Autor: Silvia Rotaru

Sănătatea este cea mai mare bogăție a unui om și nu poate fi cumpărată, nici cu bani, nici cu timp, nici cu lucruri prețioase. Într-un mediu atât de zbuciumat, când oamenii nu mai au timp pentru ei, ne-am oprit la etapa când ne întrebăm dacă suntem bine numai atunci când ne doare ceva. Depresia nu este despre dureri fizice. Tu știi sigur că ești bine? Hai să vorbim! Acesta este sloganul Zilei Mondiale a Sănătății din acest an, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății. Moldovenii au fost îndemnați să discute despre depresie în cadrul unui eveniment, organizat la Chișinău, cu suportul companiei Gedeon Richter.

Astfel, pentru câteva ore Parcul Central Ștefan cel Mare din Capitală s-a transformat într-un veritabil Orășel al Sănătății, fiind împărțit în cinci sectoare: Sectorul alimentației sănătoase, unde un bucătar iscusit a gătit o salată delicioasă antidepresivă; Sectorul efortului fizic unde cei prezenți au putut să se miște în ritmuri de dans alături de un antrenor profesionist; Sectorul screening-ului diabetului zaharat unde oamenii au avut posibilitatea să-și verifice valorile glicemiei; Sectorul hipertensiunii unde cei interesați au putut să-și măsoare tensiunea arterială și Sectorul screening-ului depresiei unde oamenii au putut primi o consultație gratuită de la un psiholog profesionist.

Fiind considerată boala care te condamnă să suferi în tăcere, depresia nu ține cont de sex, vârstă sau statut social. Anual, în lume, sunt diagnosticați aproximativ 350 de milioane de oameni cu depresie, în timp ce mulţi alţii suferă în tăcere, fără să ştie ce se întâmplă cu ei, sau fără să accepte realitatea şi să ceară ajutor. Depresia rămâne deseori nediagnosticată, pentru că simptomele sunt greu de observat, iar alteori pentru că bolnavii nu vor să ceară ajutor, de teamă că vor fi stigmatizaţi.

În Republica Moldova există oficial 40.000 de persoane care suferă de depresie, dintre care 4.000 sunt copii, o cifră destul de îngrijorătoare.

„Depresia este cauzată de viața stresantă, climatul psihosocial, de problemele de ordin economic. Mulți oameni nu rezistă greutăților vieții și ajung să sufere de depresii acute care devin o o cauză a suicidului, ceea ce se observă mai frecvent printre adolescenți”, afirmă Luminița Suveică, medic-șef al Centrului de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău. Chiar dacă oamenilor li se pare că nu mai există cale de ieșire, specialista spune că nimic nu e imposibil – este nevoie doar de o alimentație sănătoasă, sport, activități inovative și oameni pozitivi și energici alături.

Netratată la timp depresia poate avea consecințe grave, inclusiv asupra copiilor, spune psihologul Veronica Cumpănă. Specialista atenționează că părinții comit o greșeală comună în comunicarea cu copiii lor - îi interesează mai mult ce fac ei, cum au răspuns la o temă și nicidecum ce îi preocupă, cum se simt.

„Copii trebuie încurajați și susținuți. Oferiți-le îmbrățișări și zâmbete, deoarece ei au nevoie de emoții și sentimente, pentru a nu cădea în capcana depresiei. Toate acestea le poate oferi numai un părinte”, a mai subliniat psihologul.

Oamenii veniți în Orășelul Sănătății au recunoscut că au trecut prin situații stresante în viață, care i-au făcut să fie depresivi. Motivele sunt diferite – lipsa banilor, marginalizarea din partea societății sau traumele primite încă din copilărie.

Evenimentul organizat de Centrul de Sănătate Publică a avut loc și grație partenerilor prezenți la eveniment: compania farmaceutică Gedeon Richter, care își aduce aportul de fiecare dată la organizarea și desfășurarea evenimentelor cu scop educativ și de sensibilizare din domeniul Sănătății.

 „Gedeon Richter” este ana dintre cele mai mari companii farmaceutice din Europa Centrală și de Est cu o istorie de 116 ani. Ea este specializată în producerea și marketingul produselor farmaceutice finite, a substanțelor active și produselor intermediare, precum și în activitatea de cercetare în domeniul farmaceutic. Compania este prezentă în peste 45 de țări și dispune de  șase uzine, 29 de reprezenanțe, 37 de subdiviziuni comerciale și întreprinderi mixte. În întreaga lume numărul angajaților în cadrul „Gedeon Richter” se estimează la peste 11 mii de persoane. Portofoliul companiei deține peste 200 produse de o calitate înaltă, folosite în toate domeniile medicinii, deși prioritatea de vârf o are dezvoltarea medicamentelor destinate maladiilor cardilogice, psiho-neurologice și ginecologice. Compania “Gedeon Richter” este activă și în dezvoltarea medicamentelor biosimilare.

 

 

 

█ Articole relaționate:

Medicamente pentru dereglari psihice, inlocuite intentionat, cu antihipertensive. Un angajat a vrut sa se razbune pe compania care l-a concediat 

Opinia psihologului: „Părinții trebuie să vorbească cu copilul despre relații normale și anormale cu un adult pentru a prevenit cazurile de abuz sexual” 

Insatisfacția față de munca pe care o faci poate dăuna grav sănătății. Simptomele încep să se manifeste pe la 40 de ani