamentul tuberculozei au fost inventate înainte ca omul să pășească pe lună. Numai două preparate antituberculoase au fost aprobate de atunci: bedachilina în 2012 și delamanid în 2014, la care au acces restricționat pacienții cu formele cele mai rezistente.

Între timp, suportul pentru cercetările în descoperirea noilor antibiotice anti-TB este în scădere. Finanțarea curentă este de trei ori mai mică decât ar fi nevoie. Iată de ce excluderea bacilului Koch din lista bacteriilor prioritare elaborată de OMS poate avea un efect negativ neașteptat în efortul mondial de luptă împotriva TB.

Lansarea Listei prioritare a OMS va fi efectuată în cadrul întâlnirii oficialilor de sănătate din 20 de țări, care vor reprezenta cele mai influente țări din lume, la Moscova, în noiembrie, anul curent. Secretarii naționali și ministerele își vor da întâlnire anume pentru a oferi un răspuns cu privire la tuberculoză.

 Bolnavii de tuberculoză din Moldova vor fi tratați cu cele mai noi medicamente aprobate la nivel mondial. Cine le produse și cât de eficiente sunt 

În 2018, președinții și premieri din întreaga lume vor conveni pentru prima dată în istorie asupra acțiunilor pe care le vor implementa pentru a pune capăt epidemiei TB.

Deciziile care se vor negocia la aceste două sumituri, vor avea efecte sesizabile asupra dezvoltării cercetărilor și finanțării programelor de luptă împotriva TB, respectiv vor influența și depistarea unor antibiotice noi, extrem de importante pentru combaterea epidemiei.

Faptul că TB a fost lăsată de-o parte de Lista bacteriilor prioritare OMS poate provoca neclarități și confuzii, în special persoanelor de decizie care elaborează politici de sănătate.

Rezistența la antibiotice este în creștere, iar puterea antibioticelor – în scădere. Lista creată de OMS este un instrument de lucru prioritar în crearea politicilor de sănătate. Ghidarea oferită de OMS este extrem de influentă la dezvoltarea acestor politici. Pentru siguranță, este necesar urgent dezvoltarea noilor antibiotice împotriva TB.

După publicarea listei, Directorul- General al OMS Margaret Chan a emis o declarație: ,,Abordarea TB multi-drog rezistentă este o prioritate a OMS și a întregii lumi.” Mesajul este binevenit, dar cu tendință de a se pierde în viitor, dacă lista va deveni prioritară așa cum este.

Din fericire OMS afirmă că lista este încă un subiect care necesită revizuire. Ar fi binevenită luarea în considerare și a alți agenți patogeni cum ar fi: fungii, virusurile și alte microorganisme la care, de asemenea, este în creștere rezistența la tratament. Prioritățile de sănătate publică necesită a fi mai bine documentate și stabilite în rezultatul unor cercetări bazate pe dovezi, își încheie opinia José Luis Castro, director executiv al Uniunii Internaționale împotriva Tuberculozei  și Bolilor Pulmonare.

 

█ Articole relaționate:

 Eroii din umbră. O moldoveancă a luat premierul internațional Kochon, 2016, pentru combaterea tuberculozei 

REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii

Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii