Autor: Irina Papuc

Datele statistice arată că buzunarele moldovenilor rămân tot mai goale, în funcție de măsurile luate de autorități. Ineficiența administrării banilor publici se vede în statistici. De exemplu, autoritățile au declarat că nu au reușit să valorifice 77 de milioane de lei, bani alocați în 2016 pentru medicamente compensate, din cauza votării cu întârziere a Legii fondurilor, dar și a întocmirii listei cu preparate compensate. Cele 77 de milioane de lei au fost trecuți pe conturile Spitalului Clinic Republican „pentru o gestionare eficientă” sau cu alte cuvinte să nu se piardă. Întâmplător sau nu, însă exact în perioada când autoritățile au gestionat prost resursele publice cheltuielile moldovenilor pentru sănătate au crescut.

Anul trecut, Ministerul Sănătății anunțase cu fast că a majorat cu jumătate bugetul pentru medicamente compensate. Recent, Sănătate INFO a scris despre faptul că 77 de milioane de lei așa și nu au mai ajuns la moldovenii care au nevoie de medicamente compensate. Banii au ajuns în schimb la Spitalul Clinic Republican, pentru ca să fie acoperite niște datorii istorice. În timp ce CNAM acuză de dezinformare, iar Ministerul Sănătății nu se obosește să vină cu vreo reacție, vă arătăm prin statistici cum a influențat direct asupra buzunarelor moldovenilor gestionarea proastă a banilor publici.

Așadar, Ministerul Sănătății a anunțat anul trecut că a majorat în comparație cu 2015 cu 50 la sută bugetul pentru medicamente compensate. Informația a fost repetată în nenumărate rânduri, atât de Ministerul Sănătății, cât și de CNAM, instituție care gestionează peste 6 miliarde de lei, bani publici.

Cifrele ne arată că, de fapt, autoritățile au exagerat. În anul 2015 autoritățile alocaseră pentru medicamente compensate 335 de milioane de lei. Până la executare însă cifra se subțiază până la aproape 280 de milioane de lei – aceasta este suma care a mers către medicamente. Iată ce arată statistica pentru anul 2015:

Un moldovean a cheltuit pentru îngrijirea sănătății lunar, în medie, între 148 de lei, în primul trimestru, și 122 de lei, în al IV-lea trimestru, în condițiile în care majoritatea covârșitoare deține o poliță de asigurare medicală.

Acestea au fost cheltuielile unui moldovean în anul în care statul a cheltuit din banii publici 280 de milioane de lei pentru medicamente compensate. În 2016, suma pentru medicamente compensate a ajuns la 425 de milioane de lei, deci fondul fiind suplinit cu 145 de milioane de lei și nicidecum cu jumătate mai mult.

În pofida așteptărilor, cheltuielile moldovenilor însă au fost chiar mai mari în 2016, în special în trimestrul III (iulie-septembrie). Așadar, în comparație cu primul trimestru, când cheltuielile în medie pentru o persoană ajungeau la 129 de lei, în trimestrul III cheltuielile s-au majorat în cifre absolute la 161 de lei pe parcursul unei luni, iar în procente ar fi de 7,4 la sută față de 6,3 la sută din venituri, în primul trimestru.

În funcție de venituri, moldovenii au cheltuit lunar în anii de referință câte 135 și respectiv 127 de lei pentru îngrijirea sănătății. Pentru comparație, cheltuielile medii lunare variau între 114 de lei și 98 de lei în anul 2014.

 

 

Între timp, fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală sunt în creștere și au atins în acest an 6 miliarde de lei. În același timp, datele statistice arată că moldovenii au suportat în 2015 cheltuieli directe de aproximativ 5,5 miliarde de lei, iar majoritatea sunt direcționați pentru procurarea medicamentelor. Oficial, 85 la sută dintre moldoveni sunt asigurați.

 

 Articole relaționate:

Jocurile Ministerului Sănătății cu banii publici. Peste 3 milioane de euro, rupte de la medicamentele compensate pentru moldoveni, ca ulterior să ajungă pe conturile unui spital 

Ministrul Sănătății a povestit în cinci minute ce a reușit să facă în ultimul an de activitate, fără să permită jurnaliștilor să pună întrebări 

Jumătate de adevăr despre scumpirea serviciilor medicale și despre poliță. Ce nu ne spun autoritățile